Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
февруари 22
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Българско училище „Джон Атанасов" отбеляза 15-годишния си юбилей с грандиозен концерт под наслов „С БЪЛГАРИЯ – СЕГА И ЗАВИНАГИ"

Е-мейл Печат ПДФ

atanasovБлажени онези, които положиха основите на родното и създадоха късче България тук, на американска земя, защото не искат да забравят кои са и откъде са тръгнали.

Блажени онези, които създадоха духовните храмове , за да се пази народността и да укрепва българския дух, които пренесоха тук магията на танца и космополитността на народните ни песни.
Блажени онези, които служат всеотдайно за утвърждаване на родолюбивото чувство, без което е невъзможно да се съхрани българският род и език, които създадоха и утвърдиха БУ Джон Атанасов" като духовна територия и символ на българщината, за да я има България сега и завинаги!

На 21 май се състоя тържественият концерт на БУ"Джон Атанасов" в Чикаго, посветен на юбилея - 15 години лицензирани към Министерството на образованието в България училища в САЩ и Деня на българската просвета и култура – 24 май. Това бе грандиозен апотеоз на цялостната работа на колектива от възрожденци по дух и призвание учители, на труда, таланта и професионализма, натрупани като капитал през годините, който се множеше, обогатяваше, за да изплува в целия си блясък като всичко най-добро, най-красиво, най-въздействащо и незабравимо на сцената по време на тържеството.
Под звуците на „Върви, народе възродени", цялото училище изпълни сцената. Малки и големи с ръка на сърцето си запяха химна на РБългария под съпровода на цигулка в изпълнение на Ванеса Стоянова от 3 клас. Последва поздравление по случай юбилея на г-жа Боянка Иванова, директор на училището. Тя проследи историята и успехите, както на училището, така и на българското образователно дело в Чикаго през годините с архивни кадри от средата на 90-те години до наши дни. Както училище „ Джон Атанасов", така и училище „Св. София" в Чикаго могат с гордост да се нарекат пионери сред лицензираните към МОН училища в САЩ.
Г-н Иван Анчев, Генерален консул на РБългария, поздрави колектива на училището ни, по случай празника. Той прочете поздравления от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, от министъра на образованието – Красимир Вълчев, както и от председателя на Държавната агенция на българите в чужбина, Димитър Владимиров.
Самият концерт бе открит с думите на Майка България, изпълнени прочувствено от г-жа Анелия Лазарова.
„Чувате ли ме? Аз съм България. Една шепа земя в могъщата сянка на Балкана, между ленивия Дунав и майчината мекота на Родопа, закриляна от Пирин и Рила, люляна от ласкавото синьо море, което гърците в един опасен бурен час нарекоха Черно.... Чуйте ме! Аз съм България!...»(Йонка Христова)
От най-малките ни ученици до най-големите, имаха свое индивидуално изпълнение, свой символ – цветовете на българското знаме – бяло, зелено, червено. Всяко изпълнение било на песен или стихотворение беше онагледено, озвучено с подходяща музика и подчинено на темата.
В сценария бяха използвани много силни текстове от произведения на Здравка Момчева и Йонка Христова.
Това тържество бе един апотеоз на голямата ни обич към България – обич, която те следва цял живот, където и да си. Обич, която започва от сърцето, от мама, от първите вълнуващи срещи с Буквара и Читанката, от „Аз съм българче" и „Питат ли ме дей зората" и всички онези уроци по родолюбие, които ние, учителите, завещаваме като добродетели на нашите ученици, които те да пренесат във времето.
А сцената бе мястото, където ни превземаше магията, развяваха се български знаменца, балони, помпони, а песента, стихът и танцът се одухотворяваха от грейналите детски усмивки и горди детски осанки и на теб не ти остава нищо друго, освен да се предадеш на чувството. Емоцията на моменти бе толкова силна, че предизвикваше искри в очите, хващаше те за гърлото... и сълзите рукваха.
Грабнахме сърцата на хората, заредихме ги с обич и им ги върнахме, за да ни кажат – „ това досега не е било", „страхотно", „на няколко пъти ме просълзихте" ...
От екрана осмокласниците ни разказваха какво е за тях българското училище и ни върнаха 8-9 години назад в родното училище. Дипломите им бяха тържествено връчени с пожелание за успехи в бъдещата учебна и професионална реализация.
Изказваме искрена благодарност на ансамбъл "Хоро" за 15-годишното ползотворно сътрудничество по пътя на съхранението на българските традиции и дух в Чикаго.
Те заедно с малкото „Хорце" към нашето училище, с ръководител Ирина Гочева, сътвориха една невероятно завладяваща българска феерия и изправиха всички ни на крака.
Благодарим ви, наши сънародници за всеотдайността и отдадеността към българския фолклор и традиции, които предавате така убедително и на по-младите. Бъдете наше упование и в празници и делници!
Този концерт бе осъществен с колективния труд на учители и ученици от БУ"Джон Атанасов" и въодушевен от огромната ни любов към Майка България.

 

Виолета Петрова
БУ „Джон Атанасов", Чикаго

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер