Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
октомври 22
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Комитет „Каймакчалан 2016", Чикаго – една година по-късно

Е-мейл Печат ПДФ

vassilen1Комитетът "Каймакчалан 2016" бе създаден преди една година в Чикаго с цел да популяризира спомена за една героична страница от отечествената ни история, а именно битката, състояла се на този връх в Македония през Първата световна война. Негови членове са: Лина Кърк, издател на в. „България", Иван Тодоров, историк, Петър Илиев, запасен офицер, Георги Миралаев, общественик, Соня Кичева, помощник-учителка, и Василен Васевски, художник и журналист. Заедно избрахме градът край Мичиганското езеро за естествен център на такава дейност, като място с най-много българи в Америка. По същото време подобни комитети бяха основани и в няколко населени места в България - Сливен, Карлово, Садово. Те бяха в отговор на кампанията, подета от г-н Красимир Узунов и новинарска агенция "Фокус" да се извади от стогодишната забрава епопеята, сътворена от нашата армия през 1916 г.

Първа наша проява бе организираната панахида в памет на убитите над 2,000 български офицери и войници, отслужена от отец Груйо Цонков в храм "Св. София" на Архангеловден (8 ноември), 2015 г. По време на възпоменанието поставихме маса с материали и книги, посветени на участието на България в Първата световна война. Макар че не беше посетена от много хора, панахидата постави добро начало на нашата дейност и бе отразена от пресата в Чикаго и в България (в."България", портал"Евро Чикаго", агенция "Фокус" и др.)
Следващо наше мероприятие бе участието с анкета и статия в преиздаденото в Пловдив юбилейно списание "Отечество", посветено на Каймакчаланската битка. Особен интерес за читателите представляваше проведеното допитването до българи от Чикаго на тема "Какво знаете за Каймакчалан?". Инициативата за това печатно издание бе на г-н Георги Кременаров и Адвокатската колегия в Пловдив, а нашият комитет им оказа и финансова подкрепа. (За желаещите да получат брой от списанието, пишете на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. ).
Отиващото си лято даде възможност да установим контакт с комитет "Каймакчалан" в Сливен и да се срещнем Ваня Койчева и Георги Далакчиев - двама негови представители, както да осъществим поход до върха (пътепис за това начинание бе публикуван в четири части на страниците на в."България", Чикаго).
В началото на октомври предстои нова панахида в памет на загиналите преди един век български герои. Кратък филм за Каймакчалан се предвижда да бъде показан на предстоящата вечер на град Сливен, която е в процес на организиране. Комитет "Каймакчалан 2016", Чикаго разполага и със списък на загиналите, в който могат да бъдат намерени имената на ваши прадеди, воювали с 11-ти Сливенски полк в паметната битка през 1916 г. За контакти: Василен Васевски, Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Василен Васевски
кореспондент на в. „България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер