Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
октомври 22
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Гъдуларят Ангел Гаджев на 50

Е-мейл Печат ПДФ

angel1Ангел Гаджев е завършил музикалната гимназия "Широка лъка" с българска народна музика. Той е изнасял концерти в цялата страна. Музиката от неговата гъдулка може да се чуе на много записи. Едни от тях са албумите на българския държавен фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" и хор "Мистерията на българските гласове". Също така, Ангел Гаджев е свирил с Иво Папазов и неговия оркестър, както и с известния български акордеонист Петър Ралчев. Като солист на оркестъра "Филип Кутев" и изпълнител с "Мистерия на българските гласове", Ангел Гаджев гастролира на шест континента. В Америка е от 15 години, в момента живее в Лас Вегас, Невада. Женен е и има син. Няма време за хоби, защото работи, свири и живее интересен живот.

- Здравейте г-н Гаджев и честит 50-годишен юбилей. На колко години се чуствате?
- На 2х25! (смее се)

- От колко време се занимавате с музика?
- Започнах да свиря на гъдулка, когато бях деветгодишен. Винаги съм искал да свиря на тамбура, цигулка или акордеон. В моето училище донесоха народни инструменти, имаха четири тамбури и много гъдулки. Аз исках много да свиря на тамбура, но те свършиха, преди да успея да се добера до тях. Така станах гъдулар.

- Някой насочи ли ви към това изкуство?
- Баща ми беше танцьор и пееше хубаво народни песни. Започнах да пея и свиря с него. Той ме насочи към народната музика.

- Опишете ни живота си през очите на музиката?
- Музиката независимо от стила или жанра изисква много време и постоянно поддържане на добра форма. Бих казал, че музиката изисква дори повече усилия от спорта. С други думи, целият ми досегашен живот е до толкова свързан с музиката, че ми е трудно да си представя как той би изглеждал без нея. Наскоро си мислех как музикантите подобно на свещениците сме част от най-важните моменти от живота на хората. Видял съм много неща покрай музиката. Видях целия свят, дори свирих Ситно шопско на японската принцеса. Благодарен съм на музиката за интерсните 50 години и необикновения ми живот.

- Като каза спорта, свирил ли си на спортисти?
- Свирил съм на много спортисти, но най-великият за мен е единственият българин, световен шампион по ММА - Благой Иванов. Той много обича народната музика. Между другото и той празнува юбилей вчера, но е малко по-млад на 30. (смее се)

- Освен баща ви, има ли друг от семейството, който носи любовта към това завладяващо изкуство?
- Да, майка ми и дядо ми. Дядо ми беше кавалджия, а майка ми играеше в танцови състави с баща ми. Народна музика винаги звучеще у нас.

- Каква е разликата между гъдулката и цигулката, освен звука?
- Труден въпрос. И двата инструмента имат общ произход, но върху цигулките е работено столетия, докато се създаде перфектната конструкция на този инструмент. Гъдулката започва да се усъвършенства едва през 60-те години на миналия век. Въпреки усъвършенствата, е доста по-трудно да се свири на гъдулка в сравнение с цигулката. По принцип, има неща, които могат да се изсвирят само на гъдулка или само на цигулка.

- Гъдулката е характерна за българската фолклорна музика. Как реагират американците при звука и вида на този инструмент?
- Американците не знаят какво да очакват от този непознат инструмент, но след като посвиря са удивени от гъдулката и от нейния тембър. Най-интересно им е, когато свиря и имитирам животни с гъдулката. Това е една пиеса на най-добрия български гъдулар, Атанас Вълчев, която се казва "Овчарска идилия".

- Какво ви дава музиката?
- Даде ми преживявания за три живота.

- А какво ви взе?
- Взе ми половината живот, през който трябаше да се уча да свиря, да издържам на темпото на Иво Папазов, когато бях само на 20, и да поддържам форма на добър изпълнител до ден днешен.

- Вече не се виждат много младежи, занимаващи се с този така велик народен инструмент. Какъв съвет бихте им дал?
- Бих им дал същия съвет, който ни даде Паисий преди много векове "да не се срамят, че са българи." Те сами ще го осъзнаят, като тръгнат по широкия свят, защото май днес всички сме тръгнали нанякъде и ние не знаем накъде. И когато видят, че имат кола и къща, подобна на комшията (и той дошъл от някъде си) и се запитат, "с какво съм аз по-различен от другите", тогава отговорите си идват сами. А пък ако искат да просвирят на гъдулка, нека знаяат, че пътят е труден, но славен.

- Сега, когато сте на 50 и знаете колко време и усилия отнема музиката, бихте ли избрал този път отново?
- Дори и не се замислям за отговора, разбира се, че бих избрал този път.

- Разкажете някоя интересна случка от живота ви в Америка?
- Моят чичо винаги ми казваше да не ходя никъде без гъдулката. В Лас Вегас работех доставка на пици и един ден доставих на адрес. Никой не отвори вратата, но чух музика от гаража. Предположих, че са музиканти и репетират и им занесох пицата в гаража. Свиреха добре и им направих комплимент като колега музикант. Те ме попитаха на какво свиря и аз им казах "на цигулка с 14 струни." Поискаха да я видят. За щастие, аз следвах съвета на чичо си Самуил и носех гъдулката в колата. Посвирихме заедно и те ми предложиха да се явя на конкурс за собствено шоу в Лас Вегас. Спечелих конкурса и започнах да правя концерти всяка година и да каня български музиканти от цяла Америка. Но нищо от това нямаше да се случи, ако не бях последвал съвета на чичо си.

 


Радостина Павлова
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер