Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
ноември 25
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Корупцията и бюрокрацията спъват младите предприемачи

Е-мейл Печат ПДФ

Основно две са пречките пред младите хора у нас да започнат собствен бизнес – корупцията и бюрокрацията в администрацията от една страна, и сблъсъкът между цифровите и аналоговите хора. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО по време на дискусия със студенти "Готови ли сте за собствен бизнес", която се проведе в Нов български университет.
Според колегата му Андрей Ковачев от ГЕРБ към тези пречки може да се добави и бавната, неефективна правосъдна система. Той добави, че има саботаж от страна на средния административен ешелон срещу въвеждането на електронното правителство от страна на книжните хора, което в голяма степен ще реши проблема с бюрокрацията и обикалянето от гише на гише и ще облекчи корупционния натиск.


Програмите и възможностите за образование, стаж и предприемачество сред младежите, които се осигуряват от ЕС, са на практика безгранични, стига те да имат желание, да са активни и да потърсят необходимата информация, коментираха двамата представители на Европейския парламент.
Според Джамбазки доброто образование е най-добрия вариант за намаляване на младежката безработица, която е средно около 20 процента в Европа. Най-високо е нивото й в Гърция – 45%, а България е някъде по средата.
"Не е работа на ЕС и на държавата да ни намират работа, а да осигурят съответните инструменти за насърчаване на предприемачеството", коментира и Андрей Ковачев. Според него е много нарушена връзката между образованието и нуждите на реалния бизнес, в резултат на което много от младите хора след като завършат не могат да си намерят работа и трябва да се преквалифицират. "Финансирането по програмите на ЕС е безвъзмездно, но бюрокрацията и документацията по отчитането са много сериозни. Другият вариант е да се вземат изгодни бизнес кредити, които после трябва да се връщат", обясни предимствата и недостатъците Андрей Ковачев.
Провелият се дебат е част от проекта "Европа и аз", който Българското училище за политика "Димитър Паница" осъществява с подкрепата на Европейския парламент. Целта му е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз.

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер