Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Слънчев празник пред българския православен храм

Е-мейл Печат ПДФ

saborСтрахотен събор-пикник си направиха българите от Чикаго пред българския православен храм "Св. Иван Рилски-Чудотворец". Както всяка година и тази настоятелството на най-хубавия българския православен храм в Америка спази традицията и организира пикник-събор в чест на големия църковен празник " Успение на Пресвета Богородица".

Вероятно и Господ чете вестник "БЪЛГАРИЯ" от Чикаго, защото изглежда е видял обявата за събора пред храма и реши да се навали до събота, а в неделния ден да огрее българския храм и стопли сърцата на българите. "Господ е българин", говореха усмихнати нашите сънародници. Вярно, много пъти Господ е бил милостив към българите. И то толкова явно, че няма как да не го припознаеш като такъв. Шегувайки се помежду си, нашите сънародници отрано заприиждаха за празника.
Много хубава и приятна неделна служба направи Отец Димитър. Заедно с владиката Александър, глава на Българския диоцез в Американската православна църква, той отслужи тържествена литургия. Специалният гост накрая каза хубави думи на българите и им пожела здраве, сила и повече вяра в Господ. По-късно той излезе пред българския храм и седна между хората. Обядва заедно с тях и не пропусна да похвали готвачите, най-вече за вкусния богородички курбан.
Изпълниха се масите пред Храма. Бяха застлани с цветовете на българския трибагреник. Прекрасната българска скара, майсторски направеният курбан и миризмата на печено агнешко се усещаха отдалеч. Както всяка година и тази полякинята от съседната къща побърза да си вземе за вкъщи. "Помислих, че сме пропуснали празника ви - каза полякинята, затваряйки големия си супник - на този ден и ние празнуваме заедно с вас и вашата прекрасна българска супа".
По традиция всяка година българските жени на този ден носят направени домашни сладкиши, баници и различни вкусотии, които се раздават на хората като десерт с празничния обяд. Диди Кулова беше направила една тава с интересна баница на равни парчета, която много се хареса. "Връщам се за още две парчета - каза наш сънародник - искам да стисна ръката на тази наша българка, покажете ми я. Баницата е много вкусна." Макар и традиционно, това са дарения за българския храм. За това тук е мястото църковното настоятелство да изкаже своята благодарност на всички, които се включиха с даренията и помощта си в подготовката на празника.
Поизгубеното доверие към българския храм бавно се възвръща. Грозните седем годишни съдебни битки, изправили българи срещу българи, накараха доста хора да се отдръпнат. И тъй като е доказано, че доверие лесно се губи, а трудно възвръща, ще потърпим. Новият свещеник постепенно набира самочувствие в голямата ни общност и успешно започва да се вписва в живота на храма. Дай Боже скоро да има желаещи да влязат в управлението. Да дойдат с любов, желание, мисли и вяра за доброто на българския храм. Хора с чисти помисли, чиста съвест и най-вече дълбоко вярващи християни.
Следващото значимо събитие в живота на храма е "Храмовият празник", който ще бъде в съботния ден на 22 октомври. Много приятно желание изявиха за този ден популярни наши музиканти. Те пожелаха да свирят и пеят безплатно, изказвайки своята съпричастност към затрудненото положение на храма. Можем да им благодарим предварително.
До нови срещи в българския православен храм "Св. Иван Рилски - Чудотворец". Той е отворен за Вас, всеки Божи ден от 9:00 сутринта до 5:30 вечерта.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер