Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Избори за президент и вицепрезидент на Република България и национален референдум 2016

Е-мейл Печат ПДФ

voteПОСОЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ВАШИНГТОН, САЩ
ПОСЛАНИК
15 септември, 2016 г.
УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,
На 6-ти ноември 2016 г. ще се проведат избори за президент и вицепрезидент на Република България и национален референдум със следните въпроси:

- „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?";
- „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?";

- „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".
Български гражданин, живеещ извън страната, който има избирателно право и желае да гласува в изборите за президент и вицепрезидент и/или в националния референдум, заявява това не по-късно от 25 дни преди изборния ден (до 11 октомври 2016 г.) чрез:
1. писмено заявление по образец достъпен на електронен адрес: https://www.cik.bg/bg/pvr2016/documents (Приложение № 21-ПВР/НР от изборните книжа)
2. електронно заявление през интернет страницата на ЦИК на адрес: https://www.cik.bg/bg/pvr2016/foreign/submit
Писменото заявление следва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или чрез писмо, изпратено по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство на Република България. В едно писмо може да има повече от едно заявления, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице.
Не се приемат сканирани писмени заявления, изпратени по електронна поща.
В заявлението избирателят вписва на български език имената си по паспорт/лична карта, единния си граждански номер и постоянния си адрес в Република България. Избирателят вписва на кирилица или латиница мястото извън страната, в което желае да гласува, и настоящия си адрес (адрес на пребиваване) в съответната държава.
Приемът на заявления от български граждани за гласуване в секция извън страната вече е започнал.
Избирателни секции извън страната ще се образуват в дипломатическо или консулско представителство, както и с решение на ЦИК (по предложение на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства), извън дипломатическите или консулски представителства, въз основа на не по-малко от 60 избиратели, подали заявление за гласуване. Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, не може да надвишава 35.
ЦИК назначава секционни избирателни комисии за всяка избирателна секция извън страната не по-късно от 12 дни преди изборния ден (до 24 октомври 2016 г.).
СИК извън страната се състои от председател, заместник-председател, секретар и членове. Броят на членовете на секционната избирателна комисия, включително председател, заместник-председател и секретар, е: - за секции с до 500 избиратели – до 7 членове, но не по-малко от 5; - за секции с над 500 избиратели – до 9 членове, но не по-малко от 5.
Съставите на СИК се определят с решения на ЦИК.
Изборният ден започва в 7:00 ч. и приключва в 20:00 ч. местно време.
Информация за организирането и провеждането на изборите зад граница се публикува на интернет страницата на МВнР на адрес: http://www.mfa.bg/bg/pages/160/index.html и на интернет страницата на ЦИК на адрес: https://www.cik.bg/bg/pvr2016/foreign.
Информация за организирането и провеждането на изборите на територията на САЩ се публикува на интернет страницата на посолството на Република България във Вашингтон на адрес: http://www.bulgaria-embassy.org.
Във връзка с подготовката на изборите, се обръщам към Вас с молба за съдействие по следните въпроси:
1. Разпространение на настоящата информация с всички подходящи комуникационни средства до всички български граждани, с които имате контакт, както и до съответните организации на българската общност в САЩ;
2. Определяне на лица за контакт, които да поддържат постоянна връзка и да обменят информация с посолството по всички въпроси, свързани с организирането и провеждането на изборите за президент и вицепрезидент и на референдума;
3. Предлагане на членове и резервни членове на секционните избирателни комисии;
В населените места, където няма дипломатически или консулски представителства, но ще бъдат образувани избирателни секции:
Осигуряване на подходящи помещения, в съответствие с изискванията на Изборния кодекс;
Набавяне на необходимото оборудване – урни и оборудване за „тъмни стаички", осигуряващо тайната на вота; 
Съдействие за осигуряване на необходимата техника – компютър, скенер с необходимия софтуер, копирна машина, връзка с интернет.
Служител за контакт във връзка с организацията и провеждането на изборите в посолството на Република България във Вашингтон е г-н Валентин Дончев, консул, e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , Тел: 202 387 5770; 202 387 0174; директен: 202 483 5885.
Приложен е списък на данните за контакт с ДП и КП на територията на САЩ с разпределение на щатите по консулски окръзи.
Благодаря предварително за съдействието и като изразявам увереността си, че с Вашата решаваща подкрепа ще успеем да организираме и проведем успешно на територията на САЩ предстоящите президентски избори и националния референдум, оставам с уважение,

 

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер