Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
ноември 24
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Круизите до Европа през миналия век – все по-модерни и актуални!

Е-мейл Печат ПДФ

korabi1Много и най-различни са рекламите и предложенията за пътуване на наши сънародници-емигранти през миналия век до България. Почти всички вестници на емиграцията ни са изпълнени с рекламни съобщения, но най-много те са в може би най-популярния български емигрантски вестник „Народен глас".

„United States Lines" предлагат намалени цени до София за 203,50 долара, през Шербур. Съобщението е от петък, 9 юли 1926 г. и буквално гласи: „...Планирайте от сега да вземете участие в специалната екскурзия до Вашето родно отечество с парахода „Джордж Вашингтон", който потегля на 4 август, или пътувайте с Вашите сънародници с парахода „Президент Рузвелт", който потегля на 11 август. Удобствата на всички параходи на „Юнайтед Стейтс Лайнс" са всеизвестни. Вие ще намерите широки кабини, широка куверта и предоволно хубава храна".
„Кюнард лайн" също предлага заминаване от Ню Йорк всяка сряда, като пътят продължава по-малко от шест дена през океана. До България се стига на практика общо за десетина дена. Третокласните кабини са за двама, четирима и шестима пасажери. Навсякъде в рекламите специално се обръща внимание на храната.korabi2
Като се има предвид, че пътуването трае с дни, очевидно съхраняването на хранителните продукти се оказва проблем, което пък от своя страна води до търсене и намиране на все по-модерни начини за хладилни машини, които да позволяват храните да са свежи, за да се достави още по-голямо удоволствие на пътниците.
Самите собственици на параходни агенции, за продажба на прословутите „шифкарти", или билети за параходите, проявяват една самоинициатива. Те сами пропътуват разстоянията с параходите и до България, за да могат да дадат по-пълна и точна представа на своите потенциални клиенти за това, как протича пътуването, какво трябва да знаят за него, какво да носят, как да се подготвят, от какво да се пазят и как въобще да организират престоя си на кораба, а и след това, докато стигнат до родината си.
Това е очарователен начин да спечелиш наистина честно клиенти, с допълнителна услуга, която предлагаш, а именно – лично консултиране!
Ето какво съобщава собственикът на такава агенция - Васил Попстефанов: „...Чест имаме да известим на почитаемата имиграция в Съединените щати и Канада, че Стойно Стефанов в Ню Йорк се завърна от дългата обиколка из Европа, като проучи пътя и начина за пътуването, което е от голям и важен интерес за желаещите да заминат за родния край...".
Агенцията на П. Д. Василев съобщава, че когато ще се пътува, пасажерите трябва да се явят в офиса, да не разговарят с никого, за да не бъдат „продадени", тоест, за да не бъдат подведени по някакъв начин или излъгани с нещо. Очевидно случаите с измами са били зачестили, което налага и това изрично уточнение, за да бъдат пътниците по-спокойни, докато се качат на парахода.
Една от най-старите и най-популярните агенции е така наречената „Македоно-Българска агенция", създадена още през 1906 г. Те предлагат също така и напълно легално осигуряване на разрешение за влизане в САЩ, както и заверка на визи и паспорти.

През 20-те години на миналия ХХ век компанията „Кюнард Лайн" организира пътуване до България за Коледа. Ето петте причини, заради които, според компанията, нашенците трябва да участват в тази екскурзия: „...1. Бързо пътуване от Ню Йорк за България, през Шербур. 2. Широки и удобни кабини, приятна обстановка и всички удобства. 3. Безплатна услуга от нашия вещ водител, през целия път от Ню Йорк до София. 4. Прислуга и кухня по старокрайски обичай. 5. Багаж се чекира до крайната точка на пътуването...".
Компанията „Уайт стар лайн" също предлага пътуване за Коледа в онези години. Съобщението гласи: „...Направете едно пътешествие до дома си с параходите на компанията „Уайт стар лайн" - бързо пътуване, колосални параходи, къс океански път, през Франция... изобилна храна, затворени частни кабини за двама, четири и шест човека, атрактивни разхладителни, любезност, удобства...".
Агенцията на А.Ангелинов в Ню Йорк предлага и допълнителни услуги, които все повече подобряват пътуванията на нашенците. Създават се улеснения за заявления за така наречения „пърмит", както и редица други административни облекчения.
Всички реклами за пътувания към Европа и Българя от Америка през първата и втората половина на миналия век са напълно откровени за всичко, което предлагат, те търсят клиентите си с открити и чисти предложения, без заобикалки и без да ги подвеждат. Затова, всеки, който е избирал такова пътуване, било за Коледа, било – просто регулярно пътуване, е спокоен, че е в сигурни ръце, на свои сънародници, които ще се погрижат за него и той ще остане доволен от пътуването си до родния край.

 

Венцислав Жеков
кореспондент на вестник „България" в София

Репродукции архив на автора.

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер