Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
ноември 21
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

"Ню Йорк таймс": Съветници и приближени на Тръмп са контактували с руското разузнаване

Е-мейл Печат ПДФ

Телефонни разпечатки и прехванати разговори показват, че съветници и приближени на Доналд Тръмп са имали многократни контакти през 2016 г. с високопоставени представители на руски разузнавателни служби, съобщи вестник "Ню Йорк таймс".
Изданието се позовава на настоящи и бивши членове на федералната администрация, според които това е било констатирано от американски правоохранителни и разузнавателни агенции по времето, когато те са търсели доказателства за опити на Русия да се намеси в предизборната кампания в САЩ чрез хакерски пробив в сървърите на Демократическата партия.
След това разследващите екипи се опитали да разберат дали щабът на Тръмп е заговорничел с руските служби за хакерските атаки или за друго въздействие върху изборния процент, но доказателства за това не били открити засега, пише изданието.
"Ню Йорк таймс" уточнява, че прехванатите разговори са различни от онези на бившия вече президентски съветник по националната сигурност Майкъл Флин с руския посланик Сергей Кисляк, довели до оставката на Флин.


Според вестника ФБР проучвало подробно връзките освен на Флин на още най-малко трима приближени на Тръмп с руското правителство, но не е известно дали техни разговори са били подслушвани. Това са Пол Манафорт, бившия шеф на кампанията на Тръмп, работил в миналото като политически консултант в Украйна. Картър Пейдж, бизнесмен и бивш съветник по външна политика в щаба, Роджър Стоун, дългогодишен активист на Републиканската партия. И тримата отричат, че се имали неуместни контакти с руски представители. Флин е бил разпитан на 26 януари от ФБР, но не е ясно какво е казал, пише "Ню Йорк таймс".
Лондонският "Гардиън" коментира, че с публикацията на нюйоркския вестник "скандалът за руското влияние, погълнал Белия дом, драматично се задълбочи".
Въпреки някои неясноти около тези разкрития, те заплашват администрацията на Тръмп на няколко нива, смята вестникът. Първо, драстично противоречат на думите на говорителя на Белия дом Шон Спайсър, който във вторник повтори по-ранните си уверения, че преди изборите екипът на Тръмп не е имал никакви контакти с руски официални лица, а това бе декларирано и от самия Тръмп.
Второ, продължава "Гардиън", разкритията засилват натиска върху лидерите на републиканците в Конгреса да свикат най-сетне изслушвания за руската намеса в изборите. Трето, те са нов признак, че служители на разузнавателните служби са склонни на изтичане на информация, уличаваща администрацията на Тръмп. И четвърто, те добавят обстоятелствена тежест на данните за връзките между щаба на Тръмп и Кремъл, събрани и предадени на ФБР от бившия служител на МИ6 Кристофър Стийл.
Парижкият "Либерасион" пише, цитиран от БТА, че оставката на Майкъл Флин е отражение на трудностите, които изпитва новата администрация на САЩ още от първите дни на съществуването си.
И сега Тръмп трябва да се постарае да възстанови репутацията на своята администрация, която в момента е в процес на свободно падане, смята вестникът.


www.mediapool.bg

 

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер