Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
ноември 24
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Емигрантски празник с вестник „България" в полите на Рила

Е-мейл Печат ПДФ

sapareva1Истински празник на емиграцията в Северна Америка беше организиран в малкото и китно градче Сапарева баня, в полите на Рила планина. Потомците на известния в България военен музикант Христо Серафимов издадоха албум по повод 135 години от рождението на техния роднина, който се прочува и в Америка, като виртуозен музикант и един от основателите, заедно със Стойо Крушкин, на оркестър „Bulgarian Balkan Band" в Стилтън, Пенсилвания, през далечната 1915 г.
Залата в Читалище „Просветен лъч-1905" в Сапарева баня беше пълна. Организаторите бяха направили така, че всички да се чувстват уютно, да им бъде интересно и да научат нещо повече за града си, за хората, за историята и за музиката.
Много са въпросителните около името на този български имигрант в САЩ. В Списание „ЕК"-брой № 3 от 2005 г. Владимир Гаджев публикува статията си: „Първите български оркестри в Америка", където той споменава за човек на име Христо Серафимов. Авторът изнася малко известни факти от културното житие на българската имиграция в САЩ през 20-те години на ХХ в. Именно в тази статия е поместена и снимка на Христо Серафимов, представен като музикант при музиката на Битлехем Стийл Ко. в град Стилтън, Пенсилвания.
Одисеята на Христо Серафимов е обвеяна в загадки, много от които може би никога няма да бъдат разбулени. И все пак, този човек, имигрант, оркестрант в един от най-успешните ни имигрантски оркестри в САЩ, оставя името си в историята и на музиката, и на българската колония в Америка.
Каквато и да е била съдбата му, струва си още веднъж да споменем името Христо Серафимов, защото той е един от хората, които с личната си съдба показват и доказват орисията на имигрантския живот-тежък, опасен и достоен! sapareva
Точно това искаше да покаже Радка Серафимова, която е автор на албума по повод 135 години от рождението на музиканта. „Когато дойдох в дома на Серафимови, като млада и много чистотна невеста, аз разчистих и унищожих писмата на дядо Христо до свекър ми Костадин", разказа авторката на пособието. Сякаш, за да поправи тази грешка в младините си, тя събра и издаде житейската съдба на Христо Серафимов, за да може сборникът да се използва от всички, които имат интерес не само към родовата история, към историята на региона, но и към историята на музиката в България, а и в САЩ.
Радка Серафимова е и автор на поетичния цикъл „Ристо-кларнетисто".
На презентацията в читалището на Сапарева баня специален гост беше и кореспондентът в София на вестник „България" в Чикаго/САЩ и правнук на приятеля и съдружника на Христо Серафимов, Стойо Крушкин – Венцислав Жеков, който е историк по образование. Той подчерта, че родовата памет е в основата на националната памет, както и че патриотизмът започва именно от семейството и семейната история.
Жеков също подготвя сборник в памет на прадядо си, който ще надгради и допълни базисното издание на Радка Серафимова.
Местен музикант предложи общината в Сапарева баня да предприеме мерки за кръщаването на улица на името на Христо Серафимов, а също и да бъде издигнат паметник на музиканта в родното му място.
Сборникът „Памет за музиканта Христо Серафимов" съдържа ценна информация за начина на пренасянето на модерната тогава американска музика в България, приноса на българите Стойо Крушкин и Христо Серафимов за обогатяването на музиката сред емиграцията ни в САЩ, много архивни снимки, факсимилета от документи, ценни исторически данни, които вече са били публикувани и във вестник „България" в Чикаго, в статиите на Венцислав Жеков.
Изданието е в бутиков тираж и представлява истинска библиографска ценност.
Местният ветеринарен лекар-пенсионер припомни със сълзи на очи емигрантската съдба и на доктор Иван Гаджев, автор на двутомник за историята на емиграцията ни в САЩ и в частност за съдбата на Христо Серафимов, който също беше споменат като изследовател и общественик.
Вестник „България" не просто беше споменат и представен чрез своя кореспондент в София на тържеството, но присъстваше и почти „на живо", защото на информационно табло беше изложена и статия-препечатка от сайта на изданието в Чикаго - http://www.bulgaria-weekly.com/, която е била публикувана и в един от най-четените вестници в Югозападна България – вестник „Струма".
Така имигрантското печатно издание в Чикаго, се оказа в основата на този празник, организиран от потомците на един достоен българин – емигрант в САЩ. Именно и чрез множеството публикации във вестник „България", историята на Христо Серафимов във всичките й детайли и интересни подробности беше събрана и систематизирана в албум, който ще остане в библиотеката на Сапарева баня, като историческо, веществено доказателство за една превратна съдба на един обикновен българин, прекосил океана, за да весели с таланта си отрудените ни имигранти в началото и средата на миналия век, които след тежкия работен ден да могат поне за малко, чрез изкуството, да се пренесат в „стария край", където са оставили майки и бащи, жени и деца, роднини и приятели!
Тържеството, посветено на Христо Серафимов беше едно от важните събития в културния календар на община Сапарева баня за февруари месец и привлече вниманието на местната общественост, защото хората имат интерес към успелите сънародници по широкия свят!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на вестник „България" в София

Снимки: Добромир Георгиев

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер