Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
ноември 21
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

144 години от смъртта на Васил Левски

Е-мейл Печат ПДФ

sofia„И най-дългата история може да се разкаже на една страница" – гласи златно правило. Когато става дума за Апостола на свободата, трябва да сме по-лаконични, понеже всеки един от нас, по отношение на Левски, носи в сърцето си много повече обич, отколкото е в състояние да изкаже.
Дали изобщо някога ще ни стигнат думите, ако не да благодарим, поне да изясним същността на този изключителен човек, който стана гениален не чрез своето слово, а посредством своите действия.
Апостолът, Дякон Игнатий, Джингиби, Васил Левски. Имена на един и същи човек. Човекът казващ за себе си: „Аз съм се посветил на отечеството си жертва за освобождението му, а не да бъда кой знае какъв."
Този човек ние сме превърнали в свой идел, в символ на българското, символ на патриотизъм и родолюбие. Така дори и след 144 години той продължава да живее сред нас от поколение на поколение.
И на този 18 февруари учениците от училище „Света София" не пропуснаха да поднесат цветя на плочата на Апостола и се преклониха пред паметта му. Проведен бе също открит урок на тема „Живота и делото на Васил Иванов Кунчев". След урока бе направена викторина, на която завидни знания за Васил Левски показаха Борис Иванов, ученик от втори клас и Стефан Говедарски от пети клас. Прозвучаха стихове на Асен Босев, посветени на Апостола в изпълнение на Стефани Паунова и Али Алилова. Със затаен дъх децата гледаха филма за Васил Левски, а след него задаваха въпроси за нещата, които ги бяха развълнували. Впечатляваща беше рисунката на Васил Левски, направена с много старание от Моника Гълъбова от шести клас.
Нека следваме стъпките на Апостола, нека не забравяме мъдрите му мисли, като: „Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си".
С вълнение и нетърпение възпитаниците на училището очакват 4-ти март, когато ще се присъединят към честването на националния празник и вдигането на българското знаме в Чикаго. Макар далеч от България, ние оставаме българи и нека децата ни знаят и помнят България и нейните герои.

 

Вяра Донева - Тошева
за в. „България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер