Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
ноември 22
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО – КОЛЕДА

Е-мейл Печат ПДФ

rpjdestvoРОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! Светъл и радостен празник, който изпълва с трепет и упование всяка християнска душа. Ден, в който е изгряла най-светлата звезда на небосклона на човечеството – деня на рождението на Богочовека – Божият Син, Иисус Христос, който слезе на земята, за да издигне човека до Бога. Родилият се Христос дойде на земята и ни подари Своята прощаваща любов към всеки, който съжалява за прегрешенията си. Той подари този дар и на Светата Църква заедно със силата, която преражда грешника и го прави чист и праведен пред Бога и човеците. В историята на Светата Църква има безброй примери, когато големи грешници са се отказвали от своя грешен и порочен живот и са започвали нов живот според Христовото учение. Всички са чували за света Мария Египетска, за Свети Моисей Мурин, преподобни Никита и други.

Бог изпрати своя син на земята, за да издигне нашите души на небесата. Иисус Христос прие човешка плът, за да съедини разделените естества - небето със земята, ангелите с човеците. Станал като един от нас, за да бъде всеки един от нас като Него. Облякъл наша дреха, за да ни покрие с дрехата на Своята правда. Всички тези благодеяния към нас показват, че Христовото идване на земята е свръхестествен акт на неизмеримата Божия любов към хората. Затова ние вярващите хора, смятаме Неговото Раждане за логически център на свещената история, благодатно преполовена от Него с разкриване величието и красотата на идеала за повече мир и любов, правда и добро на земята.
Целият християнски свят празнува тези Рождествени празници благолепно и тържествено. Трепетите на Бъдни вечер вълнуват душите на млади и стари. Трепетите, с които чакаме светата нощ, когато всички лица сияят от светлото озарение на кандилото или искрящия пламък на бъдника. Край бъдника от векове е поддържана и разгаряна вярата на народа ни и им давало сили да чакат светлото Възкресение - спасението от робство и гнет.
Божият Син дойде, за да ни подготви за спасение. Изпълнено ли е времето за нас, за да дойде и за нас Иисус, за да се родим и ние в него, да се родим за спасение? Това време ще дойде, когато и ние като древните хора осъзнаем, колко много ни е пленил грехът, когато силно закопнеем за нов религиозен живот.
С такова разбиране и с такива чувства трябва да празнуваме Рождество Христово. Заслушани в църковните песни през тези Рождествени дни ние ще разберем, че всички твари се готвят да поднесат подаръци на Младенеца: ангелите - песен; земята - пещера; пещерата - ясли. Но ние какъв подарък ще му поднесем? Звездите, небето и цялата вселена са творение Божие. Кое е наше за да му го поднесем в дар? Едно е само наше! Това са нашите грехове. Той дойде заради тях. И само тях, придружени с разкаянието ни, можем да му принесем в дар. Поднасяйки му греховете си, коленичили смирено  пред Него, ще се възродим и ние за нов живот, ще станем нови човеци. Христовото Раждане ще бъде и наше ново рождение, днешният светъл празник ще бъде и наш рожден ден. Честит празник на всички и нека благословението на родилия се Младенец бъде винаги над всички българи където и да са по света.
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! ЧЕСТИТА КОЛЕДА!

 

Отец Стефан Михайлов
Bulgarian Orthodox Church
St. John of Rila

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер