Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Консултации Здравни Клинична Хипноза ... Кой и как я ползва?

Клинична Хипноза ... Кой и как я ползва?

Е-мейл Печат ПДФ

 Консултация с д-р Юлиана Панова, клиничен психолог.
Продължение от миналия брой

В предишните два броя писах за естеството и изключително високия потенциал на клиничната хипноза като лечебен инструмент. А защо ако хипнозата е толкова ефективна и търсена не е по-масово използванa? Вместо това масовата нагласа продължава да я възприема като "алтернативен" метод за психично манипулиране, а някои по-неинформирани среди даже я отхвърлят като несъстоятелно и изотерично понятие? И не биха ли били щастливи докторите да използват всеки лечебен метод с доказана ефективност ...?
Ето някои от причините за все още сравнително рядкото използване на клиничната хипноза:
1.) Науката по естеството си е консервативна и бавно допуска драстични промени в подхода и разбирането си за естеството на нещата. Въпреки, че е установено как хипнозата се проявява на физиологично ниво (виж в предишните 2 броя на вестника), все още не е напълно известно на науката какъв е точния и механизъм на въздействие. Като резултат феноменът хипноза разделя научната общност на две – едни, които разбират и третират човека като психосоматична цялост, а също и приемат лимитиранността на съвременното научно познание, и други, които вярват и разчитат само на познание, което е безспорно доказуемо, наблюдаемо и измеримо със съвременните ни знания и уреди. Въпреки противоречията обаче, хипнозата вече е призната официално като легитимен клиничен инструмент поради многобройните научни изследвания, доказващи нейния мощен лечебен ефект.


2.) За да бъде обаче използвана адекватно, ефективно и неувреждащо, клиничната хипноза трябва да бъде добре изучена и интегрирана с академичните знания и професионални умения на лечителите (предимно доктори по медицина и клинична психология). За съжаление обаче поради гореописаните причини изучаването на клиничната хипноза все още не е задължителна част от обучението на лекарите и психолозите. Поради това, ако професионалистът иска да интегрира в клиничната си практика този инструмент, той трябва да получи допълнително, интензивно, академично и практическо обучение в клинична хипноза от акредитирани професионални институции. Такова легитимно обучение е достъпно само за професионалисти с научна степен в медицина или психология. Само част от тях обаче имат възможността и/или желанието да продължат обучението си в тази посока. А както знаем често, когато човек не познава нещо, той е склонен да се плаши от него или да го отхвърля, за да оправдае подсъзнателно незнанието си.
В резултат на тази ситуация предприемчиви непрофесионалисти намират ниша за печелене на популярност и лесни пари чрез използване на човешкото незнание, предразсъдъци и наивност. Tе предлагат различни демонстрации и "лечения" чрез използване на (НЕклинична) хипноза. Трябва да се знае, че не е особено трудно човек да се научи да индуцира хипнотичен транс и да получи начален зрелищен (и от там убедителен) ефект. Знание за това може да се набави от книги или интернет или даже от предлагани курсове за непрофесионалисти от други непрофесионалисти.
Важно е да се знае, че клиничната хипноза е само още един инструмент в арсенала на лечителя и сама по себе си не е лечение. Злоупотребата с този "инструмент" от самозвани лечители не представлява голяма трудност, както не е трудно човек да си набави и раздава медикаменти и "лечебни субстанции". Подобни "лечители" примамват с какви ли не обещания и реклами наивни и нуждаещи се хора, обезверени от безпомощността на известната им официална наука. В клиничната и медицинска практика твърде често се налага да се справяме с печални последствия от такива "лечебни" практики. За съжаление обаче широката публика рядко чува за провалите на такива "лечения", поради срама на клиента да разгласява грешката и суеверието си. Проблем е също, че когато "лечителят" няма необходимите образование и акредитации да предлага лечебни услуги той не се и подчинява на задължителните професионални етика, контрол и санкции, какъвто е случая при всички легитимни лечителски професии. В този смисъл той няма и какво особено да рискува и загуби. Отговорността е на този, който е потърсил неговите услуги...
А защо хората все пак се подмамват да отиват при всякакви самозвани лечители? В много случаи точно поради психосоматичната цялост на човека първоначално "лечение" от този тип може да има бърз и видимо добър ефект. Добрите (и временни!) резултати обаче в повечето случаи се дължат на т. нар. "плацебо ефект", т.е на самовнушението, вярата и очакването за излекуване. Тук сигурно бихте попитали: "Какво значение има как се получава, ако все пак резултатите са добри?" Проблемът е в потенциалната опасност от пропуските в знанията на вашия лечител. Дори когато е добронамерен и успешен с по-рутинните случаи, той няма достатъчни познания да дигностицира правилно и да се справя компетентно с по-комплицирани състояния, отклонения от типичното и неочаквани странични ефекти и усложнения от "лечебната" процедура.
Един пример: бихте ли се подложили на хирургична операция от дори най-опитния и виртуозен касапин/месар, който перфектно борави с ножа (скалпела), както и поназнайва къде са и как функционират органите и жизнените телесни течности?

 

 

Продължава в следващия брой


Juliana Panova, Psy.D.
Clinical Psychologist
Director of International Psychological Services
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
www.cps-chicago.com
Tel: 847 219 6795

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер