Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
октомври 22
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Вероника - брой 38, 2016

Е-мейл Печат ПДФ

Добри Карабонев

 

Усещането че е сама, я плашеше, а имаше толкова много неща да се оправят.

Полицията тактично изчака да позатихне траура и постепенно влезe в ритъма на своето разследване около изчезването на младия Katshar. Той все още не беше открит. Работеха по няколко версии. За отвличане, самоубийство или укриване от извършено престъпление. Засега натежаваше версията удавяне. Намерените дрехи водеха до това. Вероника разпозна дрехите му. Телефонът също беше неговия. Издирванията по бреговата ивица продължаваха безрезултатно. Започна да натежава версията, че е инсценировка за удавяне. Скоро щеше да се навърши месец от изчезването му.
Вероника правеше всичко възможно работата в кантората да следва нормалния си ритъм. Това споделяше на всеки сутрешен разбор с адвокатите. Скоро се замисли, че освен нея, адвокатският колектив има нужда и от свой пряк ръководител. Поиска колегията сама да го избере. Всички пожелаха това да бъде Ричмънд Скорсеза, най-старият техен колега. Вероника прегледа досието му в картотеката и като не откри нищо смущаващо в него, даде одобрението си. С неговото назначаване тя получи така необходимото и свободно време.
Животът вкъщата течеше еднообразно и тягосно скучно. Липсата на двамата мъже се забелязваше. Най-вече сутрин и вечер. Калина успя да остане няколко дни след погребението. Беше и много благодарна. Поговориха си и обсъдиха много неща, които и предстояха. Отклони предложението от Чикаго за прокурорското място. Преместването и на този етап беше невъзможно. Брат и беше много натоварен в полицейския департамент и си замина ден след това. Той настояваше да се прибере в Чикаго. Нейното желание бе същото, но знаеше, че това скоро не е възможно.

Пътуваше с колата по южната магистрала, когато и се обадиха от полицията. Съобщиха и, че крайбрежната охрана бе намерила тяло на мъж, изхвърлено на скалист риф. Тялото е силно разложено и почти неразпознаваемо, но има запазена татуировка на гърба. Вероника спря на първата отбивка и отвори телефона си. Позна веднага татуировката. Малка птица с разтворени крила. Под нея имаше надпис с китайски йероглиф. Обади се и потвърди, че Дик е имал такава татуировка.
Два дни по-късно тялото беше в съдебна медицина. Вероника отново потвърди, че е виждала същата татуировка на гърба му. Съдебните медици се заеха с идентифицирането му. Само два дни им бяха необходими, за да дадат категоричното си заключение. Това беше тялото на Dick Katshar. Следователите изчакаха ДНК пробите и също дадоха своето заключение. Синът на Конгресмен Катshar е бил в деня на убийството при бейзболиста. Всичко това не беше изненада за Вероника. Тази истина вече повече от месец я измъчваше.
Един ден поиска среща със следователя по делото. Сложи плика с писмото в чантата си и отиде в департамента на полицията.
- Ако приема писмото ви като доказателство за намеренията на младия Katshar - заговори следователят, докато сгъваше току що прочетеното - ще трябва да възбудя наказателна процедура срещу вас за укриване на важни доказателства. Разбирам, че като юрист това ви е напълно ясно. Доброволното ви явяване показва обаче, че знаете какво правите. Но аз няма да го направя по две причини. Първо, следствието доказа категорично, че бейзболистът е убит от неговия интимен приятел, а писмото, което току що прочетох, ни насочва само за намеренията му. С една дума, за нещо, което вече не е необходимо на следствието. И втората причина, за да не го направя, е неговото много интимно съдържание, което касае само вас.

Шофирайки по обратния път към къщи, Вероника си повтаряше думите на следователя и не можеше да си представи, че Дик е убиец. - Боже, потвърждават се думите на лекаря - припомни си тя - той каза точно това, че тези мъже стават раздразнителни, болезнено ревниви и отмъстителни. Мили Боже, Дик е убил от любов - Като на забавен кадър премина пред нея времето, когато двамата бяха заедно. Беше толкова хубаво и приятно. Тежка въздишка я накара да разтърси леко глава. - Животът често ни подлага на изпитания. Трябва да имаме сили да ги посрещнем" - сети се и за думите, които и каза на поклонението президентът на Америка. - Майко мила, няма ли най-сетне това изпитание да свърши в моя живот" - мислеше си Вероника.

Седмица по-късно и се обадиха от съдебна медицина да прибере останките от Дик. Вероника ангажира една погребална компания и два дни по-късно приятели и близки на Дик го изпратиха в последния му път. Вероника отново приемаше съболезнования.

Първият понеделник от новата седмица в адвокатска кантора KATSHAR & KATSHAR започна както обикновено. По създадена дългогодишна традиция адвокатите отваряха сутрин канторите си, оставяха чантите на бюрата си и бавно се отправяха към мястото на кафе машината. Докато си правеха кафетата, разменяха приказки за изминалия уикенд. Обикновено всички бяха в приповдигнато настроение. Чуваше се често смях от предизвикани майтапи. Тази сутрин темата беше плейофите на американския футбол. Най-запален на футболна тема беше старият адвокат Ричмънд Скорсеза. Беше се разпалил и горещо защитаваше своя отбор, когато в дъното на коридора през вратата влезе Вероника. Бяха свикнали вече да я виждат с черната копринена кърпа, която беше около врата и. Всички затихнаха и я поздравиха. Тя също поздрави, пожела лек ден на всички и тръгна към офиса си.
Два часа по-късно главен адвокат Сорсеза почука на вратата и.
- Мис Katshar - каза влезлият адвокат - искам да ви уведомя, че днес в десет и тридесет в конферентна зала е насрочена среща с вас и адвокатския борд. Спазвайки законовия ред и срок трябва да отворим завещанието на мистър John Katshar.

 

 Роман на Добри Карабонев


Уважаеми читатели на вестник “БЪЛГАРИЯ” - Чикаго, този роман е продължение на романа “Да намериш себе си”.
Тези от вас, които са прочели първия роман, отново ще се срещнат с някои от героите му. Повечето от тях са в залеза на живота си, но малкото момиченце ще се превърне в една упорита и много красива жена. Тя е наследила характера на баща си и красотата на майка си.
От автора

 

Репортер на вестника бе взел телефонно интервю от нея. Той го прехвърли бегло, търсейки нещо по-различно от останалите медии и се усмихна на заключението на репортерката в края на материала и. "Тези дни нашият град е особено популярен, тъй като мисис Богомилов е родена, живяла и завършила своето юридическо образование именно тук. Гражданите на Чикаго се гордеят с нея и я виждат като новия представител на града в конгреса на САЩ на следващите избори." Мирко затвори вестника и го остави на бюрото си. Беше замислен. Като полицай, с натрупан вече достатъчно опит, усещаше в цялата тази популярност на сестра си и заплаха за самата нея. Погледна часовника си и вдигна телефона. Поиска спешна среща с представител на министъра на вътрешна сигурност.
 
Щата WYOMING,  САЩ
      
Слънцето силно припичаше над малкия град, сгушен в ъгъла на щата между MONTANA и IDAHO. Беше от малкото населени места в този пустинен пейзаж, където имаше зеленина. Тук в самия му край се оформяше хълмиста местност. Издигаше се леко и постепенно, за да достигне размерите на почти голяма планина, извисила се на границата между двата щата. Богата зеленина покриваше начупения и терен. Извисяваха се високи борове и ели, разперени стари дъбове,опряли клоните си почти до земята и безброй саморасли млади дървета, устремили се към светлината. Някога в района на тази планина е имало богат дърводобив. Хилядите стърчащи над високата трева пънове напомняха, че тук някога са бръмчали моторните резачки на дървосекачите. На малките поляни все още тук-таме можеше да се види неприбрано отрязано дърво, чиято дървесина се разпада. Тежките верижни машини, които са сваляли трупите, бяха проправили десетки пътища. Следите от веригите им все още се забелязваха по прораслите вече пътища. Такава една машина се бе кротнала на една сенчеста поляна. Полегнала малко настрани със скъсана  верига и обраснала с трева, стоеше изоставена кой знае от кога.   
Почти в края на поляната, под огромен стар бор, се намираше възстановената къща на дървосекачите. Градската полиция, която се реши да я възстанови и ползва като стрелбище бързо разбра, че не е хвърлила напразно парите си от годишния бюджет. Наплива на обучаващи се и на притежатели на лично оръжие накара шерифа Боб Канеда да въведе някакъв ред. Не мисли дълго, защото знаеше кой би могъл да бъде стопанина на тази нова придобивка.         
Когато старият Боб се обади на Крис и го повика в офиса, той с нежелание тръгна натам. Първото нещо, което си помисли беше, че от България искат видеовръзка. Беше започнало да му писва всичко това. Припомнянето и връщането назад във времето го дразнеше. И най-вече някои от лицата, които виждаше. 
- Как си, синко? - посрещна го усмихнат шерифът.
 -Ами, добре. Не се оплаквам - каза Крис, като му направи впечатление, ченищо не е приготвено за видеовръзката. 
- Синко, имам едно предложение за теб - каза шерифът и му посочи стола до бюрото - сядай. Да те почерпя нещо?
- Не, благодаря, Боб.
- Виж сега какво искам да ти предложа - намести се право срещу него шерифът - ще ти кажа направо. Мисля да те направя един домакин на стрелбището. Оказа се, че там ще си трябва денонощно човек. От теб по-добър избор нямам. Така че,  не смей да ми отказваш.
- Ами, не знам - обърка се Крис - нямам причини да откажа, но това ще бъде голяма изненада за мисис Katty. Както разбирам, аз ще трябва да се преместя, напускайки дома и. А точно преди два дни на вечеря тя сподели, че моето присъствие в къщата и дало сили за нов живот. Чувствала ме като син. Къщата се изпълнила с радост. Tази жена наистина е много добра и невероятна.
- Знам, говорили сме и друг път за нея - каза шерифът и извади кокалената си лула - така е, синко. Само който е изпитал самотата може да я разбере. 
Старият Боб запали бавно лулата си и като изпуфка два-три пъти дим около себе си, въздъхна.
- Слушай сега - проговори той между две кълба синкав дим - ще се обадя на вдовицата Katty, че с помощник шерифа сме решили този уикенд да и гостуваме. Ще се зарадва, защото ние наистина сме и обещали. И тогава ще си поговорим с нея. Тя е вдовица на полицай, така че не се нуждае от много обяснения. 
- ОК, това наистина е добра идея - зарадва се като малко дете Крис. А идеята да заживее в горската къща също му допадна много. Докато я възтановяваха с дърводелеца не спираше да се кефи на природата. Особено тоя мирис на борови иглички, който се носеше из въздуха.
 
На третия ден след уикенда пикапът на заместник-шериф Пати Санчес катереше лекия наклон по пътя към новия дом на Крис. Решиха да се възползват от свободния и ден и отскочиха до близкия по-голям град на пазар. Пикапът бе пълен с най-необходимото за една съвременна кухня. Милата вдовица мисис Katty даде с въздишка благословията си пред шерифа на града и прие обещанито на Крис, че ще я посещава       
Дърводелецът пък се отзова на на молбата на шерифа и за няколко дни прекрои огромния хол в къщата, като заформи чудесна кухня с един много приятен бар плот. А стаята за спане пък стана много уютна и светла. Прозорците от двете страни на ъгъла даваха възможност на слънцето да наднича през тях почти през целия ден. От вътре през прозореца на изток се виждаше цялата поляна отпред. А от  западния прозорец, само на десетина метра, започваше гората. 
 
Измина повече от месец, откакто Крис заживя в горската къща. Стрелбището се заформи като едно много приятно място за много от хората в градчето. Особено след откриването на курса по стрелба, който се зае да води заместник-шериф Санчес. Много скоро се наложи дърводелецът да направи и стая за съхраняване на муниции и оръжие, необходими за курса на Пати. 

 

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер