Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Има ли лечение за депресивните и тревожни разстройства? Факти, митове и откровени измами.

Е-мейл Печат ПДФ

Консултация с д-р Юлиана Панова, клиничен психолог.
Продължава от миналия брой
"Кое е първото, кокошката или яйцето?" Общо взето така звучи и въпроса за първопричините на много от психичните и психосоматичните разстройства – те физиологични ли са или психогенни? Но за разлика от първия въпрос, който е по-скоро риторично-философски, втория е с огромно значение, поради необходимостта да получи верен отговор, на чиято база да се намери успешно лечение.
В търсенето на този отговор да обърнем внимание на показателния статистически факт, че родените след 1945 година биват засегнати от депресивни, тревожни и подобни психични разстройства 10 пъти по-често, отколкото родените преди това. Човешката биология и генетичен фонд далече не се променят толкова бързо, че да могат да дадат физиологично обяснение на подобно стремглаво нарастване. От друга страна стила на живот, моделите на мислене и общуване са се променили в много голяма степен от тогава.
Едва ли може да се каже, че допреди 6 десетилетия живота е бил по-малко стресиращ, но начините, по които хората са се справяли с него изглежда да са били по-успешни. Още една лесно забележима разлика оттогава е, че в днешно време Химическата и Фармацевтична индустрии са сред най-богатите и мощни фактори в съвременния свят, които в голяма степен контролират пазара и от там живота ни. Естествено е икономическите им интереси да преследват  увеличаване на консумацията на продукта и от там печалбата им.
С посредничеството на медиите те методично манипулират широката публика как трябва да мисли, кое е "нормално" и кое не е. Милиарди долари се инвестират всяка година в шумни реклами и промоции на нови продукти с твърдения за "доказания им лечебен ефект". В същото време тихомълком се изтеглят от пазара широко рекламирани доскоро медикаменти, които са показали сериозни и понякога фатални странични ефекти, но затова пък донесли добри финансови постъпления. Елементарна търговска логика е, че фармацевтичните компании не биха желали намаляване на консумацията на техните продукти. А това неизменно би се случило, ако техните медикаменти успешно лекуваха болестите, с каквато цел са били създадени и не се налагаше повтаряща се и продължителна употреба. Тези компании също така нямат търговски интерес да осведомяват потребителите за съществуването на други по-успешни и неувреждащи методи за лечение освен техните.
Действителността е показателна за резултата от тази политика – Всяка изминала година статистиката констатира заплашително нарастващ брой на сериозни психосоматични заболявания (кардиологични, неврологични, имунни и ракови) и психични разстройства и то точно в "развития свят" с огромните му медицински "възможности" и нарастваща консумация на фармацевтични, козметични и химични продукти.
Но както казват Американците, "нека да не изхвърляме и бебето с мръсната вода". Развитието на фармацията и медицината в много отношения са направили възможно преодоляването или облекчаването на много нелечими до скоро заболявания.
Как тогава да узнаем къде е истината и на кого можем да се доверим в тези времена на често поставяне на финансовите интереси над морала?! Когато става дума за собствените ни живот и здраве или тези на нашите близки, очевидно логичния отговор е: "Първо да се доверим на себе си!" ..., но само след внимателно направено проучване на съществуващите алтернативни възможности за лечение. Което означава, че човек трябва да може да направи съзнателен, образован и от там добре обоснован избор. В днешно време с достъпа до безкрайна информация в Интернет и възможността човек да се консултира с експерти в различните области, това би следвало да е лесно осъществимо.
Но тук се явява друг много сериозен проблем – ИЗМАМАТА! Навсякъде където има страдание и готовност да се плаща за облекчение на това страдание се явяват и находчиви желаещи с проблематичен морал и още по-проблематична компетентност, които търсят начин да се обогатят за сметка на човека в нужда. Естествено става дума за доброволно, а не насилствено отнемане на пари, което може да се случи само, когато плащащия е подлъган да вярва, че парите му ще са добре вложени. А страдащия човек е с увеличена склонност да вярва на чудотворни твърдения! Точно затова във всяка една развита страна, интересите на потребителя биват защитени от закон, както и професионален и държавен контрол върху упражняващите определени професии и най-вече лечителските. В САЩ има много възможности за квалификация и акредитация в професия по избор, (вкл. в алтернативна медицина), както и за разработване и патентоване на алтернативни методи за лечение, стига само да се докаже, че са работещи. Въпреки това се срещат самообявили се "специалисти," които практикуват незаконно. А самия факт на незаконна дейност вече е сериозен индикатор не само за проблеми и дефицити в дейността им, но и за липсваща защита на потребителя. Често чуваме по медиите за инвалидизиране или трагичен край на жертви на съмнително "лечение" и незаконно практикуване. Темата за измамата в сферата на здравеопазването е много дълга и ще я засегна в друга статия. Тук само ще отбележа, че е изключително важно всеки да разбере, че е негова отговорност и грижа да се информира и провери легитимността на специалиста, към когото се обръща за съвет или лечение. Професионалистите са задължени от закона да предоставят при поискване сертификат или лиценз за практикуване в съответната държава.
Да се върнем към темата за лечение на депресивните и тревожни разстройства: Многобройни научни изследвания и финансирани от правителствени институции статистически проучвания са установили, че медикаментозното лечение, ако е приложено като единствено лечение, е ефективно само в около1/3-та от случаите и в болшинството от случаите само за периода на приемане; в друга 1/3-та частично повлиява симптомите, а при останалите няма изобщо положителен ефект. Освен това медикаментозното лечение често е съпроводено от нежелателни странични ефекти, понякога дори и по-опасни от третираните симптоми. Пациентите, лекувани само медикаментозно имат 80% вероятност за последващи остри епизоди (релапс).
От друга страна статистически е установено, че алтернативния метод за лечение - Когнитивно-Поведенческа Психотерапия има 70% по-голям успех да се справи с тези разстройства, без нежеланите странични ефекти и при това завинаги. А защо е така?


Продължава в следващия брой


Juliana Panova, Psy.D.
Clinical Psychologist
Director of International Psychological Services
Tel.: 847-219-6795
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер