Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Олио от канабис/ коноп

Е-мейл Печат ПДФ

venetaЗдравейте, приятели,

В предишния брой говорихме за някои от ползите на олиото от канабис. Желанието ми да пиша на тази тема бе продиктувано от личен опит. Дъщеричката ми отключи епилепсия, която много успешно се контролира от олиото от канабис. Информацията по-долу е взета от здравни сайтове, но напълно съвпада с това, което ми беше обяснено в лекарския кабинет преди да започнем терапията.

Продължение:
КОНОП СРЕЩУ РАК
Днес се провеждат различни изследвания за влиянието на гама-линоленова киселина върху различни видове рак. Лабораторни експерименти са показали, че тази киселина унищожава раковите клетки, без да навреди на здравите клетки, което не е така с химиотерапията. Омега-6-мастните киселини забавят растежа на различни клетки на рак в лаборатория, а в организма забавя растежа на туморните клетки. Гама-линоленовата киселина се смята, че е полезна при рак на гърдата. Когато е с добър метаболизъм, тялото само създава гама-линоленова киселина.
Омега-6-мастната киселина присъства в храната, предимно в растителните масла за разлика от гама-линоленова киселина, която в храната присъства в много малки количества. Известно е, че организмът на диабетиците не може да създаде гама-линоленова киселина от линолната киселина, затова е желателно да се вземат хранителни добавки за по-добро действие на нервната система и за да се предотврати заболяването на нервите поради захарната болест. Трудности в превръщането на омега-6-мастните киселини в гама-линоленова киселина също има при възрастните и при хората, които редовно консумират алкохол.
Има ли индустриалният коноп опияняващо действие?
Семената от индустриалния коноп съдържат малки количества ТНС (Tetrahydrocannabinol). Влакната и зърната на конопа, за разлика от хашиша или индийския коноп, не могат да се използват за злоупотребяване за производство на наркотици, поради ниското съдържание на психоактивни компоненти (ТНС). Ниската концентрация на ТНС (0,3 на сто) в индустриалния коноп позволява напълно легално използване на зърното и на маслото от коноп.
Какво съдържа маслото от коноп?
В маслото от коноп се съдържат повече аминокиселини (протеини), отколкото в млякото, месото и яйцата. Конопът е пълноценен източник на протеини - много по-балансирани, отколкото при соевите продукти.
Конопът съдържа всички важни омега-мазнини, необходими за човешкото здраве, няколко пъти повече омега-3-мастни киселини, отколкото всяка риба, осигурява повече енергия, отколкото енергийните напитки - без захар и с по-малко наситени мастни киселини.
Конопът е подходящ за тези, които не могат да ядат глутен, захар, мляко и месо.
Как се използва маслото от коноп?
Студено цеденото конопено масло има приятен и нежен аромат на орех. Най-добър ефект има, ако се ползва директно, т.е. ако всеки ден се вземат 2 до 4 супени лъжици. С оглед на това, че е изключително добре за кожните заболявания, може да се нанася директно върху кожата. При намазване на кожата, ще видите, че е достатъчно да поставите малко количество, тъй като лесно се абсорбира и след нанасянето кожата става гладка и мека.
Маслото също може да се консумира в салати, като добавка в айрана и различни ястия, при условие, че не се обработва термично, защото така се унищожават всички важни съставки.
Историята на конопа
Счита се, че е първата билка, която човекът е засадил в Китай преди повече от 10,000 години. Лековитостта на конопа е известна от хиляди години. Гръцкият автор Плиний и още някои автори споменават използването на коноп за намаляване на болката. Конопът е бил толкова важен, че Рим и Картаген се борили за надмощие над пазара на коноп.
В миналото от конопа се е произвеждала хартия, качествено спално бельо, дрехи, дори и оръжия. До миналия век конопът е бил много успешна култура, докато мощните фармацевтични компании чрез американското политическо лоби през 30-те години решили да сложат край на този природен лек и да се преборят за неговата забрана.
Индийски коноп (марихуана)
Индийският коноп съдържа висок процент на ТНС (Tetrahydrocannabinol). Колкото и да е спорен ТНС, много изследвания доказват неговото терапевтично значение. Изследванията показват, че ТНС може да се използва за лечение на: рак, СПИН, глаукома, множествена склероза, Паркинсон и Алцхаймер, анорексия, автоимунни заболявания, Епилепсия, астма, психични нарушения.
Конопът - билка на бъдещето?
Конопът е идеална билка за тези, които искат да живеят в съответствие с природата. Смята се, че има повече от 20,000 възможни начини за използване на влакната и семената от коноп. От тази билка може да се прави биогориво, екопластика, строителни материали, бои, хартия и тъкани. От конопа се получава 4 пъти повече хартия, отколкото от същото количество дърва. Конопът може да даде 250 процента повече фибри, отколкото памука, с по-ниска консумация на вода и 60 на сто повече фибри, отколкото лена, на една и съща площ. Когато от коноп би се създала пластмаса, тя веднага би се разградила за разлика от петролните деривати.
Конопът носи много възможности, които биха означавали много за хората и за опазването на околната среда, но за съжаление, е и остава забранена билка на много места.

 

Венета Михайлова
за в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер