Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
декември 17
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Клиничната Хипноза - Факти, които всеки трябва да знае ...

Е-мейл Печат ПДФ

Продължение от миналия брой

Повечето хора имат бегла и обикновено изкривена представа за хипнозата създадена от филми, сценични или телевизионни шоу изяви, развлекателна преса и естествено от слухове. Болшинството от хората (си мислят, че) нямат личен опит с хипноза и не знаят какво е усещането и ефекта от това "странно" и даже "мистично" преживяване. Точно такава среда е отлична почва за отглеждане на слухове, предразсъдъци, митове и разбира се, на шарлатани, "хранещи" се от незнанието, страховете и суеверието на хората. Мненията на хората варират много по отношение на това какво е хипнозата и кой би могъл да бъде повлиян от нея. Някои хора мислят, че могат да бъдат хипнотизирани само слаби и психично лабилни, лесно внушаеми, не много интелигентни, с "развинтено въображение" хора, които е лесно да бъдат изманипулирани, че изпитват нещо особено и специално. Това разбиране е съвсем погрешно! Други, малко по-информирани в материята пък вярват, че такова явление съществува реално и може да бъде постигнато с почти всеки, но е много опасно поради изземването на контрола над личността и живота на хипнотизирания (което е частично невярно).

Спомняте ли си телевизионното явление Кашпировски (преди около 20 години в България), както и възторга, недоуменията, скептицизма и дебатите, които то предизвикваше след всеки телевизионен сеанс? А защо това "шоу" се оказа толкова впечатляващо, въпреки "наивитета" и "шарлатанията" си на пръв поглед? В годините след него много звани и самозвани "пророци" и "екстрасенси" са ни "облъчвали" от телевизионния екран, но не оставиха и близка до Кашпировската следа. Защо точно този особен човек с интензивен поглед се запечата в паметта на гледалите го? Истината е, че всеки от нас има близки или самият той е бил повлиян (и дори излекуван) по безспорен и очевиден начин от неговите "сеанси", дори когато ги е гледал рядко, с неверие, насмешка и скептицизъм (в това число високо образовани хора с отличен контрол над мислите и психиката си). Това, което правеше Кашпировски с нас, зрителите, беше по естеството си хипноза и той знаеше, че го прави ефективно, затова и не се съмняваше в успеха на предаването си.

В последните две години в България (и в други страни на Европа и Америка, вкл. САЩ) друго име - Мирзакарим Норбеков (професор и доктор по психология и ректор на "Института по самовъзстановяването на човека" в Москва) набира голяма популярност с изключителните си резултати при лечение на много психични и физиологични проблеми и тежки заболявания посредством уникален на пръв поглед подход. Той самия обаче скромно (и вярно) твърди, че не е открил нищо ново, а ползва принципите на някои хилядолетни традиции, в основата на които е хипнозата. И е точно така: въпреки личния почерк и стил, с които се отличават неговите книги и семинари, принципите са все същите и отлично работещи в подходите и на много от нас - "посветените" в изкуството на клиничната хипноза професионалисти (чрез допълнително и интензивно академично обучение).

За интересуващите се има огромно количество информация за ефективността и предимствата на лечение с клинична хипноза. Понякога резултатите са толкова бързи и невероятни, че предизвикват човешкото страхопочитание ... и съмнение като към нещо трансцендентално и мистично. Но точно реалната (наблюдаема и измерима) ефективност на този клиничен инструмент е причината в днешно време да нараства броя на специално основаните институти с основна дейност изучаване, изследване и лечение чрез клинична хипноза. В най-известните университети в света, сред които Harvard, Yale, Stanford и др. научни екипи са провели изследвания, доказващи безспорното превъзходство на лечения, използващи клинична хипноза. Клиничната хипноза е доказала много висока ефективност при:

Гастроинтестинални разстройства – язва, синдром на възпалени черва (Irritable Bowel Syndrome), колит и пр.;

Дерматологични проблеми и заболявания - екзема, херпес, невродермит, пруритус, псориазис, брадавици;

Болка - мигрена и главоболие, болки в гърба, ракови болки, артрит и ревматизъм;

Изгаряния – с анестезиологична цел, за намаляване на инфекциите и ускорено заздравяване.

Световъртеж, гадене и повръщане като странични ефекти от химиотерапия при раково болни;

Оперативни интервенции и анестезия – в тези случаи клинична хипноза се използва в допълнение или вместо анестезиращата субстанция, и така се избягват неблагоприятните или опасни странични ефекти и значително се ускорява следоперативното възстановяване;

Безплодие – най вече при "необяснено безплодие" и като паралелна и подпомагаща интервенция за успешността на инвазивните процедури при асистиранa фертилизация (AF) .....

Раждане – намаляване на болката и необходимостта от увреждащи за майката и бебето болкоуспокояващи, улесняване и ускоряване на процеса на раждане и следродово възстановяване;

Aлергии, включително астма, депресия, панически атаки, фобии, сексуални дисфункции, проблеми с концентрацията, тревожност, при тежка емоционална травма и психологически проблеми, пушене, затлъстяване, разстройства на съня, високо кръвно налягане и др.

Подобна информация обаче довежда до закономерния въпрос: А защо ако е толкова ефективна и мощна хипнозата, не се преподава, рекламира и използва по-масово в медицината и клинична психология? Отговорът четете в следващия брой.

 

Продължава в следващия брой

 

Д-р Юлиана Панова

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер