Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
октомври 22
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Венчавката – тайнство на любовта

Е-мейл Печат ПДФ

weddingКазват, че влюбените достигат върха на любовта си връзка, когато най-после се престрашават да изрекат така трудните думи "Ще се ожениш ли за мен?" Разбира се, най-приятно звучат, когато са поднесени като изненада. Много хора до ден днешен си спомнят за този момент и за всичко, което се е случило след него. А именно подготовката за узаконяване на това събитие в живота. Или както го наричаме, извършване на бракосъчетание на двамата влюбени.
Бракът е тайнство, в което младоженците пристъпват доброволно към бракосъчетание и чрез благословение от свещеника получават божествена благодат. Тази благодат освещава техния съюз, въздига го до духовното единение на Христа в църквата и съдейства да постигнат целта на брака си. А именно, единодушие между двамата и взаимно подпомагане по пътя към съвършенството и спасението. Целта на брака е да свърже две личности пред водеща връзка с отговорност и вярност. Тайнството има и друго църковно значение, защото тайнството не е само онова, което се случва в Храма през времето на венчание.Тайнство на брака е целия живот на семейството. По думите на Апостол Павел, разликата между християнския брак и всяка друга форма на съвместно съжителство се изразява в това, че той не е осветен и укрепен от Божията благодат. В тази "домашна църква", както я нарича Апостол Павел, всяко взаимоотношение между мъжа и жената трябва да има характер на свещенодействие.
Tази слънчева неделя в края на месец август в прекрасния български храм "Св. Иван Рилски-Чудотворец" отново имаше венчавка. Светлин и Антония, двама млади влюбени се врекоха във вярност и гореща любов пред отец Димитър и приеха неговото благословение за щастлив съвместен живот. Тази дата двамата влюбени си я запазиха точно преди една година. Те бяха първите, които се срещнаха с новия свещеник на храма, разговаряха и го посветиха в своите намерения. Още тогава настоятелството и свещеникът бяха впечатлени от огромното им желание да се подготвят отдалеч за този така паметен ден в живота им. Десетки бяха телефонните им обаждания за допитване и изясняване, за споделяне и уточняване. Правеха го една година с нескрито вълнение, приближавайки се към нарочения ден. По всичко личеше, че двамата искаха да си направят един щастливо запомнящ се миг. Пролича още на репетицията, която пожелаха да си направят със своите шафери и шаферки.
В българския православен храм "Св. Иван Рилски-Чудотворец" са ставали много сватби. Съвсем скоро в книгата на българския храм ще бъде записана стотната венчавка. Но тази на Антония и Светлин ще се запомни като една от тези, които впечатляват и оставят неувяхващ спомен както за младоженците, така и за всички гости.
Пожелавам им дълъг и щастлив съвместен живот, изпълнен с радост, усмивки и звън на детски гласчета.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер