Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
ноември 24
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

КАК И КОГА ДА ПРИЕМАМЕ СВЕТОТО ПРИЧАСТИЕ

Е-мейл Печат ПДФ

Ние хората искаме да бъдем здрави, силни, свободни и да живеем дълго. Но странно! Обръщаме гръб на Бога, който единствен може да ни даде всичко това и хукваме вихрено към дяволските услуги - врачки, екстрасенси, пиене и разгулен сексуален живот. Затваряме отегчени книгата на живота - Светата Библия или не я отваряме въобще и жадно поглъщаме духовните наркотици на хороскопите и окултната литература. Не чуваме камбанния звън, който ни зове за молитва, защото сме забързани за мач, ресторант, концерт или трябва да разходим децата си. Ето защо много от нас са болни, нещастни, без успех в живота и роби на страстите си. Нека да спрем най-после гибелният си марш към пропастта на ада и да се завърнем при изоставения и отблъснат от нас Христос. Нека го приемем у себе си и станем един дух и една плът с него. Това ние можем да направим като се причестим с неговите животворящи тайни.
Светото Причастие е забравеното лекарство, което единствено може да ни обнови и спаси физически и духовно. Светото Причастие е тайнство, в което вярващият православен християнин приема под вид на хляб и вино самото тяло и кръв на Господа Иисуса Христа и чрез това тайнство се съединява с Христа и става съпричастник на вечния живот. Тайнството Свето Причастие е установено от Самият Господ Иисус Христос по време на последната за Него Тайна вечеря с неговите ученици в навечерието на Неговите страдания и смърт. Самият той извършил това тайнство: " И като взе хляб и благодари на Бога Отца за всичките Му милости към човешкият род преломи и им даде, казвайки: Това е моето тяло, което за вас се дава; това правете за Мой спомен."(Лука 22:19) И като взе чашата и благодари, даде и им каза: Пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на Новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на греховете"(Матея 26:26-28). Това правете за мой спомен.(Лука 22:19).


Така Иисус Христос, установявайки Светото Тайнството Причестяване заповядал на учениците си да го извършват винаги: "Това правете за мой спомен". В беседата си с народа Иисус Христос казал: "Ако не ядете плътта на Сина Човечески и не пиете кръвта му, не ще имате в себе си живот вечен. Който яде Моята плът и пие моята кръв има живот вечен и Аз ще го възкреся в последния ден. Защото плътта ми е наистина храна и кръвта ми е наистина питие. Който яде Моята плът и пие моята кръв, пребъдва в Мене и Аз в него. (Иоан 6:53-56)."
Съгласно Христовата заповед, тайнството Причастяване се извършва постоянно в Църквата Христова по време на богослужението, когато се служи Светата Литургия по време на която хлябът и виното чрез силата и действието на Светия Дух се претворяват в истинско тяло и истинска кръв Христови. Как трябва да се приготвим за да можем достойно да приемем Светото Причастие?
Светата Църква изисква от християнина желаещ да приеме Светото Причастие да живее според десетте Божии заповеди и да ги изпълнява и особено заповедта за любов към Бога и ближния тоест към всеки човек. Тази любов трябва да е придружена с постоянна готовност за прошка на всеки, който ни е наскърбил. Истинският християнин пръв иска прошка и това той върши не лицемерно, а на драго сърце, защото помни Исусовите думи: "Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви." Освен това условие, за да се причестим достойно трябва да се въздържаме от празнословие, клевета,завист, клюки, осъждане, блудни помисли, злосторство, мързел и отчаяние. Разбира се необходимо е преди да приемем Светото Причастие, трябва поне една седмица да постим. В какво се състои постът? Това значи не трябва да консумираме никакви храни от животински произход (например месо, яйца и млечни продукти и други) а също и да се въздържаме от телесни наслади. В денят в който ще се причестим сутринта не трябва да ядем и пием абсолютно нищо. По време на постът за Коледа и Великден желателно е преди да приемем Светото Причастие да се изповядаме пред свещеника. Така с пречистени тяло и душа ние ще можем достойно да приемем Светото Причастие.

 


Свещеник Стефан Михайлов
www.bulgarianchurchdc.org

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер