Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
декември 16
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Първият българин – общински съветник в САЩ

Е-мейл Печат ПДФ

savetnik2Първият българин, който е бил избран за общински съветник в САЩ е Димитър Н. Поповски, известен още като Джим Поповски. Това се случва в 30-те години на миналия век.

За първи път в историята на родната ни емиграция в Северна Америка, по време на общински избори в Медисън, щата Илинойс, е избран с голяма мнозинство и сънародника ни. Той е син на Наум Г. Поповски. Димитър бил роден в село Дъмбени, Костурско, Македония. Пристига в Америка още като малко момче, през далечната 1906 г.
Димитър/Джим завършва основно училище в родното си село, но след като пристига в Америка, завършва и американско училище. До 1916 г. Джим е чиновник в местната електрическа компания, а по-късно, заедно с братята си и баща си основава компанията „Стандарт Календар Ко.", която се занимава с изработване и продажба на стенни календари. Компанията постига завидни финансови резултати и развива активна търговска дейност в Илинойс и съседните щати.
Поповски се слави с висок интелект, добри ораторски способности и на български, и на английски език, както и с либерални убеждения. Той се ползва с уважението на всички, които го познават.
Информацията е поместена в емигрантския български вестник „Народен глас". Това показва, че новината освен, че е интересна и любопитна, наистина е новина по всички информационни показатели, защото българите в Америка по това време са етническо, културно, религиозно и национално малцинство. Издигането на един представител на това малко и изолирано общество е истински успех, защото показва признание, което дори и местни хора, които не са от български произход, гласуват на един представител на емиграцията ни.
Джим Поповски олицетворява успелия българин в Америка. Обикновено нашенците пристигат в „Новия свят" и започват да се занимават основно с обща работа, в мините, по изграждането на железопътните мрежи и в градинарството. Рядко някой от тях, който е бил занаятчия е занаятчия и на място.savetnik1
Занаятите в Америка са по-различни и старите традиционни занаяти, с които българите идват от „стария край" не са актуални в новите им местожителства. И все пак, някои успяват да се реализират, като например се пригаждат към условията, когато и ако това е възможно, като се образоват и преминават нещо като специализирани курсове за квалификация.
Изключителна рядкост са българите, които успяват да се образоват добре, особено в ранния период на емиграцията ни.
Постепенно обаче нашенците понатрупват капитал и развиват свой собствен бизнес. Така се появяват първите кафенета, магазинчета, ресторанти, където се събират предимно българи, което е обяснимо. Тези хора постепенно се замогват и отделят средства и за образованието на своите деца. Образованието е важно, защото само така децата могат да постигнат нещо повече от родителите си, да работят здраво, но да имат шанса по-бързо и по-безпроблемно да достигнат до резултати, които да ги задоволяват.
Образованието е важно, защото то позволява именно издигането и в обществото. Джим Поповски постига това да стане общински съветник в Америка, при това за първи път от нашата емигрантска общност, именно защото е образован. Има дар-слово, бива го в обществените дела и има желание да работи и в полза на своите сънародници в администрацията.
Образованието дава възможност на много българи в емиграцията ни в САЩ да станат зъболекари, лекари и ветеринари, адвокати, инженери. Някои от тях дори стават преподаватели. Това обаче се постига много бавно и постепенно, докато самата емигрантска общност осъзнае, че децата трябва да се образоват и че те не са родени или доведени в САЩ само, за да станат черноработници като своите родители.
Джим Поповски е първият пример за успял човек, успял българин - общински съветник и администратор. След това нашенците все по-активно участват в управлението на своите градове и щати, организират се в общности, клубове и дружества по интереси, където споделят освен традиционните си културни спецификации, така също и политически възгледи и спорят по актуални административни въпроси, касаещи не само общността, но и средата, в която тя съществува.
Образованието е и повод нашенците да се похвалят с постиженията си. Вестник „Народен глас", който е един от най-популярните и най-дълго съществували български вестници в Америка от онези години, е изпълнен с рекламни съобщения за младежи и девойки, които са се дипломирали в гимназия, или в някакво техническо училище, или дори и университет.
Това е повод за гордост, това е повод да се похвалят и родителите и самите млади хора, защото така те се представят и пред общността, към която принадлежат, но така стартират и кариерата си на добри професионалисти в областта, в която са се обучавали.

 

Венцислав Жеков
кореспондент на вестник „България" в София

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер