Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
ноември 23
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

СЪВЪРШЕНОТО ПРАВИЛО

Е-мейл Печат ПДФ

religionХристиянството, по думите на един православен светител, не е философия, а живот. То ни дава пределно ясни, прости и изпълними норми за това, как да живеем, как да се отнасяме един към друг, как да превъзмогваме недостатъците си и да развиваме добрите си качества. Християнската етика е съкровищница от ценности за живия живот, за днешния ден и час. И тези ценности са винаги актуални и съвременни, защото както казва апостолът: "Исус Христос е същият вчера и днес, и во веки"(Евр.13:8). Бедата е там, че ние увлечени в трескавия ритъм на суетното ежедневие, сме ги забравили и изоставили точно сега, когато са ни най-необходими.
''Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях" (Лука 6:31).Ето това е съвършеното правило, което Сам Христос ни дава и с което, ако го изпълняваме бихме преобразили себе си и света около нас. Колко просто и ясно е то! Кой не би се съгласил, че това е най леката заповед? Кой от нас не би могъл да я изпълни? Вслушвайки се в нея, човек си казва:" Аз искам да бъда свободен, да не бъда оскърбяван, оплюван, лъган, никой да не посяга на жилището, на честа ми и на живота ми. Затова и аз никого няма да оскърбя, няма да излъжа или оклеветя, не ще посегна на чуждото щастие и чест, живота на никого не ще отнема." Искаме почит, добри и мили обноски, искаме снизходителност и прошка. Имаме право на това, но ще го получим при едно условие - ако и ние правим същото на другите.
Ако обаче студен егоизъм смразява душите ни, как можем да търсим любов? Ако сърцето ни диша омраза, ненавист, как да очакваме топлота и благоволение? Ехото на нашия живот е това, което помислим, кажем, пожелаем и направим. Човешкият живот е сеитба и жътва. Всички искаме обич, копнеем за внимание, за любов и човечност. Тогава нека да посеем тези семена – трудът ни няма да отиде напразно. Човешката душа е богата и плодоносна почва. Но бедата е там, че ние искаме да жънем, без да сме посели, искаме да получим, без да сме дали. Държим се така, сякаш целият свят ни е длъжен, и ние трябва само да благоволим да приемем грижите и вниманието на другите.
Защо тогава да се учудваме, че светът около нас е пълен с егоизъм и самолюбие и неприязънта е доминиращо чувство в нашите отношения? Доброто няма само да падне от небето – то трябва да се роди в нас, в сърцата ни. И ние трябва да го дарим на другите, за да се върне при нас като усмивка и нежен поглед, като мил жест и приятелски протегната ръка.
Нека да бъдем щедри на топлота и сърдечност, нека да сеем правда, да служим на истината, да творим дела на обич. Да не забравяме, че каквото дадем-добро или зло- такова и ще получим обратно. Да правим на другите това, което искаме и те на нас да правят- ето пътят за постигане на истинска хармония в нашите отношения и в целият ни живот.


Свещеник Стефан Михайлов
www.bulgarianchurchdc.org

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер