Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Да носиш в сърцето си съчувствие

Е-мейл Печат ПДФ

piknikТя се казва Йоанна. Има искрящи тъмни очи и дълга черна коса. Крехка и дребна фигура, но с бистър и бърз говор. Дълбоко в нея има скрит чар, който заинтригува и те кара да се вгледаш внимателно. Говори за себе си без превземки. Открито и честно споделя за преминалия и не лек живот в Америка. Двамата с нея седим в парка на Des Plaines под навеса на една беседка, където тук днес ще има голямо парти-среща на всички от агенцията за социално подпомагане на деца с инвалидност. Тук само след няколко часа ще се съберат много деца от най-различни разстояния. Те ще дойдат със своите придружители от близо и далеч, за да се срещнат и запознаят в една приятна атмосфера, обградени от красивата природа на парка.
Въпреки, че срещата е обявена за два след обяд, Йоанна е станала в пет часа сутринта, за да може да осигури това приятно място. Редувайки се с баща си, тя докарва всичко необходимо за "купона". Масите са отрупани с безалкохолни, сладкиши, натурални сокове, кейкове и много други лакомства. Малко преди уговорения час ще дойде и основното ястие, което тя е поръчала в кухнята на църквата "Света София". "Постарах се да има от всичко, което едно дете би пожелало - казва тя - за мен и моята агенция днешният ден е специялен. Да организираш едно такова парти навън е много трудно, както за мен, така и за тези хора, но пък си заслужава ".
Йоанна пристига с родителите си в Чикаго на десет години. Днес когато си спомня за началото на емигрантския живот на семейството и я побиват тръпки. Никога няма да забрави сълзите през онези нощи, когато е трябвало да спи сама, докато родителите и работят на летището. Чуждият език, чуждата страна и средата от непознати и странни хора около нея. Разбира се, тя знае, че почти всички идващи в Америка българи са преминали през този стрес, но споменът остава. Днес може само с въздишка да поглежда назад.piknik2
Завършва американското си образование и започва работа като социален работник в Лас Вегас. След като практикува известно време, взима едно смело решение и открива собствена агенция за подпомагане на хора с увреждания. Запознава се със законите на страната и започва да набира клиенти. Така за всеки свой клиент тя успява да осигури всичко, което му се полага. Защитава ги и едновременно ги внедрява в обществото. Разяснява и дава информация на родителите за всичко, което законът в тази страна е предвидил за хората инвалиди. Днес телефонът и не спира да звъни дори и през нощта. "Наскоро помогнах да настаним дъщерята на един нигериец - разказва тя - майката е починала от рак и той се оказал в изключително затруднено положение. Също така направих всичко възможно да настаня едно дете, изоставено от родителите си, което беше приютено от 78 годишна жена.., много бих могла да разказвам, но не е нужно. За мен е важно, че освен съчувствието, което изпитвам към тези деца и възрастни, аз го превръщам и в мой дълг.
Днес агенцията на Йоанна има свой офис и десетина служители. Клиентите са от всички националности, затова има нужда и от хора, владеещи техните езици. Често родители звънят, търсейки придружител за тяхното дете или възрастен. За това тя се нуждае от желаещи да работят с нея. Преценява кой може да поеме този клиент и му звъни. Много често има нужда от придружител, който да заведе детето или възрастния на кино или разходка в парка.
Разговарям с Йоанна и си мисля, че за да откриеш такава агенция, наистина трябва да имаш голямо сърце. Уреченият час наближаваше и под прохладния навес започнаха да се събират клиентите на моята събеседничка. Придружители и родители паркираха колите си и изваждаха инвалидните колички от тях. Десетки балони под беседката посрещаха гостите на това мило парти. Имаше дори и музика. Чуваше се смях, правеха се закачки и се разменяха кенчета безалкохолно. Партито постепенно се превръщаше в един шумен купон. Разговаряха и се веселяха по между си децата. Радваха им се отстрани и родителите, и служителите.
"Доволна съм, защото всички успяха да дойдат. Това е тяхното градинско парти" - каза Йоанна. И тъй като е възможно читатели на вестник "България " да се заинтересуват от тази българска агенция, попитах как може да се свържат. Ето телефона на офиса в Des Plaines: 847 813 5108.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер