Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Швейцарците подкрепиха засилване на следеното

Е-мейл Печат ПДФ

Швейцарците подкрепиха с голямо мнозинство приемането на закон за разузнаването, разрешаващ на тайните служби да следят телефонните им разговори и дейностите в интернет, предадоха световните агенции в неделя. Така в провелия се национален референдум те предпочетоха сигурността пред свободата, а в същото време отхвърлиха увеличаването на пенсиите в страната и преход към зелена икономика и намаляване на потреблението на природните ресурси.
Според обявените от швейцарската телевизии данни 65.5 на сто от гласувалите са за новия закон за подслушването, като в нито един от 26-те кантона противниците на разширяването на правомощията на разузнаването не са получили мнозинство. Допитванията до общественото мнение преди референдума прогнозираха, че за закона ще гласуват между 53 и 58 процента.


Законът беше приет от парламента през 2015 г. До референдума се стигна след инициатива на съюз, сформиран от опозиционните Социалистическа партия, Зелените и организации като Пиратската партия. След разкритията на Едуард Сноудън за мащабите на американското следене на комуникациите, инициаторите на референдума се опасяваха, че може и в Швейцария да се стигне до подобно нещо.
Левите партии предупреждаваха швейцарците за опасността гражданите да бъдат подложени на тотално следене и контрол под предлога сигурност, но техните аргументи не убедиха гласоподавателите.
Досега в Швейцария тайните служби на конфедерацията имаха право да събират само информации, които са направени публично достояние или които са на разположение на други служби. Според правителството, което подкрепя влизането в сила на новия закон, досегашните правила не позволяваха на тайните служби да реагират в условията на нови заплахи.
Сега те ще могат при определени условия да следят с превантивна цел пощенски пратки и телефонни комуникации на частни лица, както и дейностите на тези лица в интернет. Те ще могат също така да проникват в компютърни мрежи и да претърсват помещения, превозни средства и критична инфраструктура.
Швейцарците отхвърлиха предложението за увеличаване на основната държавна пенсия с 10 на сто, което се подкрепя от левите партии и синдикатите, но правителството и парламента са против заради големите разходите, до които ще доведе.
А против другата инициатива за преход към "зелена икономика" до 2050 г, за който настояват еколозите, освен правителството и мнозинството в парламента, се обявиха и бизнес средите отново с мотива нарастващи разходи за обществото.
На референдума много от швейцарците гласуваха по пощата и по интернет, което позволява бързо оповестяване на резултатите.

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер