Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
ноември 23
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

"Алфа рисърч" дава 2% преднина на ГЕРБ пред БСП

Е-мейл Печат ПДФ

ГЕРБ има крехка преднина от 2% пред БСП в началото на предизборната кампания за парламентарните избори, които ще се проведат на 26 март. Това става ясно от последното проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 16-23 февруари сред 1024 пълнолетни граждани, анкетирани по домовете им.
Общо 66% от анкетираните казват, че ще гласуват, 11.2% твърдо няма да подадат гласа си, а 22% се колебаят. Проучването е направено преди решението на Конституционния съд, с което санкцията за негласуването бе отменена.
Подкрепата за ГЕРБ е 31.5%, а БСП - 29.6%. "Обединените патриоти" се очертават като трета сила с 10.8%, а ДПС е четвърто с 6.8%. Петата партия в парламента най-вероятно ще е "Воля" на Веселин Марешки с 5.7%. "Реформаторският блок" е съвсем близо до прага с 3.9%.


Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" коментира, че обществото е силно поляризирано заради противопоставянето между ГЕРБ и БСП, което ще донесе "бонуси" и за двете партии.
"Образованието, здравеопазването и доходите са новите магистрали. БСП, която първа лансира обещания в тази посока, бележи пробив и печели симпатизанти", отбеляза Димитрова, но допълни, че ГЕРБ си възвръщат позициите в по-големите градове, които бяха загубени по време на президентския вот. Все още не е ясно как ДОСТ ще се отрази на гласовете на ДПС.
Димитрова отбеляза и конкуренцията между БСП и "Воля" на Марешки, които се конкурират в сферата на социалните обещания. "Докато БСП обещават вдигане на доходи, той залага на сваляне на цените, като двете формации се допълват", каза тя.
Според "Алфа рисърч" способни на изненади са АБВ (2.9%), "Да, България" (2.6%) и "Нова република" (1.5).

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер