Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
декември 12
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Вероника - брой 41, 2016

Е-мейл Печат ПДФ

Добри Карабонев

 

В такива случай си мисли, че можеше ти да си на негово място. Така е в полицията. И трябва да си наясно, че ти не отиваш да убиваш, ти си там, за да защитаваш законите на страната. Държавата ни плаща, за да я пазим от крадци, убийци, наркомани и всички, които се изправят срещу нея.
Няколко пъти трябваше да му повтаря Пати тези думи, докато не се успокои. Шерифът се отърва с едно пробито рамо. Калибърът на пистолета се оказа малък и почти нямаше разкъсвания. Направената експертиза и възстановка потвърди, че изстрелите на Крис са при неизбежна самоотбрана. На специално тържество в града шериф Канеда и Крис бяха наградени с почетна грамота на полицията в щата. На Крис бе връчена полицейска значка и писмена благодарност от щатския сенатор. Убитият бе дълго издирван криминален престъпник. Следите му тръгваха от Колорадо от преди пет години. Зад гърба си имаше две убийства и ранен полицай.
- Браво Крис, гордея се с теб - прегърна го Пати след церемонията.
- А аз още повече с теб - притиснал я до себе си, той не спираше да я целува - всичко дължа на теб, скъпа. Твоята упоритост ме преобрази. Ако бях останал онова мекотело, със сигурност сега щеше да съм на мястото на онзи идиот. Бързината наистина ми помогна.
* * *
Животът в малкото градче на щата Wyoming продължи с обичайния си ритъм. Шериф Канеда вече броеше месеците до пенсия. А Пати Санчес - неговият помощник-шериф, продължаваше упорито да отказва да го наследи.
- Не, Крис, стига ми толкова. Мисля, че заслужавам и по-добър живот - казваше му тя, когато той се опитваше да я убеди, че е заслужила поста на шериф на града.
- И знаеш ли какво, не само искам да сменя работата си, но и мястото. Иска ми се да отидем някъде в по-голям град. Да преобърнем начина си на живот, да се захванем с някакъв бизнес. Може би малък ресторант, или просто едно кафене като начало, какво ще кажеш, нали не е лоша идея.
- Абе, направо един як ресторант. И непременно с бар - така де - ти управляваш ресторанта, аз бара.
Бяха се прегърнали разголени в една топла вечер и търкаляйки се по хладните чаршафи, си мечтаеха. На него също му се искаше да отиде някъде другаде. Беше закопнял и за българска реч. Вестниците на няколко пъти споменаваха за български бизнесмени в Чикаго. Много му се искаше да отиде там. Казваше си, че вероятно вече няма риск да бъде разпознат. А може би и никой не го търси вече. Откак му свалиха имунитета на защитен свидетел, изминаха две години. И преди това пет, седем години. Може би ако един ден Пати се уволни от полицията, наистина да отидат в големия град. Беше чувал, че имало много български заведения, църкви, бизнеси. Все още не искаше да споделя с нея, но знаеше, че тя има също подобна мечта. Веднъж му бе казала, че най-добрата и приятелка е в Чикаго.
Два дни по-късно спокойният живот в градчето отново бе нарушен. Първо бе направен опит за обир на банковия клон. Бързата намеса на полицията арестува двама от обирджиите, но другите трима се измъкнаха. Същата вечер в Новото селище бе разбит магазина за алкохол. Помощник-шериф Санчес успя да предотврати кражбата, но в престрелката загина полицай и един от бандата. Шерифът организира бързо издирване и голяма част от сформираната банда беше прибрана. В града бяха изпратени на разположение полицаи от щата Тенеси. Шериф Канеда оставяше в града вече постоянно четирима полицаи. Другите заедно с подкреплението бяха на разположение на помощник-шерифа в Новото селище. Имаше нареждане да се прочисти селището от наркомани, дилъри на дрога и безработни. За помощник-шериф Санчес се отвори много работа. Но за седмица само в импровизирания лагер бяха вкарани сто и пет човека за извозване. Два автобуса всеки ден поемаха за границата с щата Дакота. Обезпокояващо беше, че между затворените в лагера не бяха седем човека, които се издирваха от щатската полиция. Следите водеха до 4Новото селище". Това беше една внушителна престъпна група.
* * *
Черният Джак, опитен дилър на чиста кока, най-после падна в лапите на полицията. Вкараха го зад полицейските решетки, за да си чака реда за разпит. Присъдите се издаваха по бързата процедура. Имаше командирован следовател и прокурор, които работеха много бързо със задържаните. Някои поемаха за лагера да чакат извозване, но имаше и такива, който чакаха за камионетката на централния затвор. Единият от тях щеше да бъде Черният Джак.
Тридневното дежурство на Пати Санчес приключваше след час и тя вече си представяше как ще се гушкат с Крис. Той току-що каза, че вечерята е изненада, която ще я побърка. Тя много се смя, защото си спомни за една такава побъркваща изненада, когато беше забравил да сложи яйцето в рулото стефани. Беше го добавил по-късно, опитвайки се да замаже положението, но за съжаление, рулото го нямаше. Въобще опитите му да приготви вечеря бяха интересни. Но пък тя, когато беше в почивка, му правеше вкусотии и страхотни вечери. Много често си създаваха уют на свещи и хубава музика. С времето любовта им ставаше все по-силна и много истинска.
Усмивката още не бе слязла от лицето и, когато на вратата се почука.
- Шериф Санчес - влезна в офиса младши полицай - Черният Джак настоява да говори с вас. Казва, че било спешно.
Санчес нареди да го изведат в самостоятелна килия. Допускаше какво би искал да разговаря с нея.
Не се излъга. Дилърът се плашеше от затвора и бе готов на всичко. Пати усети, че ще има полза от разговора.
- Единственото, което може да те извади от затвора е да кажеш къде се крие бандата на седемте. Това сега ни интересува, всичко друго забрави, не е интересно, други са го изпяли. Така че ако знаеш, казвай или да си тръгвам.
- Знам... - каза след кратко колебание дилърът - но искам гаранция, че ще ме покриете.
- От мен я имаш. Но при условие, че има резултат. Прокурорът също ще си каже думата.

 

 Роман на Добри Карабонев


Уважаеми читатели на вестник “БЪЛГАРИЯ” - Чикаго, този роман е продължение на романа “Да намериш себе си”.
Тези от вас, които са прочели първия роман, отново ще се срещнат с някои от героите му. Повечето от тях са в залеза на живота си, но малкото момиченце ще се превърне в една упорита и много красива жена. Тя е наследила характера на баща си и красотата на майка си.
От автора

 

Репортер на вестника бе взел телефонно интервю от нея. Той го прехвърли бегло, търсейки нещо по-различно от останалите медии и се усмихна на заключението на репортерката в края на материала и. "Тези дни нашият град е особено популярен, тъй като мисис Богомилов е родена, живяла и завършила своето юридическо образование именно тук. Гражданите на Чикаго се гордеят с нея и я виждат като новия представител на града в конгреса на САЩ на следващите избори." Мирко затвори вестника и го остави на бюрото си. Беше замислен. Като полицай, с натрупан вече достатъчно опит, усещаше в цялата тази популярност на сестра си и заплаха за самата нея. Погледна часовника си и вдигна телефона. Поиска спешна среща с представител на министъра на вътрешна сигурност.
 
Щата WYOMING,  САЩ
      
Слънцето силно припичаше над малкия град, сгушен в ъгъла на щата между MONTANA и IDAHO. Беше от малкото населени места в този пустинен пейзаж, където имаше зеленина. Тук в самия му край се оформяше хълмиста местност. Издигаше се леко и постепенно, за да достигне размерите на почти голяма планина, извисила се на границата между двата щата. Богата зеленина покриваше начупения и терен. Извисяваха се високи борове и ели, разперени стари дъбове,опряли клоните си почти до земята и безброй саморасли млади дървета, устремили се към светлината. Някога в района на тази планина е имало богат дърводобив. Хилядите стърчащи над високата трева пънове напомняха, че тук някога са бръмчали моторните резачки на дървосекачите. На малките поляни все още тук-таме можеше да се види неприбрано отрязано дърво, чиято дървесина се разпада. Тежките верижни машини, които са сваляли трупите, бяха проправили десетки пътища. Следите от веригите им все още се забелязваха по прораслите вече пътища. Такава една машина се бе кротнала на една сенчеста поляна. Полегнала малко настрани със скъсана  верига и обраснала с трева, стоеше изоставена кой знае от кога.   
Почти в края на поляната, под огромен стар бор, се намираше възстановената къща на дървосекачите. Градската полиция, която се реши да я възстанови и ползва като стрелбище бързо разбра, че не е хвърлила напразно парите си от годишния бюджет. Наплива на обучаващи се и на притежатели на лично оръжие накара шерифа Боб Канеда да въведе някакъв ред. Не мисли дълго, защото знаеше кой би могъл да бъде стопанина на тази нова придобивка.         
Когато старият Боб се обади на Крис и го повика в офиса, той с нежелание тръгна натам. Първото нещо, което си помисли беше, че от България искат видеовръзка. Беше започнало да му писва всичко това. Припомнянето и връщането назад във времето го дразнеше. И най-вече някои от лицата, които виждаше. 
- Как си, синко? - посрещна го усмихнат шерифът.
 -Ами, добре. Не се оплаквам - каза Крис, като му направи впечатление, ченищо не е приготвено за видеовръзката. 
- Синко, имам едно предложение за теб - каза шерифът и му посочи стола до бюрото - сядай. Да те почерпя нещо?
- Не, благодаря, Боб.
- Виж сега какво искам да ти предложа - намести се право срещу него шерифът - ще ти кажа направо. Мисля да те направя един домакин на стрелбището. Оказа се, че там ще си трябва денонощно човек. От теб по-добър избор нямам. Така че,  не смей да ми отказваш.
- Ами, не знам - обърка се Крис - нямам причини да откажа, но това ще бъде голяма изненада за мисис Katty. Както разбирам, аз ще трябва да се преместя, напускайки дома и. А точно преди два дни на вечеря тя сподели, че моето присъствие в къщата и дало сили за нов живот. Чувствала ме като син. Къщата се изпълнила с радост. Tази жена наистина е много добра и невероятна.
- Знам, говорили сме и друг път за нея - каза шерифът и извади кокалената си лула - така е, синко. Само който е изпитал самотата може да я разбере. 
Старият Боб запали бавно лулата си и като изпуфка два-три пъти дим около себе си, въздъхна.
- Слушай сега - проговори той между две кълба синкав дим - ще се обадя на вдовицата Katty, че с помощник шерифа сме решили този уикенд да и гостуваме. Ще се зарадва, защото ние наистина сме и обещали. И тогава ще си поговорим с нея. Тя е вдовица на полицай, така че не се нуждае от много обяснения. 
- ОК, това наистина е добра идея - зарадва се като малко дете Крис. А идеята да заживее в горската къща също му допадна много. Докато я възтановяваха с дърводелеца не спираше да се кефи на природата. Особено тоя мирис на борови иглички, който се носеше из въздуха.
 
На третия ден след уикенда пикапът на заместник-шериф Пати Санчес катереше лекия наклон по пътя към новия дом на Крис. Решиха да се възползват от свободния и ден и отскочиха до близкия по-голям град на пазар. Пикапът бе пълен с най-необходимото за една съвременна кухня. Милата вдовица мисис Katty даде с въздишка благословията си пред шерифа на града и прие обещанито на Крис, че ще я посещава       
Дърводелецът пък се отзова на на молбата на шерифа и за няколко дни прекрои огромния хол в къщата, като заформи чудесна кухня с един много приятен бар плот. А стаята за спане пък стана много уютна и светла. Прозорците от двете страни на ъгъла даваха възможност на слънцето да наднича през тях почти през целия ден. От вътре през прозореца на изток се виждаше цялата поляна отпред. А от  западния прозорец, само на десетина метра, започваше гората. 
 
Измина повече от месец, откакто Крис заживя в горската къща. Стрелбището се заформи като едно много приятно място за много от хората в градчето. Особено след откриването на курса по стрелба, който се зае да води заместник-шериф Санчес. Много скоро се наложи дърводелецът да направи и стая за съхраняване на муниции и оръжие, необходими за курса на Пати. 

 

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер