Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
декември 11
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Какво различава психотерапията от разговор с приятел, та да си струва цената?

Е-мейл Печат ПДФ

 Консултация с д-р Юлиана Панова, клиничен психолог.

Продължение от миналия брой


В миналия брой обясних защо вербално получената информация от клиента за неговия живот и проблеми не допринася значително за диагностичното впечатление на психотерапевта. Накратко, това се случва поради факта, че вербалният разказ е често несъзнателно (а в някои случаи и съзнателно) подвеждащ. Това се дължи на ограничения достъп на човека до някои нива на собствените му психични процеси.
Поради тази причина, когато случаят е по-комплициран, както и когато е свързан и с някакви други институции (съд, застрахователни компании, болнично лечение, образователна система и пр.) се налага и по-обстойно психологично изследване. За тази цел освен клиничното интервю се използват и група от специализирани психологични тестове (подбрани според предполагания проблем). Клиничните тестове са създадени и изследвани от научни екипи на база знанието за психичните и психоневрологични процеси и тяхното проявление. Те нямат нищо общо по вид, форма и интерпретация с "тестове", които се публикуват с развлекателна цел по вестници и списания. В клиничната практика се използват само тестове, които статистически са доказали високата си степен на надеждност и валидност при диагностика, поради което са приемани и като легитимно доказателство в съда.
Поради естеството на изследваната материя обаче, използването и интерпретирането на такива тестове е недостъпно за непрофесионалисти. В САЩ само доктори по клинична психология, които са получили за това нарочно и продължително обучение и след което са лицензирани да работят в тази сфера имат право да създават и използват подобни тестове и да поставят диагноза на тяхна база.
Какво се случва при терапия?
Казано с доста общи думи, добрият и квалифициран психотерапевт постоянно прилага различни специално създадени вербални и невербални техники, които в по-голямата си част остават нерегистрирани от пациента. Целта на терапевтичната интервенция е преструктуриране и усъвършенстване на психичната организация на пациента в посоката, пожелана от самия него и приета от терапевта.
По време на психотерапевтичния процес непрекъснато текат и се променят паралелно два процеса – диагностика и терапия. Всеки индивид е психически уникален, поради което лечение "по учебник или ръководство" не може да е особено успешно. Симптомите на два индивида могат много да си приличат, но причините за тях съществено да се различават, поради което и подходът трябва да е максимално модифициран за определения пациент. Споделяне и налагане на собствения опит, разбиране или ценностна система като модел (каквото се случва при приятелски разговор), често може да има дори обратен ефект.
Психологът получава по-голям достъп до някои нива от психиката на пациента чрез използване на стил и вербални средства, известни и присъщи на определения индивид. Cкрити за пациента обикновено остават другите нива на клинична работа, като например как психологът се справя с подсъзнателните му съпротиви и как достига до невербалните му психични нива, които са обикновено в основата на симптоми и проблемно функциониране.
В този смисъл това, което пациентът би следвало да вижда и чува от терапевта е разбираем и приемлив (дори и увлекателен) за него стил на комуникация. В процеса на терапия тази комуникация и степен на разбиране постепенно започва да се модифицира, разширява и усъвършенства, но трябва да остава винаги приемлива и разбираема за пациента. Ако терапевтът ви не успее да направи това, а ви говори с много термини и професионален жаргон, стил и ниво, твърде често недостъпни за вашето разбиране – сменете го! Очевидно той (тя) не е в състояние (или не желае) да слезе от нивото на собственото си професионално его, да се настрои на вашата вълна и да ви помогне.
Това е друга страна от изкуството на терапията - психологът трябва да има гъвкавостта, разбирането, желанието, а и съвсем не на последно място умението да излезе от собствената си персонална и професионална рамка с цел да разбере и въздейства лечебно на клиента. Той трябва да направи изключително сложната психологична материя "смилаема" за хора с различно образование, интелект и култура, както трябва да знае точно как да я "приготви" и "поднесе" според всеки конкретен случай. Целта е да направи пациента партньор в неговото изцеление, а не прост консуматор и обект на професионална манипулация.
За съжаление подобно опростяване на регистрираното от клиента ниво на комуникация си има две страни. Положителната е, че помага на пациента да се почувства уважаван, приеман и комфортно в присъствието на психолога и по този начин да свали "гарда", което е изключително необходимо при диагностика и лечение. Отрицателната страна обаче е, че когато всичко изглежда лесно разбираемо за определен тип клиенти, те започват да се съмняват в реалната научна стойност на психотерапията и да задават въпроса "Какво различава психотерапията от разговор с приятел, та да си струва цената?" Добрата новина е, че ако са попаднали на добър професионалист и се задържат малко по-дълго от началната диагностична сесия, то много скоро сами ще си отговорят на този въпрос поради облекчение на симптомите, както и от настъпващите изменения в мисленето, преживяването и живота им като цяло.

 

Juliana Panova, Psy.D.
Clinical Psychologist
Director of International Psychological Services
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
www.cps-chicago.com
Tel: 847 219 6795

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер