Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
февруари 22
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Барак Обама: "Ние не можем да се крием зад стена"

Е-мейл Печат ПДФ

obama1В четвъртък, 25 май,  бившият американски президент Барак Обама и канцлерът на Германия Ангела Меркел участваха в дискусия, състояла се пред Бранденбургската врата в Берлин. Пред очите на десетки хиляди хора, събрали се на това емблематично за съвременна Германия място, двамата лидери на свободния свят в публична дискусия изразиха своето мнение относно Господ, вярата и международното положение.

Дискусионният панел беше част от няколкодневните чествания в Германия, отбелязващи 500 годишнината от Реформацията. Нейното провеждане съвпадна с протестантския празник "Kirchentag", или Ден на църквата - официален празник в Германия, отбелязван с множество и разнообразни прояви в цялата страна.
Многохилядната тълпа избухна в аплодисменти, когато двамата лидери излязоха на сцената, монтирана в сърцето на столицата пред символа на Берлин и обединена Германия - Бранденбургската врата.
Барак Обама се радва на много по-голяма популярност в Германия в сравнение с неговия приемник на поста Доналд Тръмп. Десетките хиляди, желаещи да видят и чуят бившия президент, трябваше да преминат през много засилена проверка за сигурност, като полицейските служители бяха оградили цялата градина в района и хората можеха да влязат вътре само през определени пропусквателни пунктове. Като допълнение към тези мерки за сигурност, в небето патрулираха хеликоптери, а върху покривите на съседните сгради стърчаха страховито фигурите на застанали на поста си снайперисти.
На мероприятието, отбелязващо 500 годишнината от Реформацията, основната тема на дискусията беше как да бъде защитена демокрацията и как САЩ и Германия могат да гарантират нейните устои в световен мащаб и в собствените си държави.
Модератор на дискусията беше президентът на протестантския конгрес Kirchentag - Christina Aus.
Обама изказа своето открито възхищение от Ангела Меркел като лидер и политик, който върши изключителна работа, описвайки я като един от неговите предпочитани партньори по време на 8 годишния му престой в Белия дом. Той похвали Меркел за нейните усилия, насочени към овладяване на бежанската криза в Европа, едновременно с това признавайки, че по време на мандата си като президент на САЩ самият той не винаги е имал необходимите средства за влияние върху хода на войната в Сирия. "Независимо от всичките ни най-големи усилия, там има вредна и грешна война", сподели той.obama2
По-нататък в обръщението си Обама отдели внимание и на все по-засилващите се национализъм и ксенофобия в много европейски държави, включително и в САЩ, които намират проявления в постоянна ненавист и враждебност към чужденците и най-вече към бежанците. Той каза, че "ние, визирайки лидерите на демократичните държави, трябва да водим упорита борба срещу тези течения, които, ако продължават да се развиват, биха могли до доведат до нарушаване на човешките права, до потъпкване на демокрацията или ограничаване на индивидуалните човешки свободи."
В отправеното от Обама предупреждение за засилването на национализма и усилията за изграждане на затворен свят не бяха споменати конкретни имена и изрично политиката на Доналд Тръмп, но посланието му очевидно беше насочено към настоящия американски президент. "В света, в който живеем, ние не можем да се самоизолираме, ние не можем да се крием зад стена", каза той на бурно аплодиращата го публика пред вратата, която в миналото разделяше Западен и Източен Берлин.
Обама наблегна и на необходимостта от либерална демокрация и дипломация, за да бъдат направлявани международните отношения в този преломен за света момент.
На много места зрители държаха плакати, който недвусмислено показваха, че хората предпочитат трети мандат на Обама, в сравнение с политиката, упражнявана от сегашния президент Тръмп.
Обама многократно е казвал, че счита себе си за "набожен християнин". Дискутирайки политиката, упражнявана по отношение на бежанците, той сподели, че всяко дете от другата страна на стената заслужава същото количество любов както неговите собствени деца.
От напускането си на Белия дом, Обама е присъствал на много малко обществени мероприятия.
На въпрос какво прави в момента, той отговори, че прекарва по-голяма част от времето си с неговото семейство, работи във фондацията си за подпомагане на младежи и се опитва си навакса пропуснатия сън за последните 8 години.
Присъствието му на конгреса на протестантите всъщност е осмата визита на Обама в Германия. Първото му посещение в Берлин бе по времето на неговата първа кандидат-президентска кампания. През юли 2008, тогавашният кандидат-президент произнесе реч пред Колоната на победата в Берлин пред ентусиазираните погледи на повече от 200 000 души, в която очерта своята бъдеща външна политика. Още оттогава датира любовта на милиони германци към Обама.

 

Стефка Христозова, Берлин
в. "България"

Снимки: Слави Христозов

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер