Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
октомври 22
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Прокуратурата ще търси инвестиционния интерес към тютюневите складове

Е-мейл Печат ПДФ

Прокуратурата ще търси евентуален инвестиционен интерес към парцела, върху който се намират опожарените в събота четири тютюневи складове в Пловдив. Освен изясняването на криминалния елемент около самото запалване на сградите, представляващи паметник на културата, това е другото направление в разследването на случая, обяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща с подчинените му във вторник.
"Едното (направление) ще бъде свързано с прякото възникване на пожара и с начина на разпростиране на огъня върху сградите, а второто ще обхване търсенето на евентуален инвестиционен интерес и ще обхване всичко, което е свързано със сградите – административно, разрешително и друго отношение до момента на пожара и това, което би се случило след това", обясни стратегията на прокуратурата той.
От думите му стана ясно още, че част от работата на разследващите по казуса ще включва изясняването на въпроса дали и евентуално как т.нар. Тютюнев град е бил включен в проекта на Пловдив за конкурса за европейска столица на културата през 2019 г.


"Предстои да бъде изяснено при положение, че сградите са изгорели, какъв е режимът на тяхното застрояване и какъв е обемът от задължения на собствениците и държавните органи. Казано по друг начин, кои административни бариери пожарът е премахнал", поясни главният прокурор, добавяйки, че когато останат "само голи стени, тогава отпадат множество затруднения пред настоящи или бъдещи собственици".
Предстоят разпити на пловдивския кмет Иван Тотев, на кмета на района "Централен", на главните им архитекти, както и на представители на двете фирми-собственици на имота. Още в сряда започва работа и експертен екип, който трябва да изготви ключовата по разследването пожаро-техническата експертиза.
"Ясно е, че тя на практика ще е ключът към разследването. Освен пътя на огъня през първите складове, тя ще трябва да даде отговор на въпроса, който е свързан с втората линия на разследването – по-късното възникване на огъня в четвъртия склад, който е на друг собственик", посочи главният прокурор.
По повод повдигнатото преди ден обвинение в палеж срещу 44-годишния бездомник Любомир Данчев, който обитавал един от етажите на изгорелите складове, Цацаров коментира, че "версията "клошар" по никакъв начин не изключва други версии, по които полиция и прокуратура работят заедно".
Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов добави, че има очевидец, който е заснел началото на пожара, от което ясно се виждало, че огънят тръгва от четвъртия етаж, обитаван от обвиняемия Данчев. По думите му това е третото помещение, което е ползвал задържаният и в което е възниквал пожар."Това лице е обществено опасно, във всеки момент може да извърши друго престъпление, открихме приготвени дрехи за ново място, където е искал да се мести", каза още Попов, уточнявайки, че задържаният за 72 часа Данчев е осъждан три пъти за кражба и веднъж за грабеж, като е излязъл от затвора на 12 март.
Главният секретар на МВР Георги Костов пък декларира, че вътрешното министерство ще окаже пълно съдействие на прокуратурата, като всички експертизи в хода на разследването щели да бъдат извършени в Националния институт по криминалистика и криминология в София.
Сдружение обвини МК, че съзнателно участва в рушенето на културни паметници
Междувременно гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН) поиска оставките на ръководството на Министерството на културата (МК), обвинявайки го, че "мълчаливо, но съзнателно" участва в рушенето на културни паметници. Като пример бе посочен случая от преди няколко месеца, при който друг тютюнев склад в Пловдив бе полуразрушен от собственика му.
"И ако беше логично да се очаква, че след този инцидент Министерството на културата и общината ще осъзнаят, че Тютюневият град е застрашен, и ще вземат мерки за опазване на останалото от него, то нищо такова не се случи. Поредните защитени паметници, които изчезнаха завинаги, показват, че бездействието на Министерството на културата не е случайно и представлява мълчаливо, но съзнателно съучастие в умишленото унищожение на националната култура в полза на частни интереси", пишат от сдружението.
"Вероятно, както десетки пъти през последните години, Министерството на културата ще назначи проверки и комисии и ще обещае законодателни инициативи за ефективна отговорност на собствениците на паметници на културата за тяхното опазване. Смятаме, че след толкова неизпълнени обещания и предвид безпрецедентния темп на унищожаване на културното наследство в последните няколко години, думата на сегашното ръководство на Министерството на културата не заслужава доверие и единственият изход е неговата оставка", се казва още в отвореното писмо на ГИОКИН до медиите.
Архитекти поискаха криминализация на нехайното отношение към такива сгради
Малко по-рано във вторник от Камарата на архитектите в Пловдив се обявиха за спешни законодателни промени, с които да се криминализира безстопанственото отношение към паметници на културата и да се даде възможност за одържавяването им при посегателства.
"Ние настояваме за бързи законодателни промени в Закона за културното наследство, където безстопанственото отношение на собствениците към сгради – паметници на културата, да се криминализира и второ, когато има посегателство като разрушаване или умишлен палеж, държавата да конфискува имотите, както е в цивилизовани държави като Италия", заяви председателят на пловдивската камара Петко Костадинов пред Нова телевизия.
От камарата са изпратили отворено писмо до институциите, в която са мотивирали исканията си. Костадинов призова да се провери дали тютюневия склад, от който в събота тръгна пожара, има застраховка срещу пожар. Междувременно Камарата на архитектите в Пловдив настоя опожарените складове да бъдат укрепени.
"До края на седмицата експертният съвет в Община Пловдив трябва да се събере и да одобри план за укрепването. Един силен дъжд може да събори тези стени. Най-ценното в момента е да се запази фасадата на изгорелите сгради", коментира още Костадинов.
По думите председателя на фондация "ЕДНО" Асен Асенов пък "тези складове са една много апетитна хапка, тъй като са в идеалния център на Пловдив – всички знаем, че тяхната реновация е много по-скъпа, отколкото построяването на една нова сграда".
"Тъжно е, че точно на рождения ден на Кудоглу те изгоряха", коментира още Асенов и разказа, че тютюневите складове са били завещани от Димитър Кудоглу на неговата фондация, за да поддържат с приходите от тях Дома на народното здраве.
"Тези складове не само никога не са били общински, те не са били държавни. Три от изгорелите складове са на консорциум, който се управлява от Пиер Луиджи Гиа. През 2005 г. има подадени документи в Министерството на културата, с което искат промяна на статута", каза още той.
Според Асенов версията на прокуратурата, която вчера обвини бездомен мъж за палежа, е комична. И припомни, че случаят е бил широко отразен от западноевропейската преса от призмата на факта, че Пловдив бе определен за Европейска столица на културата за 2019 г.
"Трябва да сме наясно, че Пловдив и България са под лупа. Защото "Европейска столица на културата" не е пловдивско и не е даже национално събитие. Европейска столица на културата е най-голямото и единственото културно събитие, което ЕС организира. Е, как си представяте, че ЕС ще остави просто така България да проваля най-голямото му събитие", попита риторично той.
Още през миналата година община Пловдив съобщи, че т.нар. Тютюнев град ще бъде включен активно в културните събития през 2019 г., но така и не уточни по какъв начин. От думите на главния прокурор във вторник стана ясно, че именно този момент ще бъде предмет на воденото от подчинените му разследване.

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер