Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Президентът призова да се гласува за евроатлантическо бъдеще на България

Е-мейл Печат ПДФ

"Обръщам се към гражданите – гледайте и слушайте внимателно, какво предлагат кандидатите и гласувайте с разума си, гласувайте за това, за което поколения българи са се борили. Членството на България в Европейския съюз и НАТО няма алтернатива, защото е основано на съзнателен цивилизационен избор, на ценностно самоопределяне на народа". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение по повод старта на предизборната кампания и референдума.
"Обединена Европа не е сбор от високоплатени чиновници и правила за управление на еврофондове. Европейският съюз е общият ни стремеж да изградим общоевропейско пространство на мир, в което човекът е свободен и всички са подчинени на закона. Важно е всеки един от кандидатите за президенти да демонстрира кои са ценностите, които изповядва, кои са стратегическите приоритети, които ще развие, в каква посока ще движи страната", посочи държавният глава.


Той заяви още, че по време на рекорден брой кризи външната политика на България не бива да залита в една или друга посока, а да бъде принципна и балансирана.
"Надявам се всички кандидат-президенти да споделят позицията, че решението за България е в интеграцията с прогресивното човечество и в общността на демократичните държави. Решението е в образованието и иновациите, в модернизацията и високите технологии. Решението е в повече, а не по-малко демокрация. Демокрацията е върховенство на закона, а не на интересите. Демокрацията е силни институции, не силни лидери. Демокрацията е независимост на властите и баланс между тях, а не зависими политици и безлични институции", посочи той.
Плевнелиев добави, че има "още много път да извървим, за да постигнем националния идеал за „чиста и свята република", чийто съвременен прочит е демокрация от европейски тип и социално-отговорна, а не олигархична икономика".
"Кандидат-президентите трябва да ни убедят, че няма да спрем по средата на пътя, да загубим посоката и вече извоювани демократични постижения", отбеляза той.
По думите му кандидат-президентите не бива да се заливат с компромати, а да дадат отговори на въпроси от изключителна важност за нацията.
"Например: за или против президентска република, за или против промени в Конституцията, за или против повече правомощия за президента, кои са кризите в ЕС днес и да се дадат решения за тяхното преодоляване. Как да се повиши доверието на гражданите в институциите, как да се противопоставим ефективно на продължаващата корупция, на неглижирането на институциите и върховенството на правото? Кои да бъдат приоритетите на предстоящото председателство на България на Европейския съюз и на Националната програма за развитие „България 2030"? Ще бъде ли поставен под въпрос зададеният курс на активно и достойно членство на България в Европейския съюз и НАТО, който отстоявах? Как да задълбочим и развием своята интеграция в тях?", посочи Плевнелиев.
По думите му българският народ няма нужда, "нито от поредната доза политически нападки, нито от войнстващия популизъм, с който някои политици се опитват да привличат гласове".
"Проблемите са реални и видими за всички. Това е възможност за кандидат-президентите да покажат своята визия за решаването им. Нито една от кризите няма да бъде разрешена от само себе си или в резултат на агресивна политическа риторика. Предстоят трудности и изпитания, трябва да бъдем подготвени за тях. Затова е толкова важно политическото лидерство – да отстояваш уверено своите позиции, да се водиш от ценностите, убежденията и обещанията, заради които си избран", добави той.
Плевнелиев припомня, че на 6 ноември ще се проведе и референдуми отбеляза, че няма как той да е панацея.
"Гордея се, че като президентът дадох път на пряката демокрация в страната, с инициирания от мен на два пъти референдум и с проведените две и предстоящо трето национално допитване в моя мандат. Вярвам че пряката демокрация е онзи инструмент, който може да приобщи гражданите към политиката, като бъдат съпричастни с взимането на решения по важни за страната въпроси. Искам ясно да заявя, че референдумът не е панацея за всеки проблем и не бива да се използва популистки и по теми противоречащи на Конституцията", завърши държавният глава.
Трите въпроса в допитването, организирано от "Шоуто на Слави Трифонов" ще са за мажоритарно и задължително гласуване, както и за намаляване на партийната субсидия на 1 лев за действителен глас.

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер