Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Научен институт за емиграцията ни в САЩ затихва заради немарливост

Е-мейл Печат ПДФ

ventislav1Годините са разкъсали връзките на много българи с техните сродници, заминали някога, преди много време, да работят в Северна Америка, за да изкарат прехраната на семействата си в България. Единственият начин днес да се намери малко повече информация за тези наши роднини, повечето от които заминали за малко и останали там цял живот, са няколко сайта, сред които най-популярни са: ancestry.com и по-подробно за пътуванията с корабите в началото на ХХ век – libertyellisfoundation.org.

Разбира се, твърде вероятно е да има и други сайтове, но това са двата основни, в които могат да се намерят биографични данни и дати – в първия и интересни данни за пътуването, пристанища, както и здравословно състояние, което се декларира изрично – във втория сайт.
Разбира се и информацията, която може да се получи от тези сайтове не е безгранична, нито пък е обезателно напълно достоверна. Прави впечатление обаче, че служителите сравнително точно са записвали имената на българите-емигранти, но в същото време са се отнасяли много некритично към изписването на имената на селищата, от които идват те. Например, Стойо Иванов Крушкин – български емигрант от 1913 г. е изписан правилно, но в някои документи родното му място - село Бистрица е изписано като „Bistiskes", което само звуково наподобява онова, което би било „Bistrica"!
Защо се получава така? Причината е, че служителите от имиграционната служба са приемали приоритетно името на човека и държавата, от която идва, но населеното място е било от по-ниско значение, въпреки че, ако нещо се случи с въпросния емигрант, те по някакъв начин трябва да уведомят неговите близки на адрес! Причината е била в доста сложните наименования на населените ни места. Служителите са чули Бистрица, но са изписали онова, което са разбрали от името, а именно – Bistiskes, което според тях наподобява истинското име на селото.
Това показва, че дори и тези автентични сайтове, където са поместени информации за пътуванията на нашенците в ранните години, са достоверни като исторически документи, но самите документи не са напълно достоверни, защото не са били достатъчно коректно попълнени още в онези години!
Много са малко и изследванията, които са правени задълбочено върху историята на българската емиграция в САЩ конкретно. На практика сериозни исторически изследвания в тази посока са само две – едното е на професор Трендафил Митев и другото е на д-р Иван Гаджев.
Първият е историк, а вторият е ветеринарен лекар, но научно-историческият му поглед върху историята на емиграцията ни в Северна Америка е завидно прецизен и пълноценен!
Отделяме повече внимание на втория автор, не защото подценяваме първия, а защото поставяме акцента върху това, че д-р Гаджев създава Институт по история на българската емиграция в Северна Америка „Илия Т. Гаджев".
Д-р Гаджев издава два напълно научно защитими тома с документи и снимки, както и с текст, който описва темата в дълбочина и ширина. Двата тома са издадени именно от Института.ventislav2
Още през 1976 г. д-р Гаджев създава въпросният институт, който е в памет на убития от комунистите в България без съд и присъда негов баща! По това време той се нарича Научен институт „Св. Кл. Охридски" и се помещава в Детройт. По-късно той разширява кръга на своите интереси и научни разработки и се сдобива с името, с което е известен и днес. Д-р Гаджев премества архива си в България, в родния си град Гоце Делчев. За целта в центъра на града е издигната нова сграда на три етажа, която поема архива от книги, периодични издания, снимки, архиви, документи. Средствата за построяването и функционирането на института са поети от семейство Гаджеви.
Свързахме се с бай Иван Марков, който е известен на администрацията в общината на Гоце Делчев като човека, който държи ключа от въпросния институт. Той ни каза, че архивът е в насипно състояние и на практика в него не може да се работи, защото, ако човек търси нещо конкретно, то просто няма как да бъде открито, понеже всичко е в кашони и кутии, не е систематизирано, каталогизирано и подредено, както трябва да е в един научен институт с такъв богат и специализиран архив. По думите на бай Иван Марков, д-р Гаджев се е надявал, след като е предоставил архива напълно безвъзмездно, след като е построил и сграда, в която да бъдат поместени документите, държавата поне да поеме ангажимент по подреждането и осигуряването на регулярен достъп до института. Уви, това не се случва вече години наред.
Бай Иван Марков е успял да направи нещо като именен показалец на хората, за които става дума в архивите, което е огромна работа, но е необходимо поне няколко човека – екип, да се заемат с подреждането, за да може то да е професионално. Бай Иван не е специалист, той просто има добрата воля да помогне и го прави, но ангажимента трябва да е на държавно-научно ниво, защото този институт касае историята на много българи и на практика се явява изключително ценно научно звено, което изследва една съществена част от историята на България и на българския народ.
Уви, държавата ни за пореден път нехае за нещо, което й е предоставено безплатно, а от нея се изисква само да се погрижи и да го ползва!
Жалко е, когато една такава важна част от историята ни като нация се губи и нито хората могат да намерят данни за своите деди, нито пък учените могат да работят с едно документално съкровище, което просто няма кой да подреди...!
Нелепо е да разчитаме на един дядо, за да организира един мащабен и съвременен научен институт. Държавата е тази, която е длъжник за това начинание, дали пък толкова сме улисани в настоящето си, че не виждаме миналото си...! Дано не е така, защото народ, който няма минало, или не се интересува от него, то той няма и бъдеще...!

 

Венцислав Жеков

кореспондент на вестник „България" в София

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер