Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
февруари 23
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

България през погледа на един съвременен американски писател

Е-мейл Печат ПДФ

garth1Един американски писател, млад човек, роден през 1978 г. в Луизвил, Кентъки, описва съвременна България така, както повечето от нас дори не са си и представяли, че може да я видим. За какво собствено става дума...!?
Гарт Грийнуел е преподавател в Американския колеж в София в периода 2009-2013 г., тоест той може и наблюдава активно живота в страната ни в наше време, в наши дни. Неговият бистър поглед и изключително точна преценка за околния свят почти стъписват с откровеността си и с прецизността на изразните средства. Той прави една безапелационно точна словесна снимка на България днес.
Накратко, Гарт Грийнуел е завършил Харвард, както и Писателската работилница в Айова. Той е учител и писател. Освен на романа „Каквото ти принадлежи", Грийнуел е автор и на новелата „Митко", която печели награда на Маями Юнивърсити Прес. Негови разкази са публикувани в Парис Ривю, финалист е и на няколко литературни конкурса, а другите го определят като „литературната сензация на годината"..., или като дебют, който представлява „истинска класика"...!
Гарт описва любовта си към Митко - млад българин от Варна, като в романа „Каквото ти принадлежи" той допуска душата му да се разлее като река и да се влее в сърцето на всеки един от читателите му. Така думите му достигат до сърцето на българите, защото той им разказва неподправената истина, честно и почтено прави заключенията, които иначе ние си ги знаем, но не си ги признаваме, защото не ни е комфортно да познаваме истината.
Няколко са думите, които Гарт превръща в емблеми на страната ни – приятел, блокове, София, пари, мизерия...!
Погледнато отстрани, сякаш България, но най-вече София, са се променили много през последните 20-тина и повече години и това наистина е така. Повечето от нас помнят каква беше София преди години и виждаме каква е тя днес – друга е! Преходът, с всичките си ужасяващи условности, които нанесоха почти непоправими щети на обществото ни, все пак съдейства и за обновяването на опаковката на България и в частност – на София.
Ние виждаме това, което Гарт Грийнуел вече оценява! Той е достигнал следващото ниво - на оценка, до което ние все още не можем да се доберем, защото сме на първото ниво – на съзерцанието!
Някак стряскащо звучи, когато Гарт описва тоалетните на НДК в София, 14-та поликлиника, която е с груби стени и подове, почти на бетон, лекарите, които сякаш не искат да са такива, безхаберието, унижението, пустотата в душите...! Той плаче с думите си в книгата и ние плачем, защото от истината боли, а и не искаме да я чуваме...!garth2
Непринудеността на разказа стига почти до върховата точка на признанието, когато авторът с нестихващ рационализъм само загатва, че болестта, която го измъчва е „подарък" именно от България...! Това не е омраза към родината ни, напротив, това е болезненото признание за адекватното ни „днес". Да, има го и хепатита, и сифилиса, дори и СПИН-а. Ние сме част от света, много от нас познават хора, които са били и са болни и от хепатит, и от сифилис, и от СПИН, някои от нас познават дори и хора, които вече ги няма на този свят, защото не СПИН-ът, а безхаберието и унижението ги умориха в днешна България...!
Гарт Грийнуел се сблъсква с България челно, като дори и в София той намира все пак един малък, но истински пристан за душата си и това са освен тоалетните в НДК, където той среща своята „българска любов" – Митко, също и манастирът в квартал „Младост", където живее авторът и където други църкви няма, както изрично отбелязва той.
Грийнуел достига и до недостроената и все още стърчаща като призрак катедрала, в южния край на Южния парк. Това са „опорните му точки", които го държат, за да има силите да наблюдава България днес и да я оценява не като ментор, а като един нов българин, човек, който е живял и работил тук и е бил достатъчно смел, а и откровен, за да сподели, какво всъщност вижда!
И ако за нас България днес е нова, красива и различна от България през 1989 г., то Гарт наблюдава България сега и честността му достига до предела на психическите ни възможности, защото той оценява безпристрастно, но и безапелационно, а това смущава някои, защото ги натоварва психически с абсолютна истина, което тежи...!
Да, България днес е друга, но е друга в сравнение с 1989 г., но е друга и в сравнение със САЩ, а също и с много от развитите страни. Заради това Гарт е смачкан от отношението на някои медици в София, когато му се налага да се лекува от сифилис, заради това той е критичен, когато става ясно, че най-близкият пункт, от където може да се снабди с инжекция „Пеницилин" е в Гърция.../!!!/, заради това го потиска тихата глъчка на претъпкания автобус № 76 към квартал „Гоце Делчев", в София, защото и това е България днес, и това смущава някои българи, които са поживели известни години навън, дори и в Америка, а когато се връщат в родната си София, когато им се наложи да се лекуват от СПИН, например, защото и това го има, те се сблъскват отново челно с действителността и изпадат в дълбока депресия, защото виждат, че България се е променила, но останалият свят се е променил много повече, България е нова, но останалият свят е много по-нов, България е модерна, но останалият свят е много по-модерен...!
Гарт обича България, и заради Митко, но дали България обича Гарт,...и отново - заради Митко...!?

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер