Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
ноември 22
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Арест и обвинение на двамата машинисти за инцидента в Хитрино

Е-мейл Печат ПДФ

Задържани са двамата машинисти, карали товарната влакова композиция, която на 10 декември дерайлира в шуменското село Хитрино и предизвика взрив, взел седем жертви и ранил десетки. Срещу тях са повдигнати обвинения, тъй като са навлезли в железопътното отклонение с почти двойно по-висока от разрешената скорост за движение, но това не е единствената причина за тежкия инцидент. Третият машинист, който е бил в другия локомотив от състава на композицията, не е имал възможност да повлияе на събитията. Разследването продължава и кръгът от обвиняемите лица не е изчерпан.

Това съобщи на извънреден брифинг в понеделник Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров.
"Най-най-отговорно заявявам, от името на прокурора от Окръжна прокуратура - Шумен, че кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан и предстоят извършването на много действия и събирането на други доказателства", каза Арнаудова.


Извършената съдебно-техническа експертиза е показала, че влаковата композиция е навлязла в жп отклонението със скорост от 78 км. в час  при разрешени 40 км. .Назначената пожаро-техническа експертиза още е в недовършен етап и представлява първоначално становище за причината за взрива и за пожара.
Арнаудова заяви, че при навлизането с високата скорост и преобръщане на композицията, цистерните са се ударили и една от тях се е разхерметизирала.
През отвора, образувал се в долната част на цистерната, е започнало интензивно изтичане на пропилен, който заради силния вятър е започнал да се разпространява и да образува газов облак, който се е възпламенил около 2 минути и половина по-късно, достигайки печка на твърдо гориво, разположена в детска стая на едно от разрушените жилища, обясни Арнаудова.
Именно това ускорява възпламеняването на газа и предизвиква взривна вълна. "Продължава горенето и се запалват къщи, дървета, трева и др. В крайна сметка резултатът е 7 загинали и 26 лица, които са получили тежки средни и леки повреди", обясни Арнаудова. Тя посочи, че тези данни са първоначални и са назначени още много експертизи.
Наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура – Шумен е приел, че двамата машинисти от челния локомотив на композицията са нарушили правилата. "Движейки се със 78км/ч, при ограничение 40 км/ч, те са предизвикали дерайлиране на композицията, което е довело до повреждане на вагоните, изтичане на газ и последвалия взрив", коментира Арнаудова.
Двамата са задържани за 72 часа и са настанени в психиатрична клиника, Колегата им от другия локомотив се разпитва единствено в качеството му на свидетел. И за тримата се твърди, че са опитни машинисти.
В понеделник продължи работата по извеждането на дерайлиралите цистерни. Останали са само две, които се подготвят за изправяне, съобщи шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.
Вътре има около 80 тона пропилен и те са на практика най-опасните цистерни. След като бъдат изправени те ще бъдат източени и бъдат изтеглени.
"По план това трябва да стане до утре, ако не изскочи нещо непредвидено, което предварително не сме могли да го оценим, да го предвидим; от какво естество - например земята на 50 сантиметра под цистерната е замръзнала, тя трябва много внимателно да се разрови, така че въжетата да могат да минат под цистерната. Всичко това става на ръка, с ръчни инструменти, не можем да пуснем машини в близост до тези цистерни", уточни Николов.
Вероятно хората ще се върнат в къщите си във вторник
Очакванията са операцията да приключи във вторник и хората да могат да се върнат по домовете си в селото. Николов посочи, че продължават възстановителните дейности от страна на енергоразпределителното дружество и ВиК-оператора.
От доставчика на ток "Енерго-Про" съобщиха, че са възстановили електрозахранването на седем трафопоста в село Хитрино, , коти снабдяват 322 домакинства, стопански и обществени сгради. Подадено е напрежение и към две помпени станции на ВиК-Шумен.
Екипите на дружеството са в готовност да започнат ремонт на въздушна електропроводна линия, преминаваща до разрушената от взрива част на селото. Без напрежение продължават да бъдат и четири трафопоста, които се намират в непосредствена близост до авариралите цистерни.
При разрешение на кризисния щаб компанията ще започне поетапно включване на електрозахранването на къщите, чиито стопани са се завърнали в домовете си. От съображения за сигурност електричество ще бъде подавано само към обитаеми сгради.
Всички действия на електроразпределителната компания се планират и провеждат съгласувано с кризисния щаб, с цел постигане на максимална ефективност и безопасност на възстановителните дейности в Хитрино.
От компанията-превозвач на товарните цистерни – русенската "Булмаркет ДМ", съобщиха, че са предоставили 100 000 лева в подкрепа на пострадалите в Хитрино. Парите са за наследниците на загиналите и за ранените при инцидента и ще бъдат разпределени от решение на създадения Обществен съвет към община Хитрино.
"Има уверение, че след всяко заседание за разпределяне на тези средства ще се получава копие от решенията на съвета за размерите и лицата, за които те ще бъдат предназначени", информират от компанията.
От "Булмаркет" заявяват още, че целта на инициативата е в най-кратки срокове да бъдат подпомогнати пострадалите и техните близки за покриване на неотложни разходи.

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер