Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
февруари 23
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Празничен ден в училище „Св. Иван Рилски - Чудотворец"

Е-мейл Печат ПДФ

rilskiВсяка година, на най-светлия български празник " 24-ти май", деня на славянската писменост, българските училища в Чикаго приключват своята учебна година. Това е ден последен за равносметка на една преминала ученическа година. На този ден ученици, учители и родители се вълнуват радостно, давайки си сметка за свършеното през годината. Както всяка, и тази ще остане в спомените на всички ученици ,родители и най-вече във всички учители. "Не можем да не се вълнуваме на този ден - каза в словото си Мими Янкова - директор на училището - та нали ние единствени в света празнуваме деня на буквите. Гордост, която ни напомня за родолюбивите пловдивски учители Найден Геров и Йоаким Груев. Гордост, която надхвърля училищните стени и става всенароден ден на българската просвета и култура. В утрото на този ден ние, българските учители, вием венци и кичим с ликовете на светите братя Кирил и Методий училищата си и гордо припяваме химна "Върви народе възродени..." Защото правото на всеки народ е да се учи и изповядва вярата си на своя роден език". Развълнувана, директорката припомни думите на Константин-Кирил Филосов, който казва: "Не изпраща ли Бог дъжда еднакво за всички? Слънцето не сияе ли за всички? Не дишаме ли въздуха всички еднакво... - каза тя и допълни - Много ми се иска тези думи да бъдат чути от света, защото в тях говори разумат и мъдростта на вековете ".
Много приятно тържество направиха учениците от неделното българско училище "Св. Иван Рилски - Чудотворец". Най-малките обраха аплодисментите на своите родители и гости. Пременени с народни носии, завихриха едно прекрасно хорце. Не липсваха и самостоятелни изяви. Децата се бяха подготвили да зарадват и изненадат своите родители и успяха. Това се виждаше по лицата на всички в салона. Не спираха фотоапаратите да светкат и запечатват този тържествен завършек на една училищна година в българското училище. Най-тържествения момент беше раздаването на дипломите. Две осмокласнички взеха своите последни дипломи.Те се радваха, че завършват, но и съжаляваха, че се разделят с учители и приятели в неделното училище, където осем години ше останат в спомените им.
Красивата млада учителка Ирен Стоянова бе най-развълнувана. Това беше нейната първа учебна година. "За да дойдем в Америка, се наложи да прекъсна следването си. Но когато разбрах, че тук има български училища, сърцето ми трепна и не се замислих. Върнах се в България и се дипломирах като учител. Това са ми първите цветя като учителка. Прегръщам ги и дишам дълбоко. Признавам си, че съм много развълнувана" - казва тя, а аз гледайки я, виждах в нея любовта, която е приела от своите ученици и техните родители. Не случайно казвам, че гледаме на УЧИТЕЛЯ С ЛЮБОВ.
"Нека този ден ни зареди с оптимизъм .., нека не допускаме духовността да изчезне от живота ни, защото благодарение на нея сме се съхранили като нация." - каза в обръщението си на раздяла Мими Янкова. Хубави думи,който всеки българин трябва да помни и знае.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер