Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Искат оставки на Кунева и Рашидов заради парите на Блиц, Пик и „Стандарт"

Е-мейл Печат ПДФ

Трябва открито да се обясни по какви критерии и процедура са отпуснати пари за рекламирането на предстоящото българско председателтво на Съвета на ЕС. Министрите Меглена Кунева и Вежди Рашидов да направят изявления по скандала с отпуснатите средства на в-к "Стандарт", агенция "Стандарт нюз", агенция "Блиц" и агенция "Пик".
Кога е станало това и дали е имало намеса от Делян Пеевски при взимането на решението. Да се заяви открито, защото сега съмненията са, че именно задкулисието и кръга #Кой са повлияли за това финансиране. Това пишат журналисти от Варна, Пловдив и Стара Загора в писмо до Фрог нюз. Те са на мнение, че Кунева и Рашидов трябва да подадат оставки за съпричастността си към скандала.


„Дайте ми средствата за масова информация и ще превърна всеки народ в стадо свине", - цитират идеолога на хитлеризма Йозеф Гьобелс журналитите.
Да се разследват потенциалните конфликти на интереси около сключването на договори с фирми и медии за комуникиране на предстоящото българско председателство на съвета на ЕС, настоява на свой ред и Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).
В своя позиция организацията изразява недоумението си от решението за изпълнител да бъдат определени четири медии –"Стандарт", агенция "Стандарт нюз", агенция "Блиц" и агенция "Пик".
В отвореното писмо е записано, че АЕЖ намира за изключително притеснителни изнесените в медиите данни, показващи, че обществени пари са получили лица, свързани с министъра на културата Вежди Рашидов и с вицепремиера Меглена Кунева. Фактът, че средствата се разпределят от тези две ресорни администрации подсказвал, че е възможно да става дума за тежък конфликт на интереси и сериозна корупционна практика.
От асоциацията припомнят, че в програмата на правителството за 2014-2018 е записано като цел създаването на "публична и законодателна среда, която да гарантира медийната независимост и плурализъм, прозрачността и публичността на контрола и собствеността на медиите".
Според нея решението на правителството за разпределяне на средства по комуникацията на българското председателстване е пълно отрицание на заявеното в програмата на същото правителство и в противоречие спрямо препоръките на международни организации и анализите на медийните експерти.
Членовете на асоциацията смятат за загадка защо изпълнителната власт е взела решение да насочи този ресурс към група медии, свързани икономически помежду си.
От АЕЖ отбелязват, че не става ясно дали е изяснен въпросът дали тези медии имат публични задължения, както и защо не е проучен въпросът дали избраните медии проповядват спазването на общочовешки ценности, възприети от Европейския съюз, в т.ч. Хартата за основните права на ЕС. Би било полезно да се постави и въпросът дали това са медии, подписали и спазващи етичните норми на българските медии, казват в позицията си АЕЖ.
Според асоциацията възниква въпросът "Каква е целта на отпуснатите средства?" И отговорът е "да гарантират, че "държавата", правителството и отделните министри, няма да бъдат иронизирани, т.е. критикувани", което изглежда все по-очебийно.
Подборът на финансиране на сайтове, които не са известни с критично отношение към което и да било управление, докато е на власт, а напротив, яростно пропагандират срещу всеки, който изразява критична позиция срещу властта, приличат на купуване на медии, което може да е форма на корупция, продуцирана от държавата, при това със средства на ЕС, категорични са от АЕЖ.

 


www.frognews.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер