Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
октомври 22
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Българската кандидатура за ООН доведе до скандал между Русия и Германия

Е-мейл Печат ПДФ

Българската кандидатура за нов генерален секретар доведе до напрежение между Русия и Германия. В понеделник Берлин обвини Москва в лъжа заради твърдението, че канцлерът Ангела Меркел се опитва да окаже натиск върху България, за да свали подкрепата си от Ирина Бокова и да издигне на нейно място еврокомисаря Кристалина Георгиева.
Говорителят на германското министерство на външните работи Мартин Шефер заяви, че "не е приятелско" официална представителка на Русия да обявява пред света "неща, които са обективно неверни".
На този фон ТАСС съобщи, че руският външен министър Сергей Лавров е разговарял с българския посланик Бойко Коцев по повод избора на генерален секретар на ООН без да ставя ясно обаче какви конкретни въпроси са били обсъдени.
В неделя говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че на срещата на върха на Г-20 в началото на този месец "страната й е дала на Меркел ясно да разбере, че всеки опит да се повлияе на България е неприемлив".


"Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа", заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова в неделя сутринта.
Изявлението й бе по повод непотвърдената информация, плъзнала и в български медии, че според изданието Bluepass, което отразява дейността на ООН, имало твърдения, че Ангела Меркел е получила одобрението на Владимир Путин за кандидатурата.
"Ние видяхме в българската преса публикации, че Русия уж била въвлечена в подобни игри за смяна на кандидатите, а ръководството на България смята да промени решението си и да преназначи кандидата под натиска на някакви външни играчи. Това не може да се нарече другояче освен опит да бъде въвлечена нашата страна в някакви задкулисни игри", каза още говорителката на руското външно министерство.
"Опитите да се повлияе на страните да издигат свои кандидати за поста генерален секретар на ООН са неприемливи, а съобщенията в българската преса, че Русия е могла да подкрепи такива действия, са лъжа", допълни тя.
Според неофициална информация в някои български медии премиерът Бойко Борисов е съгласувал евентуална смяна на българската кандидатура с канцлера Меркел, с която са разговаряли няколко пъти през изминалия месец. Меркел от своя страна вече била обсъдила кандидатурата на Георгиева с руски представители.
В понеделник от управляващата партия ГЕРБ дадоха няколко сигнала, че е възможна смяната на българската кандидатура, но до момента няма официално потвърждение.
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов анонсира "определени новини в предстоящите дни", а вицепремиерът и вътрешен министър  Румяна Бъчварова коментира, че "към момента представянето на Бокова в надпреварата за поста не е убедително и не може да се разчита на окончателно добро решение".
Топката е в полета на премиера Бойко Борисов, който се очаква да вземе отношение във вторник или сряда, когато на посещение у нас ще е унгарският премиер Виктор Орбан.
Според източници от Министерския съвет е много вероятно Георгиева да бъде подкрепена още тази седмица. Според неофициална информация Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българския еврокомисар за генерален секретар на световната организация.

 

 

www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер