Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
декември 17
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Мислите ни могат да ни разболеят

Е-мейл Печат ПДФ

panovaВсички са чували или чели изказвания и народни мъдрости от рода: "Нашите мисли и емоции могат както да ни разболеят, така и да ни излекуват." "Позитивното мислене е изключително важно не само за психичното ни, но и за физическото здраве"; "Позитивната енергия е лечебна, а негативната разболява не само тези, които я излъчват, а и тези към които е насочена". За много хора обаче това звучи доста езотерично, несериозно, обективно неизмеримо, поради което и несъществуващо.
В последните години в някои от най-престижните университети по света са направени или са в процес много наблюдения и научни изследвания, доказващи горните твърдения. На тази база се разработват научни програми и нов тип лечения, както и се подготвят ново поколение специалисти способни да мислят, измерват, диагностицират и лекуват по по-глобален начин, използвайки и огромните, неизвестни доскоро ресурси на самия човек. Този сравнително нов подход може да се срещне под имена и термини като "mind-body" и "holistic medicine", "psychosomatic" (психосоматичен и психофизиологичен) и "цялостен подход".
Да се върнем на въпросите: "Как е възможно мислите ни да имат такова значително въздействие върху нашето здраве и как е възможно човек сам да си предизвиква подобна вреда?" и "А може ли мисленето на човек да се контролира и промени?". Отговора е по-сложен и дълъг и ще се връщам към него и в други статии. За скептиците и логично мислещите тук ще започна с чисто биологично, научно и измеримо обяснение.
Ще дам за пример ситуация, която всеки е изпитал поне веднъж в живота си. Представете си, че карате кола с голяма скорост по магистрала. Изведнъж каращия непосредствено пред вас по някаква причина рязко спира. За части от секундата мозъка ви подава команда на крака ви незабавно да удари спирачката – някак рефлекторно, извън вашето съзнание. В същото време в мозъка ви започват бързо да се освобождават невротрансмитери, като норепинефрин, и хормони на стреса адреналин и кортизол. В резултат вашето внимание мигновено се изостря, напрежение обхваща цялото ви тяло, очите ви широко се разтварят, дланите ви се изпотяват, и сърцето ви забива много силно. Успявате да спрете колата навреме и катастрофата е избегната, ... но тялото ви продължава да се усеща напрегнато, сърцето ви да бие учестено, дишането ви е по-дълбоко и често се усещате обляти в "студена пот". Настъпил е така наречения "химически дисбаланс" в мозъка поради възприятието ви за заплаха. Постепенно, след изчезване на заплахата химикалите в здравия мозък се балансират и мислите и физическите симптоми се нормализират.
Какво се случва на психосоматично ниво при стресова за личността ситуация:  Mозъка реагира за части от секундата по пирамидален и вегетативен път (т.е. автономен и несъзнателен процес), чрез подаване на сигнал за "борба или бягство" предизвиквайки:
изключване на несъществени за оцеляването в момента дейности;
увеличаване снабдяването с "гориво" (кислород и кръв) на основните мускули;
подтискане нуждата от храна и секс;
увеличаване на бдителността (и мнителността);
увеличаване  нивата на стрес хормоните; и
мисленето преминава в модалността "всичко или нищо".
Очевидно е, че престояване в такова състояние на стрес за по-дълъг период от време е много нездравословно, изтощително и психосоматично увреждащо.
Но тук има едно изключително важно уточнение. Мозъка ни реагира на нашето възприятие за ситуацията като стресираща, а не на самата обективна ситуация. Пример от научно изследване: На експериментална група е обяснено, че случването на определено (фиктивно) събитие би било доста рисковано и трябва да се избегне. На друга контролна група не е давано такова обяснение. След това събитието се инсценира и за двете групи и реакцията на участниците се измерва. Участниците в експерименталната група реагират по начин типичен при стрес, а тези от контролната група остават спокойни.
Представете си сега например човек, чието мислене, възприемане и преживяване на живота, света и себе си е по-негативно и песимистично. Мисленето му често е "катастрофично", "всичко или нищо", и "свръхгенерализиращо" (т.е. човек с предразположеност към депресии и тревожност).  Обикновено такъв човек няма достатъчни ресурси и развити стратегии за справяне в по-комплексни или критични ситуации и поради което ги посреща със страх и нереалистична оценка - тоест ги възприема като стресори.  Естествено съня на такъв човек също не е възстановителен, защото и сънищата му са от същото естество и често той се събужда по-изтощен, дори когато не помни сънищата си. Мозъка на такъв човек реагира твърде често по описания механизъм на константния стрес, в който той се намира.  Такава мозъчна активност го поддържа почти постоянно в описаното състояние на прекомерна психосоматична мобилизираност и напрегнатост. В резултат постепенно настъпва общо изтощение, изразяващо се в по-сериозен и продължителен "химичен дисбаланс" в мозъка, както и психични и физически симптоми на умора, безсъние (или прекомерно спане като бягство от реалността), тревожност, проблеми с храненето, секса, и всякакви други нормални до скоро дейности. Но всичко това са само симптоми и последствия от първичното разстройство, а именно начина, по който този човек мисли, възприема, реагира и се справя с живота.
Медикаментозното лечение цели и повлиява (и то в част от случаите) само симптомите на разстройството, а не причините. Затова и "болестта" се връща отново и отново и често се влошава, ако не се лекува първопричината – патогенния начин на мислене.

 

Juliana Panova, Psy.D.
Clinical Psychologist
Director of International Psychological Services
www.cps-chicago.com
Tel: 847 219 6795

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер