Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
февруари 23
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Българският дух завладя Буенос Айрес

Е-мейл Печат ПДФ

argentinaНай-светлият български празник – 24-ти май беше честван в аржентинската столица в рамките на Седмица на българската култура, организирана от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина".
Началото беше дадено с премиерата на документалния филм „Сърце като птица" в Културния дом на провинция Чако в Буенос Айрес. Филмът представя живота и делото на най-известния поет от български произход – Марио Несторофф. Въпреки краткия си жизнен път, той оставя дълбока следа в съзнанието на поколенията. С годините се утвърждава като легенда в родния си край, който възпява с огромна любов и привързаност. За тази емблематична за Чако фигура днес са издигнати множество монументи, на негово име се провеждат литературни конкурси, а част от стиховете му са текстове на песни на известни аржентински музиканти. За сънародниците ни в Чако, където е най-голямата от българските общности в Аржентина, личността на Марио Несторофф е обект на изключително уважение. Кинотворбата на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина" е първата, създадена за този поет и представянето й беше отбелязано с редица публикации в медиите и интервюта с авторите на филма Ася Иванова и инж. Иван Цанков. В знак на почит към българските корени на поета, Асоциацията подреди в салона на Културния дом своята изложба „Открий България", представяща нашата Родина чрез информационните си пана и многобройни експонати – национални шевици, православни икони, битова керамика и пирографирани изделия от дърво.
Следващото мероприятие в рамките на Седмицата на българската култура се състоя в град Берисо, провинция Буенос Айрес, в сътрудничество с Българското културно дружество „Иван Вазов". В любезно предоставения за целта салон в седалището на Дружеството в този град беше показан документалният филм „Солунските чудотворци", създаден от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина". Това е киноразказ за живота на братята Кирил и Методий и историята на създаването на нашата азбука. Прожекцията предизвика възторга на публиката, който пролича по просълзените от вълнение и национална гордост очи у наследниците на българи – вече до четвърто поколение, в тази общност.
Закриването на Седмицата на българската култура на следващия ден отбеляза кулминацията на празненствата. Отново това беше съвместна изява на двете български дружества.
Гражданска асоциация „Българите в Аржентина" представи изложбата „Светите равноапостоли Кирил и Методий и българо-византийско културно общение". Експозицията е дело на Държавната агенция за българите в чужбина. Разказва за мисията на Светите братя и акцентира върху делото на учениците им. Разкрива приноса на България не само за историческото развитие на славянските народи, но и за цялата европейска цивилизация.
От своя страна Българското културно дружество „Иван Вазов" организира Фестивал на славянската култура, изключително топло посрещнат от публиката. Бяха представени танцови състави от различни общности в града, всеки със своя типичен фолклор. Най-горещи аплодисменти получиха изпълненията на състава „Седянка" към Дружеството, който е гордостта на българите в Берисо.
Седмицата на българската култура, проведена в Буенос Айрес от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина" беше инициатива, посветена на съхранението на българската култура и традиции. Тя предизвика заслужена гордост сред сънародниците от общността – заради принадлежността им към страна с многовековна история и определен принос към световната култура.

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер