Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
февруари 23
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

За втори път НСА пише история в Чикаго

Е-мейл Печат ПДФ

nca1За втори път в историята на Българското висше образование, Национална спортна Академия "Васил Левски" София е единственото Висше учебно заведение, което отпразнува 75-годишния си юбилей, извън територията на България. Многобройните специалисти, които бълва Академията и на които им признават образованието в цял свят, се събраха в Чикаго за тържеството.

Още в проучвателния период на подготовката, инициаторите от Олимпийския клуб срещнаха разбиране и подкрепа за проявата от най-влиятелните институции в Чикаго - Българската православна черква "Св. Иван Рилски", Консулството на република България, транспортна компания "MONTWAY", "Хайдути". Разбира се, и на нашите сънародници, които още пазеха хубавите преживявания от 2012 г., когато в Чикаго пристигнаха - Папата на щангите - г-н Иван Абаджиев, ректорът на Академията - проф. Лъчезар Димитров и един от най-познатите преподаватели на НСА - проф. Лозан Митев.
Новата идея за отпразнуване на 75-годишнината на НСА в Чикаго бе, тържеството да бъде посветено на 2-годишнината от издигането на бюст-паметника на Васил Левски в града ни и отбелязване най-светлия празник - Денят на Българската просвета и култура. Това налагаше да се направи изцяло нова концепция на честването, която да съчетае тези прояви и да обединим в нея всички наши сънародници, свързани със спорта. Всъщност инициаторите имаха идеята да организират един голям народен празник, в който да има всичко българско - тържественост, признание към нашите културни постижения и достойнство, състезания, обществени събирания, народни игри, демонстрации, песни, хайдушки игри, народни борби и много, много емоции за млади и стари.
От България, на проявата тази година, отново бе поканен проф. Лозан Митев, вече в качеството си на председател на Общото събрание на НСА "Васил Левски", а официален гост на честването бе консулът на Р. България - г-н Иван Анчев. На събитието присъстваха също мениджърът на в. "България" - г-жа Лина Кърк, домакинът - отец Димитър Димитров, директорът на у-ще "Джон Атанасов" - г-жа Боянка Иванова, директорът на "Малко Българско Училище" - г-жа Живка Бубалова, директорът на FC "Soccers" - г-н Олег Вачев и др.
Въпреки всеотдайните усилия на организаторите, които дадоха всичко от себе си за високото качество на честването, те допуснаха една единствена слабост - не успяха да се споразумеят с времето, изсипвайки един проливен дъжд два часа преди началото на честванията, който напразно се опита да обърка програмата ни.nca2
Около 7:00 часа вечерта, на 26 май, черквата "Св. Иван Рилски" се изпълни с няколко поколения възпитаници на ВИФ и НСА. Препълнената зала бе приветствана сърдечно от водещия събитието, журналистът и общественик в Чикаго - Николай Василев, който представи гостите и даде думата за поздравление от страна на консула на Р. България в Чикаго - г-н Иван Анчев.
Слово за духовното значение на Българската писменост и култура произнесе проф. Лозан Митев, който между другото очерта нуждата от опазването на нашата национална самоличност, чрез постоянна грижа за възпитанието и културната приемственост на създаденото от нашите предци в областта на просветата, което ни прави достойни сред другите националности. Ораторът изтъкна сложните предизвикателства на новите изпитания в духовно отношение към нашия народ и подчерта, че нашите сънародници, които са извън България, са един от мощните фактори за опазването на Родината.
Последва един увлекателен разказ за сложните перипетии и значителни постижения на НСА "Васил Левски" през годините, на които се дължи успехът и авторитетът на Академията. Всички присъстващи, включително и неколцината гости, които не знаеха нищо за Академията, бяха развълнувани и въодушевени от видяното и преживяното. Всъщност, те можеха да разберат защо възпитаниците на НСА/ВИФ винаги са били в острието на Българската общност в Чикаго със своята отзивчивост, сърдечност, взаимопомощ, изобретателност, неограничена воля и издръжливост.
След това настъпи време за културната част на програмата, в която домакините изнесоха няколко хумористични сценки на спортна тематика. Най-голямо вълнение предизвика рецитацията на най-младата възпитаничка на НСА - 6 годишната Анисия Ботева, която изрецитира стихотворението "Левски" на Цветан Ангелов. След нея последва награждаването на възпитаниците на НСА, всички спортни дейци и атлети. По-нататък дойде българската народна музика и кръшните народни хора.
Един от най-трогателните моменти на вечерта беше излиянието на националната състезателка по баскетбол Вероника Петкова, която разказа как спортът й е помогнал да върви по правия път. В момента тя е студентка в Канзас Сити и дойде специално за честването. Нейната история трогна и докосна сърцата на всички ни. Боянка Иванова и Веселин Пандурски дариха средства за нейната кауза, която е успешно завършване на висшето й образование в Америка. След края на вечерта, Олимпийският клуб също дари определена сума от събраните средства на Вероника, за да я подкрепи в начинанието й.
Aвтор на културната част от вечерта беше режисьорът Емил Стоев, ръководител на Формация "Сцена без граници", който навърши 52 г. същия ден. За мултимедията отговаряше учителят по история в училище "Джон Атанасов" Стоян Дечев, а за настроението на всички се погрижи ДиДжей Гришо.
Късно през нощта, след като веселието приключи, членовете на Олимпийския клуб, придружени от госта проф. Лозан Митев, се поклониха пред паметника на Апостола. Те поставиха венец и цветя в чест на Васил Левски и пред паметната плоча на Св.св. Кирил и Методий.

 

Радостина Павлова
кореспондент на в. "България"
Под редакцията на проф. Лозан Митев

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер