Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Регистрацията в ЦИК приключи с 24 -ма кандидати за президентския пост

Е-мейл Печат ПДФ

Точно 24 кандидат-президентски двойки са регистрирани за предстоящите избори на шести ноември, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК) за Mediapool след изтичане на крайния срок във вторник.
Това е своеобразен рекорд, след като преди пет години - през 2011 г. в надпреварата се включиха 18 двойки.
За предстоящите избори последна се регистрира партия "Глас народен", която издигна за кандидат-президент лидера си Светослав Витков. Малко преди да изтече крайният срок, участието си на изборите потвърди и бизнесменът Николай Банев.


На този вот кандидати няма да имат ДПС и ДОСТ, въпреки че формацията с почетен председател Ахмед Доган си направи регистрация "за всеки случай". В средата на септември назначеният за лидер Мустафа Карадайъ обясни на партиен митинг, че Ахмед Доган би бил добър кандидат за президент. От думите му стана ясно, че и да не бъде номиниран той партията имала достатъчно подготвени кадри.
По неофициална информация обаче в ДПС се чакаше ходът на новата формация на Лютви Местан ДОСТ. Обяснението на депутати от движението бе, че ако ДОСТ издигне лидера си за президент, ДПС ще бъде принудена също да направи номинация.
В крайна сметка нито една от двете партии не издигна кандидат. Като се има предвид, че ДПС е трета политическа сила в парламента, а двете формации контролират поне 7% от електората, при това дисциплинирани гласоподаватели, остава отворен въпросът за кой от останалите кандидати ще отидат техните гласове.
Засега нито ДПС, нито ДОСТ са обявили кого подкрепят. Преди време Лютви Местан заяви, че ДОСТ би подкрепила безусловно Бойко Борисов, ако се кандидатира за президент, но ГЕРБ издигна Цецка Цачева.
Според повечето наблюдатели ДПС играе на тези избори с бившия премиер Пламен Орешарски, който преди десетина дни изненадващо се кандидатира за президент. Самият Орешарски заяви, че на изборите ще има изненади и че той ще получи повече гласове, отколкото се предполага. Предположенията са, че тези гласове ще се търгуват за втория тур.
В сряда беше изтеглен жребий, който определи номерата на кандидат-президентските двойки в бюлетината. Тя за първи път ще съдържа и квадратче "Не подкрепям никого".

 

 

www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер