Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
ноември 24
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Агресивни кибератаки разтърсват сървърите на ЕС

Е-мейл Печат ПДФ

Рязко увеличение и все по-опасни кибератаки срещу сървъри на Европейския съюз отчита Брюксел през последната година. Това се случва на фона на нарастваща тревога от потенциална руска намеса в европейската политика, пише британският в. "Файненшъл таймс".
През 2016 г. са регистрирани 110 опита за хакерски пробив в сървъри на Европейската комисия, което е с 20 процента повече от предходната година, казват запознати. През ноември миналата година Брюксел разкри мащабна кибератака, припомня вестникът.
Най-новите разкрития засилват безпокойството от възможността Москва да се намеси в предизборната кампания във Франция и Германия през следващите месеци, след като американски разузнавателни агенции обвиниха Кремъл за хакерско проникване в имейли на Националния комитет на Демократическата партия преди президентските избори в САЩ.


Брюксел засили мерките за борба с нарастващата заплаха. На висшите държавни служители беше наредено да използват криптирани имейли, а ЕК разширява сътрудничеството си по киберсигурността с НАТО, която съобщи, че миналата година атаките срещу нея са станали по-сложни от техническа гледна точка. Пред вестника еврокомисарят по сигурността Джулиън Кинг предупреди, че тези заплахи са постоянни, агресивни, все по-опасни и потенциално разрушителни. Най-вредните атаки са тези, които се опитват да подкопаят нашата демокрация, подчерта той.
Най-голяма загриженост за киберсигурността в Брюксел буди Русия, но Еврокомисиятата отказва да коментира заподозрените извършители на атаките. Различни хакери си служат с еднакви средства и методи и крият самоличността си, като използват анонимни сървъри, отбеляза пред "Файненшъл таймс" нейна говорителка.
Дипломати в Брюксел казват, че възможността Кремъл да се меси в европейските избори е правдоподобна опасност. Вестникът припомня предупрежденията на германския канцлер Ангела Меркел в последните седмици, че има риск атаки в интернет и руски кампании за лъжлива информация да изиграят определена роля в тазгодишната предизборна кампания. Дипломат в Брюксел каза, че сходни тревоги има и във Франция преди президентските избори през пролетта.
Въпросът за киберсигурността беше повдигнат на най-високо равнище в ЕК. НАТО, която през 2015 г. е отчитала по 320 инцидента на месец, също се зае с проблема. Миналата година кибератаките срещу военния алианс станаха по-мощни. Увеличението не беше количествено, а по отношение на качеството и сложността, каза цитиран от "Файненшъл таймс" представител на НАТО.

 


www.dariknews.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер