Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
декември 13
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Срещата на върха на Г-20 приключи с мерки срещу тероризма и данъчните убежища

Е-мейл Печат ПДФ

Наказателни мерки срещу данъчните убежища в света, прекъсване на финансирането за терористични организации и улесняване на международната търговия - за това се разбраха лидерите на двайсетте водещи и развиващи се икономики в света.
Срещата на върха на Г-20, която се проведе в китайския град Ханджоу на 4 и 5 септември и приключи с приемането на заключителна декларация.
Участниците в нея смятат, че има икономически растеж, но той е слаб и трябва да се направи всичко възможно за да бъде устойчив, по-силен и по-качествен.
Японският премиер Шиндзо Абе е предупредил, че опасността от спад на световната икономика се засилва.


Страните от Г-20 са били единодушни, че са нужни инвестиции в нови технологии и цифровизация, както и предприемане на мерки срещу глобалното затопляне.
В групата на двайсетте водещи и развиващи се икономики в света влизат Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Република Корея, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Африка, Япония и Европейският съюз.  В тези страни живее две трети от населението на света. Те произвеждат 85% от световния брутен вътрешен продукт и държат 75% от световната търговия.
Противодействие на финансирането на тероризма
Страните от Г-20 ще се борят с тероризма и неговото финансиране по всички възможни начини.
"Ние ще се противопоставим на всички източници, механизми и канали за финансиране на тероризъм, включително незаконно данъчно облагане, контрабанда на природните ресурси, ограбването на културни ценности, отвличане", се казва в заключителния документ от срещата.
Лидерите на Г-20 осъждат "тероризма във всичките му форми и проявления".
В документа е записано да бъде изготвен списък с данъчните убежища по света и наказателни мерки срещу тях, който трябва да е готов до юли 2017 г., съобщи френският министър на икономиката и финансите Мишел Сапен. По думите му това се случва за първи път, тъй като в документа има "елементи", които никога не са били споменавани от държавните и правителствени ръководители на Г-20 за "конкретна, ефективна борба" срещу данъчните измами и данъчната оптимизация.
Международните търговски процедури
Страните от Г-20 са решени да ратифицират и споразумението за улесняване на международната търговия преди края на 2016 г., се казва в комюникето от срещата.
В него се отбелязва "важната роля, която може да се играят двустранни и регионални търговски споразумения за либерализация на търговията и създаването на правила, като същевременно те трябва да са в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО)".
Реформата в Световната банка
Страните от Г-20 подкрепят продължаването на реформата за квотите на Световната банка от 2010 г. и приемането на нова формула за изчисляването на вноските. Този въпрос предстои да бъде обсъден на годишната среща на представители на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка през 2017 г.
"Подкрепяме групата на Световната банка в рамките на прегледа на акционерния капитал в съответствие с договорената пътна карта, условията и принципите, за да се постигне справедливо разпределение на гласовете", се казва в документа.
Световната банка се управлява като кооперативно дружество, чиито акционери са 189-те страни-членки на ООН. Те са представени от Съвета на гуверньорите, който е органът определящ политиката на банката.
Китайският юан влиза в кошницата на резервните валути
Групата на Г-20 приветстват въвеждането на китайския юан като резервна валута на МВФ, така наречената кошницата на специални права на тираж (СПТ)  от 1 октомври 2016 г.
"Подкрепяме текущите възможности за по-широко използване на специални права на тираж, например при подготовката на доклади и за издаване на облигации, деноминирани в СПТ, като начин да се подобри устойчивостта на финансова система ", се казва в комюникето.
Кошница от резервни валути на МВФ е условно набор от национални валути, които организацията използва за определяне на курса при безкасово плащане. Структурата на кошницата на СПТ се преразглежда на всеки пет години. Последният път на промяна на съотношението на валутите в кошницата е от 30 декември 2011. Тогава теглото на долара бе фиксирана на 41.9%, еврото – 37.4%, британската лира - до 11.3% и йената - с 9.4%.
Партньорството на ЕС и Великобритания след "Брекзит"
"Резултатите от референдума за излизането на Обединеното кралство от ЕС добавят несигурност на глобалната икономика", е посочено в заключителния документ от срещата. Страните от Г-20 се надяват да видят, че Великобритания ще остане близък партньор на ЕС, се казва в комюникето.
На референдума на 23 юни близо 52% от британците гласуваха за напускането на страната от ЕС. На път за Китай новият премиер Тереза Мей заяви, че британската икономика ще пострада от решението за излизане от Eвросъюза и предупреди, че предстоят трудни времена за Великобритания.
Среща на четири очи Обама - Путин
По време на форума за състоянието на глобалната икономика лидерите на Г-20 проведоха и множество двустранни срещи помежду си.
В понеделник президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Барак Обама имаха делова среща на четири очи, съобщи "Ройтерс". Разговорът между тях е продължил час и половина. Двамата са обсъждали проблемите в Сирия и Украйна, но не се съобщава да е постигнат напредък в преговорите по тези въпроси.
Инициативата за неофициалния разговор на най-високо равнище е била на президента Обама. Той се е възползвал от протоколно ръкостискане с Путин в неделя за общата среща на Г-20, за да му предложи да се усамотят по-късно за по-подробен разговор, вместо да разменят мисли "на крак", предаде ТАСС.
Отношенията между двете страни бяха обтегнати допълнително малко преди срещата на Г-20 заради новите санкции на САЩ срещу руски физически и юридически лица. Те бяха продиктувани от задълбочаването на конфликта в Украйна.
В ограничителния списък попаднаха компании, които строят мост над Керченския проток, както и холдингът "Газпром-Медиа". Кремъл напомни, че в такива случаи се прилага принципът на взаимност.
Обама и Путин разговаряха за последен път по време на конференцията за климата в Париж в края на ноември 2015 г. Те общуваха да пъти "на крак" и по време на срещата на Г-20 в турския курорт Анталия в средата на ноември 2015 г.
Русия и Саудитска Арабия се разбраха за замразяване добива на нефт
На срещата на Г-20 Русия и Саудитска Арабия подписаха съвместно споразумение за стабилизиране на нефтения пазар.
Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че като крупни производители Москва и Риад оказват огромно влияние в нефтодобивната промишленост.
Няколко часа след подписването на споразумението цената на петрола сорт "Брент" поскъпна с близо 5% на международните пазари.

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер