Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
декември 11
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Всенародни празненства в Куба за 90-годишнината на Фидел Кастро

Е-мейл Печат ПДФ

Почти двудневните празненства в Куба за 90-годишнината на дългогодишния политически лидер Фидел Кастро завършиха в събота вечерта с гала-концерт, на който присъства юбилярът в компанията на президента и негов брат Раул Кастро, както и на държавния глава на Венецуела Николас Мадуро. Десетминутни аплодисменти от страна на петхилядната публика в столичния театър "Карл Маркс" станаха апотеоз на тържествата из цялата страна.
Едночасовият концерт се предаваше пряко по телевизията, а изпълненията на детски театрален състав ставаха на фона на прожекции върху огромен екран на кадри от документална хроника за политическата дейност на Кастро и живота на Куба.


90-годишният бивш кубински лидер беше в дежурния си анцуг и заемаше почетно място на първия ред, като от дясната му страна бе наследникът му начело на Куба Раул Кастро, а от лявата – венецуелският президент Мадуро, предаде руската агенция ТАСС.
Още в петък вечерта десетки хиляди кубинци се събраха на известния хавански крайбрежен булевард "Малекон", за да отпразнуват рождения ден на Кастро, който на 13 август навърши 90 години. Традиционният петъчен карнавал се вля във факелно шествие в чест на юбиляра. Точно срещу възобновеното посолство на САЩ бе издигната концертна трибуна, на която популярни музикални групи започнаха да редят поздрави и наздравици за рожденика.
Всеобщите ликувания обаче започнаха из цялата страна още преди това с фотоизложби, литературни срещи, художествени експозиции и презентации на книги. "Дете на име Фидел Алехандро", "Фидел- журналист", "Фидел Кастро и САЩ", "Фидел сред нас", "Кастро – 90 години" са само малка част от надсловите на мероприятията в чест на лидера на кубинската революция.
Още от ранна утрин в събота националната телевизия започна с поздравите към юбиляра, отправени от местни политически и обществени дейци, както и от латиноамерикански лидери и руския президент Владимир Путин.
Вълната на всеобщия ентусиазъм не отмина и вестниците, които излязоха в събота със заглавия от сорта на "Фидел Кастро и САЩ: как той победи могъщия враг", "Фидел – прозорец в бъдещето" или "Историята на Африка – немислима без Фидел". Медийната картинка се допълваше от писания за живота и дейността на Кастро.
Стихове, песни, музикални поздравления в негова чест звучаха на импровизирана сцена под звездите до театъра на Хавана. Националният симфоничен оркестър на Куба изпълни произведението "Девизи и поеми за Фидел".
Народни творци, художници и артисти се надпреварваха с посвещения за Коменданте, а различни отрасли на кубинското стопанство не пропуснаха да свържат своите успехи с името на Кастро.
В най-отдалечените кътчета на островната държава ентусиасти измислиха необичаен начин да поздравят рожденика. Кубинец и колумбиец предприеха 800-километрово шествие с велосипед в безпощадната жега от Хавана до Биран, където в захарна плантация се е родил Фидел Кастро.
Дърводелец пък остана без фаланга на пръст при изработването на макет с бащиния дом на Кастро, тъй като не внимавал, но въпреки инцидента завършил подаръка си.
Известният майстор на кубински пури Хосе Кастелар пък изработи 90-метрова пура в чест на Кастро, чийто образ неизменно се свърза с кубинската пура, макар и от години да не пуши. С произведението си Кастелар ще кандидатства за Рекордите на Гинес.
Кубинската джудистка Идалис Ортис пък посвети на лидера сребърния си медал от олимпиадата в Рио.
По време на дългогодишното управление на Куба личността на Фидел Кастро е обраснала с легенди. Твърди се, че службите за сигурност на Куба са предотвратили 638 опита за покушение, замисляни от ЦРУ. В арсенала и методите за убийство на кубинския лидер влизали снайпери, взривове, отрова, заразни бактерии и подкупни любовници.

 

 

www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер