Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
декември 11
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

САЩ: Руските удари в Сирия все по-рядко са насочени срещу "Ислямска държава"

Е-мейл Печат ПДФ

Руските бомбардировки в Сирия все по-рядко са насочени срещу групировката "Ислямска държава" (ИД). Това показва анализ на американската фирма Ай Ейч Ес, според който Русия е загрижена не толкова за тероризма, колкото да подпомага сирийския режим, съобщи Франс прес.
Докато през първото тримесечие на 2016 г. 26 на сто от руските бомбардировки са били насочени срещу ИД, през второто тримесечие броят им е спаднал на 22 процента, а през третото - на 17 процента, уточнява отделът за проучване на конфликта в Ирак и Сирия към компанията - "Ай Ейч Ес конфликт монитър".


Миналия септември президентът Путин заяви, че мисията на Русия е да се бори с международния тероризъм и по-специално с групировката "Ислямска държава", напомня Алекс Кокчаров, анализатор от фирмата.
"Данните ни сочат, че не е така. Приоритет за Русия е да осигури военна помощ на правителството на Асад и твърде възможно - да превърне сирийската гражданска война от многостранен в двустранен конфликт между сирийското правителство и джихадистките групировки като ИД", отбелязва той. "Това отслабва възможността да се предостави международна подкрепа на опозицията", добавя експертът.
Ай Ейч Ес констатира същевременно, че територията под контрола на ИД се е свила тази година с 16 на сто.
През 2015 г. "халифатът" на ИД намаля от 90 800 на 78 000 кв. км, което означава загуба от 14 на сто. През първите 9 месеца от 2016 г. тази територия се сви с още 16 процента, сочи проучването. Към 3 октомври ИД контролира според него близо 68 300 кв. км в Ирак и Сирия (приблизително колкото Белгия и Холандия, взети заедно), допълва АФП.

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер