Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
декември 13
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

ПСИХОТЕРАПИЯ ЛИ!? ТЕСТ за скептици

Е-мейл Печат ПДФ

Консултация с д-р Юлиана Панова, клиничен психолог.

"Е какво, само ще си говорим ли? Просто ми дай нещо и ме оправи"; "Обидно ми е да плащам, за да си говоря с някой!"; "Аз най-добре си знам какво ми е и няма да плащам на някой да ми дава акъл"; "Психотерапията е за слабите и психарите".
Tози тип категорични изказвания могат да се чуят понякога от клиенти по време на първата диагностична сесия. Aко останат за лечение, нагласата им бързо се променя. Mного по-често обаче подобни категорични мнения се чуват от хора, очевидно неподготвени за информирани изказвания в тази материя. Не е нужно човек да е психолог, за да оцени, че подобна нагласа от типа "таково животно нема!" демонстрира само агресивна некомпетентност. А ако пък слушателят е и психолог, едно такова изказване се оказва с много добра диагностична стойност само по себе си. Съвсем естествено и нормално е дори най-интелигентният и ерудиран човек да не е компетентен или информиран във всяка сфера. Oсъзнаването и спокойното приемане на този факт и по отношение на себе си е добър индикатор за нормално и адаптивно функциониране. Симптоматично поведение е обаче, когато човек по неведоми пътища реши, че е компетентен в цяла чужда му научна (или професионална) сфера до степен да се чувства комфортно да прави категорични изказвания. Такава степен на категоричност не си позволяват дори изявени учени в собствените им области на компетентност.
Иронията е в това, че подобна нагласа на категорично неверие е индикатор, че точно този човек би имал изключителна полза от психотерапия. Тя би му помогнала да разбере откъде идва патологичната му нужда да има контрол над всичко, както и да демонстрира винаги компетентност, дори и когато реално я няма. Също така терапията би му помогнала да се справи с причините по много по-функционален и работещ начин, както и да достигне реалния си потенциал.
Както описах в предишни статии, всяко свръхкомпенсаторно (крайно) поведение или изказване е манифестация на излязъл от контрол подсъзнателен психически механизъм за компенсация на противоположните тенденции, които носят значителен психически дискомфорт на човека. Или казано с по-прости думи, подобна псевдокомпетентна категоричност е израз на значителна несигурност, уязвимост, страх от неизвестното и от загуба на контрол, както и усещане за някаква непълноценност в по-широк житейски смисъл.
Иронията пък тук е, че такова свръхкомпесаторно поведение никога не постига подсъзнателната си цел, защото излага на показ точно липсата на така желаната компетентност и от там не се получава очаквания завишен респект от околните. Обикновено човекът интуитивно усеща разминаването на намерението си с резултата, което не му помага реално да се справи със страховете си от провал и непълноценност. Резултатът е порочен кръг за такъв човек, който се проявява сред околните с негъвкаво мислене и нереалистична склонност да очаква (и изисква) да бъде приеман винаги като компетентен и "прав" във всяка една област и социален кръг. От друга страна системното отричане на това, което е неизвестно за него му отнема възможността да придобие реална информираност и така да постигне желания контрол над средата и живота си. Взаимодействието с такъв човек обикновено е натоварващо за околните, поради трудността му да изслушва и приема чуждата позиция с уважение, ако тя не подкрепя собствената му, без значение колко са обективни аргументите и е информиран опонентът му.
Базисен принцип в психологията е, че докато човек не се опознае в дълбочина, започне да приема и обича самия себе си с всичките си слабости и пропуски, той не е в състояние да разбира, приема отворено, обича безусловно и толерира различието в околните.
Да се върнем към темата за психотерапията. В контекста на горе написаното е интересно да отбележа един известен на психолозите факт: В огромното си мнозинство тези, които доброволно търсят извънболнична психотерапия, са интелигентни, отворени за промяна и ново познание хора, но с изтощени ресурси за справяне или с необходимост от себеактуализация и реализиране на пълния си потенциал. Обратно на споменатите в началото предразсъдъци, повечето от нашите клиенти не само не са "слаби" или "психари", а са личности с очевидно по-големи способности и капацитет за разбиране, приемане и толериране на даденостите в себе си и другите, отколкото описания по-горе тип личност. Доказателство е, че клиентите ни имат смелостта да идентифицират и приемат наличие на проблем в себе си. Те очевидно имат решителността и интелигентността да направят реалните и адекватни стъпки за овладяването му, което е винаги еднозначен индикатор за наличие на сила и реален потенциал.
Някой мъдрец беше казал:
"Този, който знае и знае, че знае е мъдрец.
Този, който не знае, но не знае, че не знае е безнадежден случай.
А този който не знае, но знае, че не знае е умен човек и трябва да му се помогне да узнае."
А вие къде мислите, че се класирате в този "тест"?

 

Juliana Panova, Psy.D.
Clinical Psychologist
Director of International Psychological Services
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
www.cps-chicago.com
Tel: 847 219 6795

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер