Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
декември 17
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

МВФ ще остане извън гръцкия спасителен план

Е-мейл Печат ПДФ

Международния валутен фонд няма да се присъедини към гръцката спасителна програма, но вероятно ще приеме специален статут на съветник с ограничени правомощия, които ще го задържат на масата на преговорите, предаде Ройтерс, като се позова на два високопоставени източника.


От повече от година МВФ все още не установил условията, при които би се присъединил към каквато и да е нова програма за спасяване на гръцката икономика. Фондът вече каза, че финансовите цели, установени и в европейския спасителен план за Гърция са нереалистични, ако няма значително облекчаване на гръцкия дълг.
Новата роля на МВФ ще бъде повече от съветническа, но тя няма да отговаря на стриктни условия, като например проверки за състоянието на гръцката икономика на всеки три месеца, заяви един от източниците.
Преговорите между Гърция, нейните европейски Кредитори и МВФ са в задънена улица откакто германският финансов министър Волфганг Шойбле настоя, МВФ да участва в спасителния план, но отхвърли призивите на директора на фонда Кристин Лагард за голямо дългово преструктуриране.
МВФ няма да вложи повече пари в спасителната програма за Гърция, но няма и да бъде само технически съветник. Фондът вероятно ще има специална роля на консултант, която ще бъде създадена специално за гръцкия спасителен план, казва вторият източник.
Гръцки представители и представители на МВФ са обсъдили на есенната среща на фонда във Вашингтон тази седмица специалния му статут в гръцкия спасителен план.
Подобно нещо се подкрепя от гръцката страна. Въпреки промяната в ролята на МВФ гръцките представители вярват, че ще им е от полза да имат някого, който да подкрепя преструктуриране на дълга по време на преговорите.

 


www.dariknews.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер