Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
февруари 22
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

В. Макаров: Искам да подаря нещо истинско на емигрантите ни в САЩ!

Е-мейл Печат ПДФ

makarov1Визитка:

Виктор Макаров е „поет с китара" или (както се наричат тези хора днес) бард! Роден е в София. Баща му е от Санкт Петербург – Русия. Той знае защо живее в България и защо не иска да е в Русия..., но му липсва руското, общението с руските хора, руската музика и литература, и заради това разбира душата на емигрантите ни! Следвал е Биология и Богословие. Работи като преводач.

- Г-н Макаров, понятието бард сякаш е купешко, какво означава то днес, в България?
- Първоначалното значение на думата бард е – определена каста келтски жреци, които пишат и изпълняват песни за богове и герои, поради което са считани и за особено мъдри. Те са участвали във воденето на преговори между благороднически семейства. Водели са се като посредници и съветници.

- Това нещо като „романтиците на Средновековието" ли е...?
- Думата тръгва още от келтите, от предхристиянската епоха. Единственото, което в наше време се е запазило в тази дума, когато не е в исторически текст, е фактът, че хората, които днес наричаме бардове, сами пишат песните си и сами ги изпълняват, обикновено. Другото име, под което са известни е „поети с китара", но все повече хората, които спадаме към това движение, избягваме да използваме израза, защото е свързан с конотации от миналото, които до голяма степен не съответстват вече на истината и подкопават имиджа ни. Като чуят хората за поети с китара, си представят някой, който едвам-едвам свири, едвам-едвам пее и може би пише хубава поезия, но дори това не е задължително. Представят си хора, които са леко брадясали и леко пийнали, не задължително, но често...!

- Днешните бардове алюзия за Висоцки ли са, или има и нещо друго...?
- Всъщност в по-старото поколение български бардове определено има много явни текстуални, певчески и музикални алюзии към Висоцки и Булат Окуджава, или пък към Жана Бичевская – сред жените. Днес обаче разнообразието – и в музикално, и в поетично отношение – е много по-голямо. Има бардове, които пишат класическа, римувана и ритмична поезия, тип Валери Петров – разказват истории. Има и други, които пишат постмодерни неща, тип – Георги Господинов, но успяват да ги превърнат в песни. Все още има бардове, които следват стилистиката на Висоцки и на Окуджава, но има и други, които свирят джаз, блус, боса нова, келтска музика, дори имаме и един представител на бардовското движение, който свири акустичен психаделичен метъл.

- Каква е разликата между това да се изпее и да се чете една поетична творба?
- Четенето изисква определени актьорски заложби. При авторското четене от епохата на социализма, поетът монотонно, спазвайки ритъма и римата, четеше стиховете си. Добрият актьор напротив пренебрегва ритъма и римата, докато чете, за подчертае мисълта или историята. При пеенето, обикновено, човекът пишещ песен, я оформя така, че една завършена мисъл да съответства на една музикална фраза, което позволява на слушателя много по-лесно да обхване мисълта на автора. Песните имат и друга особеност, свързана с въздействието на музиката – тя сякаш подминава ума и бръква в душата, като праща текста директно в сърцето!

- През юли Ви предстои пътуване до САЩ, ще имате ли представяне и там, пред емигрантската ни публика?
- Преди 8 години имах възможност да представя авторски рецитал пред българи в Шарлот (Сев. Каролина). Сега завършвам албум, стилистиката е лек акустичен арт-рок с елементи на българско етно, келтски звуци, малко джаз – има гайди, тамбури.... До заминаването ще е готов и се надявам, когато бъда в САЩ, да мога да представя там творбите си! В края на пътуването ще имам една свободна седмица в Чикаго (17 – 21 юли), където е най-голямата ни диаспора в Северна Америка. Ще ми се да се свържа с тези наши сънародници и да ги зарадвам с родна реч и авторска музика!

- Каква е организацията на бардовете в България, има ли регулярност на изявите Ви?
- Единна организация няма. В Бургас, където има най-много бардове, има сдружение, създадено, за да движи най-големия български бардовски фестивал – „Солени ветрове", който се провежда на открита сцена „Охлюва" в бургаската морска градина и тази година той ще бъде на 11 и 12 август.

- Какво представляват „Вечерите на изпятата поезия"?
- „Вечерите на изпятата поезия" е софийска поредица, която организирам вече втора година. Това са ежемесечни концерти, на които понякога се представят пет-шест автора наведнъж, но в повечето случаи – по едни творец, или една група. Напоследък тези концерти се случват в неделя вечер в Студио 5 на НДК. Последно за този сезон ще представим Митко Таралежков на 18 юни. Събитията се стриймват по интернет от радио „Бинар" (онлайн-версията на БНР), т.е. предават се на живо. В сайта на „Бинар" всеки може влезе и да ни слуша в реално време. Бардовете имат и много други събития. Имаме палатъчен фестивал, който се организира в края на юли – 28 и 29, в с. Киселчово, в Родопите. Казва се „Бардово бърдо". Наесен в София предстои и голям международен фестивал, който се казва Sofia Singer Songwriters Festival – от 25 септември до 1 октомври. Иначе най-старият фестивал е „ПОКИ" (т.е. ПОети с КИтара) в Харманли – вече тридесетгодишен.

- Какво очаквате от публиката в Америка?
- Струва ми се ,че хората, които от много години живеят извън България, знаят защо не са в България и обикновено мотивите са свързани или с икономическата ситуация в България, или с неприятната бюрократична ситуация и корупцията. От друга страна това са хора, които обичат родината си, приятелите и роднините си. Такава публика би приветствала нещо, което ги свързва с техните корени, нещо, което звучи на български, направено е в България и е донесено при тях, автентично!

- А защо с китара...?
- Ето това е една от причините да бягаме от понятието „поети с китара". Не всички бардовете са поети именно „с китара". Някои свирят на пиано или на арфа, а в Литва например доста бардове свирят с акордеон! Обаче е вярно, че китарата се носи много по-лесно от пианото... И където и да я занесеш, с нея винаги върви и частица от домашния уют. Тя създава усещането за близост, за „пеене на ушенце".

Ето и малко линкове в интернет пространството:

Нов канал в YouTube за българска бардовска музика (съдържа и телевизионни предавания с участие на бардове):
https://www.youtube.com/channel/UC80F1w8c-QcsIslwJU1AlaQ

Facebook страница на българските бардове (поети с китара):
https://web.facebook.com/groups/bardsbulgaria/

Facebook страница на фестивала „Солени ветрове":
https://web.facebook.com/Bard.Burgas/

Facebook страница на Виктор Макаров, за онези, които биха желали да се свържат с него:
https://web.facebook.com/victor.o.makarov
e-mail на Виктор Макаров: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Предаване по БНТ2 за софийските бардове:
https://www.bnt.bg/bg/a/sofiyskite-bardove-16042017

Филм за двадесетгодишнината на ПОКИ:
https://www.youtube.com/watch?v=wvGbIua1HL8

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер