Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Възвишени интонации в портрети на жени и пейзажи

Е-мейл Печат ПДФ

vasilen(Художникът Василен Васевски в България)

Нито по форма, нито по съдържание гостуването на българския художник-емигрант в САЩ не е посещение на топ предприемач, а на вестител на нови идеи, на вълнуващо твореца желание да получи признание от своето първо отечество за постигнатото професионално съвършенство извън неговите граници. С такива или подобни мисли посрещнах отдавнашния ми приятел доцент Василен Васевски, преподавател в Илинойския университет в Чикаго. Винаги съм се удивявал от несекващите духовни изяви на този творец, завършил НХА в София през 1997 г., специалност „Живопис", а през 2003 г. – „Комерсиални изкуства" в Индиана-Пардю Юнивърсити, в град Форт Уeйн, САЩ.
В този юлски ден заедно с прелестната му дъщеричка се запътихме към неговата изложба в софийската галерия „Теа Алба" на ул. „Янтра" 25. В нея американизираният български живописец, носител на престижната награда на Съвета за изкуство на щата Илинойс и на наградата на гилдията на художниците на Скоки, САЩ, е експонирал 30 картини, които припомнят на зрителите познатия им авторски натюрел, обогатен с нови трансцедентни  идеи. Те дават основание на Василен Васевски да определи стилистиката си като „метафизически романтизъм" и да назове изложбата „Докосване до тишината".
Още на прима виста разбираме колко различен е този художник от други емигранти, които пазят в творчеството си разпознаваеми следи от банализирани представи за света. Василен търси и постига художествен израз на естетическия смисъл на битието в извънотечествени жизнени обстоятелства. И го прави, без никога да редуцира сведените до знак и символ житейски наблюдения, представи, чувства, спомени и сетива за скрития смисъл на духовни ценности, вдъхновени дори само от едно цвете с оглеждащо се в него бездънно небе.
Експресията в картините извира от богатото въображение на художника, от неговия панентеизъм и всевъодушевеност на природата. Светът в платната на Василен Васевски се разтваря в своята космическа и по-слабо изразена екзистенциална енигматичност и самота. Силно изсветлената тоналност на образите провокира философски скептицизъм и солипсизъм. Липсват сгъстени и плътни цветни петна, които биха персонализирали живописното пространство на действително случило се край нас и в самите нас вълнение.
Преди да се задълбочим в някои от формално-структурните стилови особености в живописните платна на художника, се усещаме обсебени от разнопосочните му тематични предпочитания. И ще сме на прав път, ако осъзнаем като първопричина на този факт богатото артистично познание на твореца за интуитивни усещания за сън, блян, мечта, озарение, за уязвимостта на човешкия дух, за красота и съвършенство на жената и природата. Доловените митологични, исторически и социални препратки рефлектират в съзнанието на зрителя и провокират самосъзнание за мястото му в глъбините на времето и пространството.
Изложбата в галерия „Теа Алба" е връх в творческото израстване на Василен Васевски, до който художникът е достигнал след постоянен стремеж към максимална опростеност и изчистеност. В този смисъл празното пространство в картините заема важно място в художествения му свят като необходима пауза и баланс на показаните форми, като недоизказаност, загадъчност и неотменим елемент в ритъма на платното. Пейзажите „Пролет", „Лято", „Зима I и II" предлагат максимално изчистване, балансирано съчетание на линия и петно.
Свързани с основната идея на изложбата – търсене и откриване на първоначалието в живота чрез образите на жената и природата са всички картини от експозицията. В „Сън в звездна нощ" художникът показва един от любимите си мотиви – женско лице със затворени очи, влюбено в себе си и монументално; надвесеното над него звездно небе поражда усещане за космичен покой и равновесие. В картината „Така те чаках" можем да „прочетем" мисълта на Сартр: „Единственото уравнение, в което едно плюс едно прави едно е любовта". Силуетите на човек и флористичен обект са във физическо и духовно общение. Златните капки дъжд помежду им рефлектират у зрителя като откровение, проронени въздишки и прошепнати тайни от вечния зов. Наситени с неразпознаваема образност са символно изразените картини. Двете лица в „Земя за двама" са в равновесие, а кръгът зад тях символизира порива за единение, общение и отдаденост.
Романтичното дихание на това изкуство чувствителният зрител ще долови още преди да влезе в галерията от картините-диптих, обърнати към обраслия с клематис висок като на замък зид на дълбоко смълчания парк на Военната академия. А вътре, в галерийното пространство ще го осени истината за неповторимия авторски поглед върху единството от красота, хармония и космически хаос в стилистика със запазена екстатичност и възвишени интонации.
Вътрешно въплътена в картините е идеята за красотата като добро, за силата на нейната резистентност срещу мерзостта на злото. Василен Васевски казва: „Животът е поредица от мечти, очаквания и спомени, а изкуството е тяхно отражение. Вярвам в неговата съдбовна мисия да образова и променя човека към добро, предлагайки му свят, изтъкан от хармония."
Нарисуваните от художника през последните две години портрети на жени и пейзажи са облъхнати от аурата на земните радости. Затова е толкова категоричен в словото си на вернисажа на изложбата проф. Чавдар Попов: „...авторът неизменно търси оформянето на своя личен опростен поетичен знак, който визуализира основните съдържания на образа. В съчетаването и деликатното взаимопреливане между предмети и пространство се проектира особена поетична атмосфера, която едновременно е и общодостъпна, и достатъчно рафинирана в очите на изкушените зрители".
Благодарим на маестро Василен Васевски и за неговата неизтощима арт посланическа дейност на българското изобразително майсторство по света. Преди да пристигне в България, Василен се завърна щастлив от изложбата си в гр. Трелеборг, Швеция. Тя е била организирана от градската галерия АБФ и в нея българският творец е показал 19 картини, предимно пейзажи, портрети и композиции. В тази най-южна точка на Швеция, близо до град Малмьо, свързан с Копенхаген чрез моста Йоресунд, на вернисажа са се стекли почитатели, които познават Василен още от предишните му изложби в скандинавската държава през 1996  и 1997 г. За тяхното възхищение от живописта и от рисунките с туш и четка свидетелстват възторжените отзиви в тамошния печат.
Казвам го съвсем искрено: арт изкушените зрители у нас ще бъдат ощетени, ако не успеят да посетят изложбата в „Теа Алба", ръководена от ерудираната галеристка Албена Айладънова.
Бъди благословен, маестро Василен Васевски, твоето първо отечество България те приветства с „Добре дошъл!" и ти пожелава завоюването на нови върхове в изкуството!

 

Кирил Попов
за в. „България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер