Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
декември 13
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

НАПРЕД! НАУКАТА Е СЛЪНЦЕ

Е-мейл Печат ПДФ

rilskiПред българския православен храм в изминалата неделна утрин слънцето игриво се закачаше с децата. Пременени и натъкмени, учениците от неделното българско училище "Св.Иван Рилски-Чудотворец" се вълнуваха от настъпването на новата учебна година. Вълнуваха се и техните родители. Та нали и те са били някога ученици. Най се усещаше вълнението в учителите. Директорката Мими Янкова за поредна година обяви датата за първия учебен ден. "Винаги съм искала да сме максимално близко до 15-ти септември - каза тя - защото поколения наред тази дата в нашата Родина е свързана с най-дълбокото усещане на човешката душа, а именно,просветлението, което озарява пътя на нацията ни от древни времена Защото жаждата за знания е заложена генетично в нас".

Новата учебна година започна с водосвет за българите и учениците, отслужен от българския свещеник. По-късно той поръси със здравец и светена вода класните стаи. Официалното откриване стана пред монумента на Апостола на свободата Васил Левски. Ученици родители и гости изслушаха развълнуваното поздравление на директорката, което впечатли с хубавите думи.
"Скъпи ученици и родители - започна развълнувано г- жа Янкова - Първият учебен ден е сакрален по своя смисъл. Думи като книга, слово, просвета, изпълват умовете на децата, които след години ще имат възможност да реализират мечтите си. Днес е повече от важно да се противопоставим на невежеството. Всеки образован човек е в пъти по-ценен за обществото от неукия.
"Вие, родители, които сте дошли с букети цветя, за да поздравите учителя на вашето дете, ще ги поднесете с уважение към неговата професия. Защото знаете, че ние, учителите, сме единственото съсловие, което счита първия си работен ден за празник. Една професия, която създава всички други професии. Ние сме единствените, които наричаме вашите деца "моите деца".
Скъпи, родители. В ден като днешния 15-ти септември, в една година, изпълнена с превратности, децата са богатството, което сме длъжни да охраняваме зорко. Националното достойнство се гради не само в класните стаи и в часовете по история, но и в семейната среда. Да си учител в днешно време е избор на силните характери. Защото днес мисията ни е осеяна с безброй препятствия..."
Г-жа Янкова е със завиден стаж зад гърба си като учител. Десетки отдавна пораснали ученици в родната Стара Загора със сигурност днес си спомнят за нея. Тя също не е забравила никой. "Та как може да забравиш едно дете, което израства пред теб - казва та - професията ни изисква от нас, учителите, да не спираме, а да продължаваме и предаваме от поколение на поколение факела на знанието. Защото никой народ няма в съкровищнащницата си слова като тези...
НАПРЕД! НАУКАТА Е СЛЪНЦЕ,
КОЕТО В ДУШИТЕ ГРЕЙ!
НАПРЕД! НАРОДНОСТТА НЕ ПАДА
ТАМ ГДЕТО ЗНАНИЕТО ЖИВЕЙ!
С мед и топла погача учениците влязоха в класните си стаи. Запознаха се с новите си учители и си взеха учебниците. Директорката удари първия звънец и пожела на добър час на всички ученици.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер