Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Българи от Македония проведоха 95-ти конгрес в Мичиган

Е-мейл Печат ПДФ

congressМакедонската Патриотична Организация от САЩ и Канада проведе своя 95-ти конгрес. Две са основните идеи, заложени в устава на организацията. Първият е за свободна, самостоятелна и независима Република Македония. Вторият е за етническото българско население в Македония. МПО смята, че цялото македонско население се състои от етническо българско население. Политическата идея на тази организация е да бъдат признати демократичните, просветните, културните, националните и всички други права на всички общности, които живеят в Македония: албанци, власи, сърби, гърци, роми ..., с процентен превес на българската народност в Македония.
Ежегодният конгрес на МПО съществува от 1922 година и се провежда в градове от Щатите и Канада в уикенда на Деня на труда. От обикновена годишна среща, конгресът постепенно се е разраснал в празник на македоно-българското културно наследство, обичаи и традиции в САЩ и Канада.
Тази година конгресът се проведе в Гранд Рапидс, Мичиган под мотото „95-ти Конгрес на МПО – 95 години българщина в САЩ и Канада". Програмата започна със събрание на представителите на отделните организации по секции. Вечерта премина с традиционните песни и хора. В полунощ имаше пица-парти, а до сутринта се пяха македоно-български патриотични песни на фона на музикалния съпровод на 14-годишния Павел Топалов, син на доктор Миле Топалов от секцията в Охайо. Д-р Топалов е родом от село Богданци, Вардарска Македония.
Програмата включваше още изложба от исторически снимки от изминали конгреси на МПО. Колекционерът на български народни носии Марвин Мейли от Гранит Сити показа част от уникатите си. Мейли е син на българка от Македония, а баща му е немец. С годините той е събрал огромна колекция и притежава повече носии от етнографските музеи в България.
Годишният конгрес представлява също така и форум за честване и признание на отличили се Македонски българи, както и възможност за видни български лектори да изразят съвременните проблеми на македоно-българите в Северна Америка.

 

Николай Василев
спортен кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер