Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
октомври 22
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Гласът на имигранта - бр. 41-2016

Е-мейл Печат ПДФ

 

ИЗГРАЖДАНЕ НА БЛАГОСЪСТОЯНИЕ: През последните седмици показахме как се поръчва справка за кредитната история, как се анализират докладите, как се поправя или опровергава грешна информация, стари грешки. как да се подобри сборът от кредитните точки, кои сметки да се изплащат, какво да се избягва, и така нататък. Да допуснем, че или имате, или можете да си изградите добър до приличен кредит; посочихме и възможностти за получаване на ипотека със среден до приличен брой точки. Обсъдихме варианти за увеличаване на продаваемата и чистата стойност на недвижимите имоти – инвестирането в недвижимо имущество използва парите на други – на банката, за увеличаване на собственото ни благосъстояние. Изграждането на добър кредит и лично благосъстояние иска време, търпение и фокус; предложихме ви средствата, жаргона и отправната точка за по-нататъшно проучване. Приключваме тази серия с последната статия от две части с внимание, насочено към дребните предприемачи, инвестиращи в покупка на недвижими имоти, ремонт и бърза продажба с печалба.
Икономиката се съвзема от Голямата рецесия от 2008. Пазаръ т на недвижимо имущество се оживява. Връщат ли се добрите времена за предприемачите? Всяко семейство с подходящ кредит или подкрепата на инвеститор и със строителен или предприемачески талант, би могло да то направи. И ако вие сте в добра позиция по отношение на кредита и възможностите си, какви са настоящите условия на пазара? Добър ли е моментът? А кварталът?


На английски има специален термин за тази дейност, който може да се оприличи на „прехвърляне или подхвърляне", който означава да се издирват и купуват ниски на стойност имоти в долната част на пазара – с други думи, „най-лошата къща в най-добрия квартал", после да се ремонтират или ремоделират, защото имат нужда от много работа, и накрая да се продадат с печалба в рамките на една година от покупката. Бърза продажба на подобрена собственост.
Ще разгледаме цифрите за благоустройството и бързата продажба на недвижими имоти в Чикаго и Кук Каунти. Оказва се, че това са най-добрите места в национален мащаб за този вид дейност.
БЛАГОУСТРОЙСТВОТО И БЪРЗАТА ПРОДАЖБА НА ИМОТИТЕ В ЧИКАГО Е В ПОДЕМ: Сега може да е моментът за този вид инвестиция, и ако знаете какво правите, имате късмет. Не сме забравили, че безумните темпове на същата дейност бяха един от факторите, довели до надутите цени на жилищния пазар, и крахът му през 2007, който ускори Голямата рецесия през 2008, от която все още се възстановяваме. Да, имаше и други фактори – лесен кредит, арогантността на банковата индустрия, необузданите мошеничества на Уолстрийт, но крахът на жилищния пазар изигра голяма роля. Кредитът и цените на жилищата бяха раздути. Днес стойностите на недвижимото имущество се върнаха до реалистичните си нива, а кредит се отпуска все по-трудно, макар и с малко разхлабване напоследък. Оказва се, че май сега е времето за връщане към жилищния пазар.
Чикаго изоставаше значително от националното съживяване на жилищния пазар, но сега изглежда бързо набира скорост сякаш да компенсира за загубеното време, докато други райони из страната вече изпитаха големите печалби и започнаха да се успокояват и стабилизират. Цените на жилищата в района на Чикаго през месец май бяха по-високи от всеки друг голям град, според наскоро изнесено проучване. Въпреки това цените на жилищата в Чикаго продължават да са по-ниски. Още се намират сделки и този район сега е един от носещите най-голяма изгода в страната за предприемачите, препродаващи ремонтирани и благоустроени имоти.
През изследваните 12 месеца до май, цените в района на Чикаго са се вдигнали с 3.5%. Това слага Чикаго зад средните 5% в национален мащаб.
Рекордно високите цени в места като Калифорния сега могат да обезкуражават някои купувачи. Цените на недвижимите имоти в Чикаго предлагат добри сделки, които би трябвало да привличат инвеститори и предприемачи към пазара на Кук Каунти. Демографията на средната и горната средна класа продължава да расте в районите на Чикаго, даже и в самия град. Да припомним, че пазарът на недвижими имоти е локален и трябва внимателно да избирате своя квартал. Шансовете в момента са наистина добри за благоустрояване и бъра продажба на евтини имоти в Чикаго и Кук Каунти. Цифрите също изглеждат добре.
Цените в Чикаго продължават да са с 19.7% по-ниски от кулминацията, която бяха достигнали през 2006. През май цените в Чикаго се повишиха с 1.8%, по-добре от националните 1.2%. Месец май 2016 беше вторият пореден месец за добро представяне на Чикаго. През април цените се покачиха с 1.9% - на трето място от големите градове, само след Минеаполис и Вашингтон, Дистрикт Колумбия. През май с 1.5% се вдигнаха даже и цените на кондоминиумите по сравнение с април, което ги сложи на 3.9%. Сега, през октомври, е важно тези тенденции отново да се проверят и потвърдят.
Според експертите Чикаго „отскача и набира сили". Възможността да се купуват жилища на относително евтини цени в доста райони на Чикаго привлича вниманието на предприемачите. Отчасти защото нуждаещите се от ремонт имоти все още могат да са под нормалните цени, а Чикаго в момента води нацията в поскъпването на цените след ремонта. В момента тук се осъществява най-добрата печалба в национален мащаб.
ТЕНДЕНЦИЯТА НАМАЛЯВА: През юни 2016 и в сравнение с пролетта, печалбите и цените са по-ограничени. С 10.6% през април, през май се отчитат 7.3%. Продажбите са нараснали само с 0.2% през юни, когато са продадени 3,210 жилища.
Историята не се изчерпва с броя продадени жилища. А цените? Средната цена на жилище в Чикаго се е вдигнала с 4.1% - до $300,000 през юни. Тази цифра е все още по-ниска от юни 2008 (преди краха), когато средната цена беше $305,000, но сега тенденцията е към подобряване.
НИСКИ ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ: Намаляването на продажбите през юни се наблюдава въпреки рекордното падане на лихвените проценти в края на същия месец. Това би трябвало да увеличи продажбите, следователно е знак за предпазливост. Също за този месец средната 30-годишна ипотека според Фреди Мей е 3.57%, въпреки че след гласуването на 23 юни Брекзит от Великобритания да напусне Европейския съюз, процентите паднаха до 3.4%. Преди една година бяха около 4%. Следователно цифрите през юни може да се основават аномално на новините за Брекзит, заради вероятното им отражение върху глобалната икономика. И отново – недвижимите имоти са локални. Какви са местните демографски тенденции?
ТЪРСЕНЕТО НАДВИШАВА ПРЕДЛАГАНЕТО: Илинойската асоциация на търговците на недвижими имоти отбелязва, че ограниченият брой жилища за продажба продължава да вдига цените. Наличността на жилища за продажба остава ниска, а търсенето на територията на Чикаго и покрайнините е голямо и надвишава онова, което се предлага на пазара. Ако сега сте продавач, това положение ви радва. Доволни са също и предприемачите и строителите, занимаващи се с благоустройство на евтини имоти, готови да се върнат на пазара.
Според проучванията миналия месец в Чикаго една къща се е продавала средно за срок от 37 дни, а един кондоминиум – за 34. Средната цена на кондо в Чикаго е нараснала с 0.9% през юни, до $325,950, а цената на еднофамилна къща – с 9.5%, до $246,375. Това е в Града, където пазарът на средноскъпи имоти се счита бавен в сравнение с горещия пазар на жилища от порядъка на милион – милион и нещо. Сграда с три апартамента в съседство в моя квартал се купи за $400,000 миналата година, и се продаде само за една седмица за $1.2 милиона като еднофамилна къща след продължил шест месеца ремонт. А година преди това съседната на този имот къща се продаде почти за милион след ремонтирането й в еднофамилна от два апартамента, дори без да се обявява на пазара, с развалина от другата й страна.
Увеличаванията на цените са даже по-чувствителни в Кук Каунти, където средно цената на еднофамилна къща се вдигна с 10.4% до $265,000, а на кондото – с 2.1%, до $248,000.
Докато цените на жилищата средно се повишават, агентите по недвижими имоти казват, че тази тенденция не се забелязва навсякъде. Има значителни разлики и между отделните райони на Чикаго, даже и вътре в самите райони. Дори и райони, разположени в близост един до друг, се различават заради районирането на училищата.
СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА: Още подробности за локалните цени.

 

 

 

 John W. Kearns


Disclaimer:
The information provided in this article should not be construed as legal advice or legal opinion. While the statements contained herein reflect the opinions of the author only, and not the publication or its editors, the information provided may be a summary or compilation from other sources, who are gratefully acknowledged hereby. The contents are intended for general information purposes only, and you are urged to consult with a lawyer concerning your own situation and any specific legal questions you may have.
© Copyright John W. Kearns

Тази статия ще ви предложи средствата да се захванете с нещо, което смущава повечето хора и за което никой не желае да говори, но което е изключително важна задача с морална отговорност към цялото семейство: планиране на наследството.

Днес медицинската наука е увеличила продължителността на човешкия живот така, че човек може да очаква да прекара дълго време преди смъртта си в състояние на физическа или умствена неспособност. Рядко някой просто „пада и умира“ без продължителна болест или период на неспособност, които постепенно намаляват голяма част от евентуалното наследство. Всеки един от нас би могъл да се намери един ден в такова положение, затова задължението ни не е само към самите нас, не само към съпрузите или поколението след нас, но и към възрастните около нас, които обичаме и на които можем да помогнем да се ангажират в този процес на предварително планиране. Фокусът на професионалистите, занимаващи се с планиране на имуществото и наследството - адвокати, счетоводители, застрахователи и т.н., е насочен към подсигуряването на грижите за вас и лечението ви, когато сте все още технически живи, но физически или умствено неспособни.

С големия напредък на модерната медицина за непременното продължаване на живота - понякога против цената или желанието на така наречения „пациент“, и с наличието на затстраховка вече за всички, тази тема все повече се налага като дискусионна и противоречива: дали има момент, когато науката трябва да спре да върши всичко възможно да поддържа автоматично, без мисъл и разсъждение, съществуването на тялото в болничното легло само защото това е възможно, когато у човека не е останала реална надежда за качествен или пълен със смисъл и достойнство живот?

„(На този свят) нищо не е сигурно освен смъртта и данъците“ – Бенджамин Франклин. Всички ще се изправим пред неизбежното. Дължим на зависещите от нас финансово и морално да направим прехода по-поносим за тях. Докато сме способни, трябва да се заемем с планирането и подреждането на аферите си така, че най-близките ни – жената, децата, верният приятел, адвокатът – да знаят паролата към сметките ни, списъка на другите ни авоари, как да се свържат с останалите ни роднини и приятели. Човек трябва да помисли за подсигуряването на съкрушената вдовица и зависимите деца чрез някаква застраховка, както и за конкретни разпореждания за разпределението на собствеността така, че данъците да са сведени до минимум.

Основните документи, които всеки би трябвало да има: завещание, учредено приживе попечителство, пълномощно за адвоката, застраховка живот, както и здравна застраховка, така че семейството ви да не банкрутира, докато поддържа живота ви, ако нещо ви се случи. За последното също има вид застраховка, която може да си направите предварително, за да може в случай на инцидент, който ви остави неспособни, семейството ви да е финансово независимо от вашия доход да се изхранва, да изплаща ипотеката, наема, училищните такси.

Наистина трябва да имате застраховка, но внимавайте кой какво се опитва да ви продаде. Адвокатите, които вършат тази работа, обикновено специализират в областта, наречена „имуществено и наследствено планиране“ или „легализиране на завещания и наследство“, и рядко се занимават с друго извън това. Има и специализирани съдилища само за завещания и наследство. Имущественото наследство е собствеността или нетната стойност на това, което човек притежава и ще остави след смъртта си, включително веществената лична собственост като се започне от чиниите, дрехите, мебелите, бижутата, и се стигне до недвижимите имоти, колите, банковите и други финансови сметки. Ако имате бизнес, задължението да планирате занапред се увеличава още повече. Жена ви ще има ли достъп до сметките ви за бизнеса, ако не сте тук? Особено ако имате семейство и деца.

И докато днешната ни тема може да попадне под заглавието „Планиране на смъртта“ или още по-точно „Планиране за оставащите да живеят след нас, когато си отидем“, вероятно най-подходящото заглавие ще бъде „Организиране на живота ни, докато все още сме тук“, за което препоръчвам един добър източник: „Голямата книга за всичко“ от Ерик А. Дюи. Само в 44 страници тази книга ще ви помогне да организирате и запишете всички важни съставки на живота си: пароли, банкови сметки, резюме, лична история, история на заболяванията, застраховки, недвижимо имущество, превозни средства и така нататък.

ЗАВЕЩАНИЕ ИЛИ ПОПЕЧИТЕЛСТВО ПРИЖИВЕ? Завещанието разпределя авоарите ви след вашата смърт. Ако имате обаче попечителство, учредено приживе, авоарите, които сте прехвърлили в него – жилище, банкови сметки и ценни книжа, се управляват във ваша полза, докато сте живи, и се прехвърлят на наследниците ви след вашата смърт. Учредявате този контингент приживе в случай че се окажете неспособни умствено или физически да управлявате работите си, като собствеността над всичките ви авоари се прехвърля от вас лично върху попечителството. Условията му се изпълняват от посочено от вас лице, което ще има правното задължение, основано на доверие, да използва авоарите ви в най-добър ваш интерес, до момента на смъртта ви.

Има всеобщо схващане, че учреденото приживе попечителство е по-добро от завещанието, защото завещанието ще мине през специализирания съд - по-скъпа и по-продължителна процедура. Съдебната процедура се занимава с инвентаризиране и разпределяне на собствеността на човека след настъпване на смъртта му. Първо, това схващане не е непременно вярно, второ, много е лесно да се планират главните авоари така, че да се заобиколи административното разпределение. Например за женена двойка, която притежава дом, нотариалният акт може да е съставен по такъв начин, че собствеността автоматично да бъде прехвърлена на останалия жив от съпрузите „по правото на надживелия“. Проверете своите нотариални актове – това ще е като упражнение за двама ви да знаете къде се намира този ваш документ.

„Ползите от учреденото приживе попечителство се надценяват, а недостатъците на съдебната процедура за разпределяне на наследственото имущество са преувеличени“, казва Сали Хюм, възрастна адвокатка от Американската асоциация на пенсионерите, автор на книгата „Отметен списък за моето семейство: пътеводител към моята история, финансови планове и последни желания“. Тази книга е още един добър източник за планиране от две уважавани институции – Американската адвокатска колегия и Американската асоциация на пенсионерите – непартийна организация с нестопанска цел за американци над 50-годишна възраст.

„Има определени обстоятелства, при които попечителствата са подходящи, като при недвижимо имущество извън щата или семеен бизнес, който ще продължи да работи“, продължава г-жа Хюм. Иначе завещанието е достатъчно добър документ. А и всеки трябва да си има завещание. Ако имате някакви съмнения, проучете или потърсете адвокатски съвет.

НАПРАВИ-СИ-САМ? Ако решите да си напишете завещанието без адвокат като използвате формите от интернет, подсигурете се, че ще го извършите правилно. Непрофесионално изготвеното завещание може да е по-лошо от липсата на такова, защото завещанието е официален правен документ с много технически изисквания. Това е разбрала сестрата на Лиса Кинсман, когато съпругът й загинал при самолетна катастрофа само на 28-годишна възраст.

„Той написал завещанието си точно преди да замине на тази екскурзия“, която отнела живота му, каза г-ца Кинсман от Ларчмонт, Ню Йорк, „но попълнил някои неща неправилно и така всичко, което притежава, сега отиде при сестра му, вместо при жена му“. Което не било намерението на починалия вече съпруг. На вдовицата се наложило да мине през дълга съдебна процедура, за да получи онова, което е щяло да остане за нея, ако завещание изобщо не е имало.

ПЪЛНОМОЩНИ ПРИЖИВЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ: Завещанието, изготвено приживе, както и продължителното пълномощно за дългосрочни медицински грижи, се отнасят до вземане на медицински решения, но между двете има някои съществени разлики.

Завещанието приживе, в някои щати наричано „предварителни разпореждания“, обикновено се отнася до вземането на решения на смъртния одър. Това завещание ви дава възможността да заявите желанието си да не се прилагат продължаващи живота мерки, ако няма надежда за пълно възстановяване.

Продължителното пълномощно, свързано с медицинските грижи, покрива всички медицински решения и продължава за периода, през който не сте в състояние сами да вземате такива решения. Можете обаче да включите специфични провизии, които да дикутват на упълномощения как бихте желали да постъпва от ваше име.

ГЕНЕРАЛНО ПЪЛНОМОЩНО: То се издава на лице, на което имате доверие и което може да се погрижи за финансите ви. За разлика от обикновеното пълномощно, продължителното пълномощно означава, че упълномощеният може да действа даже ако изпаднете в състояние на неспособност. Това може да е същият човек, който е упълномощен за медицинските решения, но по-добре е да изберете друг, защото двете задължения предполагат различни умения.

Докато обикновеното пълномощно се занимава с въпросите на собствеността, (което може да направи и адвокатът ви), човекът, когото ще упълномощите за вземането на медицинските решения, трябва да е някой, който ще има силите да „дръпне шнура“, когато реши, че си отивате, и да се справи с опозицията на останалите близки и роднини. Това може да е съпруг, родител, най-голямото дете.

ЕТО КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ: Не е достатъчно да се изготвят тези документи и да се сложат в чекмеджето или – по-лошо – в някой недостъпен сейф. Ако банката чуе, че сте умрели, (а банките имат хора, които всеки ден четат некролозите), те имат задължението веднага да заключат сейфа ви, докато не получат заповед от съда кого да допуснат до него. Следователно не е достатъчно само да оставите този вид документи там. Би трябвало да дадете ключовете на този сейф за съхранение на някого, на когото имате доверие, който веднага да отиде там преди всички да са разбрали за смъртта ви. Иначе не оставяйте важни неща в този сейф.

Документите трябва да имат копия, които да са разпределени на различни места – при съпрузите, децата, лекарите, като оригиналите трябва да са в папката на адвоката ви. Американската асоциация на пенсионерите предлага лесни за копиране от интернет форми за предварителни разпореждания, които са определени за различните щати. Погледнете също и caringinfo.org, където се предлагат информация и формуляри.

КАКВО ДРУГО: Ето къде книгата на Ерик Дюи може да ви бъде от чудесна помощ. Освен препоръчаните правни документи, в нея има и други предложения:

Съставете си списък от пароли и всякаква друга „входна“ интернет информация. Това може да изглежда очевидно, но много хора не се сещат да го направят. Марджи Билиан, фризьорка от Роквил, Мериленд, каза следното за баща си: „на смъртния му одър той ми диктуваше пароли и ми казваше къде се намират различни неща“. Това звучи болезнено и трудно. Но бизнесът на бащата на г-ца Билиан е бил ревизиран от данъчните служби след смъртта му – това е още една причина документите да се пазят по няколко години дори и след нечия смърт.

Други неща, които заслужават да бъдат отбелязани за поколенията, може и да не са така очевидни. Например историята на заболяванията, така че деца и внуци по-късно да знаят, откъде идват алергиите им и диабетът. (Идеята да се оставя ДНК може и да не е толкова лоша – идея, която съм сигурен, че в бъдеще ще се наложи).

Направете списък и на компаниите и услугите, които автоматично теглят пари от банковите ви сметки и кредитните карти заедно с контактната информация за всяка компания, за да не продължат да теглят пари след затварянето на сметките ви. Така или иначе тази информация ще ви бъде необходима, когато ви изтече срокът на кредитната карта или ако някой неправомерно ви е влязъл в сметката и тегли пари.

Ето защо това също е важно: Един експерт разказва как децата на негов клиент затворили банковата сметка на баща си, когато той вече не можел да се грижи за собствените си афери. Това, което не знаели, е че е имало застрахователна полица за един милион долара, която е била поддържана активна само чрез автоматични тегления от същата тази сметка. Застраховката била терминирана заради неустойка в плащанията и децата загубили милиона.

Какво остава за дребните неща, които си знаете само вие, като например как работи домът ви: алармената система, поливачките, ключът за барачката в двора. Огледайте къщата си сякаш ще я давате под наем и има нужда да оставите инструкции. Така ще помогнете на онези, които ще се грижат за вас по-късно или които ще останат след вас, когато си отидете.

ПОМИСЛЕТЕ И ЗА ЧУВСТВАТА: Най-накрая, много хора предлагат да се пишат писма до най-близките, които те ще прочетат след смъртта ви.

„Ако имах поне още едно писмо от баща ми“, сподели скърбящият възрастен син, “това би означавало толкова много за мене!“.

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер