Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
декември 13
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Българският контингент може да остане в Афганистан до 2021 г.

Е-мейл Печат ПДФ

Българският военен контингент в Афганистан може да остане още пет години.
Военното ведомство е обявило за целта обществена поръчка за наемане на сателит и сателитно оборудване за осигуряване на непрестанна комуникация между българските части в Афганистан и Щаба на въоръжените сили в София, съобщи БГНЕС.
Обществената поръчка е със срок за изпълнение до 22 ноември 2021 г. и е на обща стойност до 1.55 млн. лв., с ДДС. Възложител е подчинената на министъра на отбраната Николай Ненчев главна дирекция "Отбранителна аквизиция".
Министерството на отбраната посочва, че може да има и предсрочно прекратяване на договора, ако мисията на българските военни в Афганистан приключи преди края на 2021 г.
В неделя във Варна премиерът Бойко Борисов изрази недоволство, че у нас идват все повече афганистански бежанци. По данни на МВР половината от бежанския поток у нас през 2016 г. се дължи именно на граждани на Афганистан. От началото на годината 4442 души от афганистански произход са поискали закрила на българска територия.


"Ние харчим по 80 милиона лева на година да държим контингента в Афганистан, а там сега е мирно и спокойно. Сега да бъдат така добри да си изпълнят и техните ангажименти", коментира Борисов и поиска външният министър Даниел Митов да повдигне въпроса при разговорите си с афганистански официални лица.
Министерство на отбраната плаща годишно около 300 000 лв., за да осигури непрестанна сателитна връзка с нашите военни, които са в Афганистан.
Победителят в обществената поръчка за осигуряване на сателитна комуникация, ще трябва да осигури и техническа поддръжка на системата, а ако се наложи и да командирова служители до Афганистан, които да ремонтират техниката. Изпълнителят трябва да осигури обучение на военните, както и евентуално предислоциране на техниката.
При евентуално прекратяване на мисията ни в Афганистан преди края на 2021 г., в срок от един месец изпълнителят на бъдещия договор трябва да осигури спиране на системата за сателитна комуникация.
Критерият за избор на изпълнител на услугата са предложени най-ниски разходи. С тежест от 70% при определяне на победител ще е цената за осигуряване на сателитен пренос на месец и 30% разходите за труд при поддръжка и ремонт на системата.

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер